- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει περάσει στρεπτόκοκκο» λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Τι είπε για την περίπτωσης της 40χρονης από τη Λάρισα
Στρεπτόκοκκος - Γκίκας Μαγιορκίνης: «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει περάσει στρεπτοκοκκική λοίμωξη»
Για την περίπτωση της 40χρονης από τη Λάρισα που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση με στρεπτόκοκκο, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζοντάς τη «σπάνια επιπλοκή», σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κάποια υποκείμενα νοσήματα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως «είναι μια διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου. Φαίνεται ότι με έναν τρόπο πέρασε βαθιά μέσα στον οργανισμό και προκάλεσε αυτό που λέμε σήψη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας και να παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή της. Είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι περιστατικό που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι περιστατικό που βλέπουμε κάθε χρόνο, απλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός το πολύ δύο χεριών σε όλη τη χώρα».
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει περάσει στρεπτοκοκκική λοίμωξη
Σε ερώτηση εάν ο στρεπτόκοκκος παίρνει διαστάσεις στη χώρα μας, απάντησε: Η αίσθησή μου είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει και ακούγονται αυτά τα περιστατικά που άλλες χρονιές δεν ακούγονταν. Είναι βέβαια πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στα πλαίσια, εάν μπορούμε να πούμε, του φυσιολογικού, γιατί πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές. Όλοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο και έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει περάσει τέτοια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Απλά δεν συμβαίνει συχνά να περάσει το μικρόβιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χρονιές και περισσότερο σε σχέση με τη διάρκεια της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Η συχνότητα ήταν πολύ χαμηλή του στρεπτόκοκκου όπως και όλων των λοιμώξεων, οπότε έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα και μεγάλη αύξηση σε σχέση σίγουρα με την καραντίνα. Είναι κάτι το οποίο όμως το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγλία, η οποία επιτηρεί το συγκεκριμένο νόσημα πολύ στενά, έχει δώσει νούμερα και με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στα νούμερα της Αγγλίας. Οπότε με απλά λόγια, ναι έχουμε μια αύξηση αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελείως διαφορετικό με ότι βλέπουμε στον άλλο κόσμο».
Ο καθηγητής τόνισε ακόμα ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δείχνουν μια έξαρση στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο, αλλά δεν σχετίζονται τόσο έντονα με τον καιρό. Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη. Άρα λοιπόν είναι καθ όλη τη διάρκεια του έτους και εάν και εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, αυτό που λέμε πυώδη αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να πάρει αντιβίωση γιατί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναγκάστηκε να σταματήσει την αγωγή
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.