Health & Fitness

Διάλογος και επιστημονική τεκμηρίωση για τη μετάβαση στα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Τα αποτελέσματα μελέτης του βρετανικού εθνικού οργανισμού υγείας για το άτμισμα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsigaro

Ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια καπνού αποκτούν τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Σημαντικές εξελίξεις και άκρως ενδιαφέρουσες μελέτες στο χώρο των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος παρουσίασαν στο Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης της Philip Morris International (ΡΜΙ) στην Ελβετία (Cube), οι Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επικοινωνίας της PMI και η Gizelle Baker, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Ομάδας. Εξίσου σημαντικό και το μήνυμα που μετέφεραν: «Αν δεν καπνίζεις, μην ξεκινάς, εάν καπνίζεις, σταμάτησέ το, εάν δεν μπορείς άλλαξε». Η αλλαγή όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς διάλογο και την παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι το 2025 περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων θα συνεχίζουν το κάπνισμα. Αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν μέσω της έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης είτε να σταματήσουν κάπνισμα είτε να οδηγηθούν σε καλύτερες εναλλακτικές εφόσον δεν επιθυμούν τελικά τη διακοπή του. Οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος αποτελούν μία αρκετά ασφαλή λύση για τη μείωση των δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα και ήδη προωθούνται γι’ αυτό το λόγο από εθνικές στρατηγικές σε όλο τον κόσμο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2022 ο εθνικός οργανισμός υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης για τις επιπτώσεις του ατμίσματος νικοτίνης, από τα οποία προκύπτει ότι ο οργανισμός έχει σημαντικά χαμηλότερη έκθεση σε βλαβερά υποπροϊόντα του καπνίσματος σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα καπνού, τα οποία συνδέονται  με αυξημένο ρίσκο για καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με την νικοτίνη. Οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν προϊόντα ατμίσματος ή άλλα ιατρικά σκευάσματα, προκειμένου να σταματήσουν το κάπνισμα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το άτμισμα μπορεί να είναι 95% λιγότερο βλαβερό από τη χρήση καπνού. Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν και ο αμερικάνικος οργανισμός υγείας ενώ το υπουργείο υγείας στη νέα Ζηλανδία ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια για την προώθηση του ατμίσματος. Σε εκτεταμένη έρευνα στην Ιαπωνία, όπου η χρήση των IQOS είναι αρκετά διαδεδομένη προέκυψε, ότι σε ποσοστό 98% οι χρήστες του IQOS ήταν προηγούμενοι καπνιστές, σε ποσοστό άνω του 75% εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το προϊόν και δεν επανέρχονται στο κάπνισμα ενώ μόλις 0,1% αυτών που διέκοψαν τελείως το κάπνισμα μέσω του IQOS, ξανάρχισαν τη χρήση του. Ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής στην ίδια χώρα προκύπτει  μείωση των νοσηλειών από αναπνευστικά νοσήματα σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2021.

Καθώς τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού δείχνουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, το ερευνητικό ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Ουκρανία, η Κίνα και η Λιθουανία στρέφεται στη διερεύνηση των επιπτώσεων αυτών των προϊόντων. Μέχρι τώρα προκύπτει ότι στο σύστημα IQOS δεν γίνεται καύση, οπότε μειώνεται σημαντικά η εισπνοή δυνητικά επικίνδυνων χημικών υποπροϊόντων σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Συγχρόνως εναρμονίζεται και το κανονιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και των έλεγχο αυτών των προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα με το ν.4715/2020 ενσωματώθηκε η Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που αφορά στην προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος στα οποία δεν γίνεται καύση (συστήματα θέρμανσης καπνού, ατμίσματος, snus και επιθέματα νικοτίνης) δεν απευθύνονται σε άτομα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν καπνό ή προϊόντα νικοτίνης και σε καμία περίπτωση δεν προτείνονται σε νεαρά άτομα. Ο κύριος στόχος αυτών των προϊόντων είναι οι ενήλικες, οι οποίοι δεν αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα. Άλλωστε, όπως δείχνουν και έρευνες στις ΗΠΑ η χρήση των IQOS από νεαρά άτομα είναι εξαιρετικά χαμηλή, όποτε φαίνεται, ότι δεν αποτελεί κίνητρο για την έναρξη του καπνίσματος ενώ συγχρόνως μειώνει σημαντικά την πώληση τσιγάρων, από το 2012 που πρωτοεμφανίστηκαν. Επίσης, η χρήση επίσης προϊόντων θέρμανσης ή ατμίσματος καπνού δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος, ειδικά όταν ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εκπομπές βλαβερών αερίων είναι αρκετά χαμηλές.

Στην Ελλάδα η θυγατρική εταιρεία της PMI Παπαστράτος ήδη από το 2018 σταμάτησε την παραγωγή τσιγάρων και αποτέλεσε ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως, που παράγουν θερμαινόμενες ράβδου καπνού για το IQOS, επενδύοντας άνω των 500 εκατομμυρίων Ευρώ. Σήμερα το 65% των εσόδων της Παπαστράτος προέρχεται  από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα καπνού  με στόχο μέχρι το 2023 αυτό ποσοστό να ξεπεράσει το 65%,  ενώ από το 2016, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το πρώτο μη καιόμενο προϊόν θέρμανσης καπνού, οι χρήστες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 450.000 χρήστες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ