Health & Fitness

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για σένα

Let the sunshine in, αλλά με προσοχή

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 875
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα με μαγιό κάθεται σε αμμώδη παραλία
© Peexels/ Wendy Hero

Τι πρέπει να προσέχεις όταν επιλέγεις αντηλιακό.

Κανονικά, όταν μπαίνει Ιούνιος πρέπει να έχεις ήδη παραλάβει το νέο σου αντηλιακό και να έχεις ξεκινήσει να το εφαρμόζεις ώστε να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον καυτό ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί ότι η αλόγιστη έκθεση στις ακτινοβολίες UVA και UVB είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και μπορεί να προκαλέσει σημαντικής σημασίας εγκαύματα, ενώ η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο του δέρματος. Επομένως τα αντηλιακά είναι απολύτως απαραίτητα καθημερινά, αλλά ακόμα κι έτσι δεν θα πρέπει να παραμένουμε πολλές ώρες στον ήλιο.

Σε περίπτωση που δεν έχεις ήδη προμηθευτεί, ο παρακάτω οδηγός μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα αντηλιακό, δεδομένου ότι υπάρχουν δεκάδες επιλογές στην αγορά, από τις κλασικές λευκές κρέμες μέχρι σπρέι και κρέμες με χρώμα. Μην ξεχνάς ότι πρέπει να το εφαρμόζεις 15-30 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο (άρα πριν βγεις από το σπίτι) και να το ανανεώνεις συχνά, ειδικά αν ιδρώνεις πολύ ή βουτάς στη θάλασσα/πισίνα. Ποσότητα όσο ένα σφηνάκι θεωρείται αρκετή για να καλύψεις τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

Αντηλιακό: Δείκτης προστασίας SPF30 ή περισσότερο

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF30 ή περισσότερο. Όσο πιο υψηλός ο δείκτης, τόσο καλύτερη η προστασία που προσφέρει απέναντι στις ακτινοβολίες UVA και UVB. Το SPF15 προστατεύει περίπου από το 93% των UVB ακτινών, ενώ το SPF30 πάνω από το 97%.

Αντηλιακά ευρέως φάσματος

Έλεγξε ότι το αντηλιακό που θα επιλέξεις είναι ευρέως φάσματος, ώστε να προστατεύει την επιδερμίδα τόσο από την υπέρυθρη ακτινοβολία Α (UVA), όσο και από την Β (UVB). Η πρώτη ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, τις ρυτίδες και τις πανάδες, ενώ η δεύτερη προκαλεί εγκαύματα. Και οι δύο είναι επικίνδυνες για την υγεία σου.

Ανθεκτικό στο νερό
Αν ιδρώνεις πολύ ή βουτάς συχνά στη θάλασσα και την πισίνα, είναι σημαντικό το αντηλιακό σου να είναι water resistant, δηλαδή ανθεκτικό στην υγρασία. Όπως φαίνεται, αυτού του είδους τα αντηλιακά διαρκούν 40 με 80 λεπτά πριν χρειαστούν ανανέωση.

Αν έχεις ξηρό δέρμα
Αν η επιδερμίδα σου έχει τάση για ξηρότητα, το αντηλιακό σου καλό θα ήταν να περιέχει ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη ή ceramides.

Αν έχεις λιπαρό ή μεικτό δέρμα
Αναζήτησε αντηλιακά που γράφουν «oil free» ή «non-comedogenic» (μη φαγεσωρογόνο) που σημαίνει ότι δεν περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους και δεν ευνοούν την εμφάνιση σπυριών.

Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα
Καλύτερα να αναζητήσεις αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, όπως αυτά που φοράνε τα βρέφη, τα οποία δεν θα ερεθίσουν περισσότερο την ήδη ευαίσθητη επιδερμίδα σου. Αναζήτησε τα συστατικά zinc oxide (οξείδιο του ψευδαργύρου) ή titanium dioxide (διοξείδιο του τιτανίου) που είναι σαφώς λιγότερο ερεθιστικά από τα χημικά φίλτρα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγεις αντηλιακά με άρωμα.

Σπρέι, κρέμα, στικ ή τζελ
Αυτό το χαρακτηριστικό είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Το καλύτερο είναι εκείνο που σε βολεύει να χρησιμοποιείς πιο συχνά.

Φιλικό προς το περιβάλλον
Εκτός από το κατάλληλο για σένα αντηλιακό, καλό θα ήταν να προσέξεις το προϊόν που θα χρησιμοποιείς να είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Αν σε ενδιαφέρει και αυτό το ζήτημα, αναζήτησε αντηλιακά χωρίς parabens και με βιοδιασπώμενες φόρμουλες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ