Health & Fitness

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η ισότιμη αντιμετώπιση είναι βασική αξία της εταιρικής κουλτούρας της Pfizer

Για δέκα συνεχόμενα χρόνια η Pfizer Hellas υποστηρίζει την Ομάδα Αιγαίου και βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, συμβάλλοντας στην ισότιμη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 875
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομάδα Αιγαίου

Pfizer Hellas: Η Βάσω Καραμάνου μιλάει για τις αξίες και τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα της Eταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Βάσω Καραμάνου
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια η Pfizer Hellas υποστηρίζει την Ομάδα Αιγαίου και βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, συμβάλλοντας στην ισότιμη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας. Με αφορμή τη συμπλήρωση αυτών των 10 χρόνων, η κυρία Βάσω Καραμάνου, επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas και επικεφαλής του Τμήματος Εμβολίων, μας μίλησε για τις αξίες και τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα της Eταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Pfizer Hellas στηρίζει σταθερά το έργο της Ομάδας Αιγαίου μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;
Βασικός άξονας της δραστηριότητάς της Pfizer στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην κοινωνική ευημερία, να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής ατόμων από ευάλωτες ομάδες και να συμβάλλουμε στην άρση ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας. Έτσι, δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε αρωγός στο σημαντικό έργο της Ομάδας Αιγαίου με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες: Να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, ειδικά σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας.

Πώς συνδράμει η Pfizer Hellas στην υποστήριξη της δράσης της Ομάδας Αιγαίου;
Η συνεργασία μας με την Ομάδα Αιγαίου αφορά τόσο στη χρηματική υποστήριξη για την υλοποίηση του Διάπλου, αλλά και στην προσφορά εμβολίων ώστε να συμβάλλουμε ενεργά στην πρόληψη σημαντικών νοσημάτων. Τα τελευταία 10 χρόνια, η συνολική δωρεά της Pfizer Hellas προς την Ομάδα Αιγαίου ξεπέρασε τις €160.000, ενώ έχουν προσφερθεί περισσότερα από 2.400 εμβόλια για τους κατοίκους των νησιών που έχει επισκεφτεί η Ομάδα Αιγαίου.

Κυρία Καραμάνου, έχετε λάβει μέρος σε κάποια αποστολή; Αν ναι, πώς βιώσατε την όλη διαδικασία;
Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων, είχα την χαρά να συμμετάσχω και εγώ σε αποστολές της Ομάδας Αιγαίου και πραγματικά ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ο ενθουσιασμός των μελών της Ομάδας, η ακούραστη προσφορά τους, σε συνθήκες που πραγματικά είναι πολλές φορές αντίξοες, και το πολύτιμο έργο τους είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού! Και αυτό φαίνεται και από την απήχηση που έχει κάθε Διάπλους στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι αναγνωρίζουν την προσφορά και το έργο της Ομάδας. 

Οι ανισότητες στην Υγεία και στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα απασχολούν ολοένα και περισσότερο την κοινωνία αλλά και τους φορείς, τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο. Ποια η θέση της Pfizer για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;
Aπό τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος της Υγείας είναι η μείωση των ανισοτήτων τόσο σε πρόσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, όσο και σε καινοτόμα φάρμακα. Ειδικά μετά την πανδημία, όπου η σημασία της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε φάρμακα και εμβόλια αναδείχθηκε έντονα, η μείωση των ανισοτήτων στην Υγεία θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο αυτό. Η Pfizer παγκοσμίως δουλεύει πολύ συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση με διάφορες δράσεις. Για παράδειγμα, την προηγούμενη χρονιά η Pfizer ανακοίνωσε το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο» – μια πρωτοβουλία που εστιάζει στο να μειώσει σημαντικά τις υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας ανάμεσα σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος και τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσω του Συμφώνου, η εταιρεία διαθέτει το πλήρες χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και εμβολίων της, χωρίς κέρδος, σε 45 χώρες χαμηλού εισοδήματος συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της υγείας 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το σημαντικότερο είναι ότι το χαρτοφυλάκιο του Συμφώνου περιλαμβάνει τα φάρμακα και τα εμβόλια που είναι εντός και εκτός πατέντας, τα οποία αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν αρκετά από τα πιο σημαντικά μεταδοτικά και μη νοσήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα σήμερα.

Ποια η στρατηγική που ακολουθεί η Pfizer Hellas στον τομέα της Eταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; Σε ποιους τομείς δίνετε βάρος;
H Pfizer Hellas είναι από τις πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας που σχεδιάζει τη στρατηγική ΕΚΕ με βάση τα κριτήρια ESG: Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση, και σε κάθε έναν από αυτούς τους πυλώνες υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις, για τις οποίες έχουμε λάβει διακρίσεις, με γνώμονα τη θετική επίδραση στην κοινωνία μας. Για τον λόγο αυτό συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε Συλλόγους Ασθενών, υλοποιούμε προγράμματα για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην Υγεία. Παράλληλα, επενδύουμε στη χώρα μας και στη νέα γενιά επιστημόνων συμβάλλοντας στο brain gain. Χαρακτηριστική είναι η στρατηγική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου με τη δημιουργία των παγκόσμιων Κέντρων –του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών–, αλλά και του νέου παγκόσμιου τμήματος «Safety Surveillance & Risk Management» με αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Pfizer συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος με δυναμική και προοπτικές για τη νέα γενιά και τη χώρα. Σήμερα, τα Κέντρα αυτά απασχολούν ήδη περισσότερα από 800 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, με το 15% εξ αυτών να είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ