- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεδομένα υγείας: Η αξία της χρήσης τους στην κοινωνία και στην οικονομία
Τα παραδείγματα που έφερε ο External Affairs Director της MSD Ελλάδος, Αντώνης Καρόκης
Ο σημαντικός ρόλος των δεδομένων υγείας σε μια εθνική στρατηγική, με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη
Για την αξία της χρήσης των δεδομένων υγείας στην υγεία των ασθενών, την κοινωνία και την οικονομία, μίλησε παρουσιάζοντας παραδείγματα ο External Affairs Director της MSD Ελλάδος, Αντώνης Καρόκης, μιλώντας στο ετήσιο Health IT Conference με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην εποχή του EHDS», που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2023 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα Λεωνίδας Ζέρβας), από την Boussias Events.
Ο κ. Καρόκης συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αξιοποίηση των Δεδομένων Υγείας: Ευκαιρίες και προκλήσεις», που συντόνισαν οι Κωνσταντίνος Βότης, Ερευνητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής, ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και Πάνος Σταφυλάς, Επιστημονικός Διευθυντής, Heal Think.
«Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεδομένων πραγματικού χρόνου (RWD) έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της υγείας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή δυνατοτήτων προς όφελος των ασθενών, της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα δεδομένα αυτά μετά από κατάλληλη ανάλυση και αξιοποίηση ονομάζονται Real-World Evidence(RWE) και μας δίνουν ήδη σημαντικά παραδείγματα της αξίας τους μέσα από μία πληθώρα εφαρμογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Καρόκης.
Στη συνέχεια ο External Affairs Director της MSD Ελλάδος παρουσίασε παραδείγματα χωρών, όπως η Σουηδία όπου τα δεδομένα των μητρώων ασθενών παρέχουν πληροφορίες για την κλινική πρακτική και την εφαρμογή των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών, αλλά και τη Δανία, όπου η συνεχής καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό HPV συνεισφέρει στην παρακολούθηση του στόχου της χώρας να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τη παγκόσμια στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Παράλληλα, τα δεδομένα μπορούν να συμβάλλουν στην επικαιροποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των φαρμάκων και τον σχεδιασμό κλινικών δοκιμών και χρησιμοποιούνται ήδη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την υποστήριξη ρυθμιστικών αποφάσεων. Αυξανομένη χρήση των δεδομένων καταγράφεται και στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA), όπως φάνηκε από στοιχεία 33 χωρών κατά τη δεκαετία 2011-2021. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να αποκαλύψουν κοινωνικές ανισότητες στον τομέα της υγείας και να παράσχουν πληροφορίες που συμβάλουν στις στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης τους.
Τέλος, η αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει στην εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης των νόσων, στην αξιολόγηση της χρήσης των πόρων και στην ανάγκη σχεδιασμού νέων στρατηγικών διαχείρισης των νόσων για την αποτελεσματική διαχείριση των προϋπολογισμών, όπως φάνηκε σε παραδείγματα της Σουηδίας και του Καναδά.
Για να καρπωθεί και η χώρα μας αυτά τα οφέλη, ο κ. Αντώνης Καρόκης τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να θέσει άμεσα μία Εθνική Στρατηγική για την καινοτομία και την αξιοποίηση των Δεδομένων Πραγματικού Χρόνου (RWD) στην υγεία, καθώς έχει όλες τις προοπτικές να λειτουργήσει ως Κέντρο Αριστείας».
Και εξήγησε ότι «με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να αναλύει τις ανάγκες της (π.χ. υγειονομικές, ακάλυπτες, επιδημιολογικές, δαπάνες, κ.α.), να προσελκύει επενδύσεις και κλινική έρευνα, να αξιολογεί τις αποφάσεις που λαμβάνει (π.χ. αποζημίωσης, αποτελεσματικότητας, επίδρασης στους ασθενείς) και να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. H ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής δύναται να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος παραγωγής, ανάλυσης και αξιοποίησης των Real-World Evidence (RWE) με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών σε μια ανοικτή συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθούν οι επιστημονικές δυνατότητες της χώρας και να επέλθουν τα οικονομικά/αναπτυξιακά οφέλη μιας τέτοιας στρατηγικής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διευκρινίσεις της εταιρείας προς αποφυγή σύγχυσης και ανησυχίας
Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι δεν παίρνουμε καλά ανάσα και το έχουμε αγνοήσει;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2026 σε 3.800 νέους ηλικίας 11 έως 25 ετών
Εκστρατεία πρόληψης και δωρεάν εξετάσεις από την ΕΔΑΕ
Ένας πλήρης οδηγός για μια ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα μικροπλαστικά
Διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση
Η προσωπική μαρτυρία της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα
Και πώς θα αλλάξουμε το μοντέλο των επιλογών μας;
Πώς οι εφαρμογές διατροφής και εκγύμνασης μπορεί να σε κάνουν να τα παρατήσεις
«Προτεραιότητα ο έλεγχος του άσθματος»: Το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Δανέζικη έρευνα αποκαλύπτει ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει δραστικά την επιθυμία για ποτό
Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης πραγματοποιήθηκε αφαίρεση όγκου από τον αριστερό πνεύμονα
Αποκατάσταση και λειτουργικότητα μετά την επέμβαση
Έρευνα αποτυπώνει την ένταση της καθημερινότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αποτελεί ένα παράδειγμα περιεχομένου που φαίνεται ωφέλιμο, αλλά μπορεί να ενέχει κινδύνους
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 περιπτώσεις HFRS παγκοσμίως κάθε χρόνο
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.