- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συμβολική πορεία Memory Walk 2022
«Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» το μήνυμα του Memory Walk που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη
«Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» έγραφαν τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος όπου οργανώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το Memory Walk από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της.
Τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος έγραφαν: «Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματα σου». Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της, οργάνωσε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου μια συμβολική πορεία- Memory Walk· δυναμώνοντας τη φωνή διεκδίκησης προς έναν αξιοπρεπή βίο για τους πάσχοντες με άνοια και τους φροντιστές τους.
Από την πλατεία Συντάγματος έως το Ζάππειο Μέγαρο, πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας – βρέφη, παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους – συνέστησαν τον ανθρώπινο χάρτη όλων όσων επηρεάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) από τη νόσο: Παιδιά – φροντιστές, φροντιστές – σύντροφοι, εγγόνια πασχόντων, οικείοι και φίλοι.
Τα βήματα τους ιχνηλατούσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επικεφαλής η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον βουλευτή ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Μεταξά και Χαρά Καφαντάρη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό και τον καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμο.
Η πορεία μετατράπηκε σε γιορτή, όταν στον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, με τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία, παρουσίασαν σπουδαίες συνθέσεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις στο κοινό – και ειδικά στους ασθενείς με άνοια που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Στη σκηνή ανέβηκε και η ηθοποιός, παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, τιμώντας της ‘θητεία’ της ως φροντίστρια της αγαπημένης της γιαγιάς. Πριν τη συναυλία, στη διάρκεια σύντομων χαιρετισμών, κατέφθαναν χαρμόσυνα νέα για την κοινότητα των πασχόντων: Η επεξεργασία θέσπισης επιδομάτων για τους ακούραστους φροντιστές, η δημιουργία νέων δομών Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων εντός της επόμενης διετίας με την συμβολή του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, οι ενέργειες στήριξης από το Δήμο Αθηναίων που έρχονται άμεσα καθώς και η πάγια υπενθύμιση για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.
Ο προαύλιος χώρος του Ζαππείου κατακλείστηκε από την ομάδα, τα μέλη, τους φίλους και ωφελούμενους των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και εξελίχθηκε σε μια σπουδαία δυνατότητα προβολής ώστε το πρόβλημα της άνοιας, να καταστεί ορατό. Εταιρεία Alzheimer Αθηνών M. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, 11636 Αθήνα • Τ: 210 7013271 - F: 210 6012239 kentroalz@otenet.gr • www.alzheimerathens.gr @AlzheimerAthens Να βγει από τα σπίτια της αδιάκοπης φροντίδας και να εκτεθεί στο κοινό βλέμμα.
Άλλωστε, η άνοια και η νόσος Alzheimer μας αφορούν όλους - τώρα ή στο μέλλον. Οι αγώνες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών καθρεφτίστηκαν στα πρόσωπα των εκατοντάδων που περπάτησαν μαζί μας. Στο πρόσωπο της γυναίκας με άνοια πρώιμης έναρξης που χαμογέλασε στο άγγιγμα μιας άγνωστης, στην ανάγκη του ηλικιωμένου φροντιστή να κρατήσει ψηλά ένα πλακάτ «για να το βλέπουν όλοι», στην στιγμιαία χαρά ενός πάσχοντα με προχωρημένη άνοια να κινήσει ρυθμικά τα πόδια του στους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Είναι όλοι εκείνοι που «δεν ξεχνάμε, όταν ξεχνούν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Τι πρέπει να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.