- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Σπάνια η οξεία μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό
Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει
Σπάνια η οξεία μυοκαρδίτιδα (0,2%) στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, ακόμη σπανιότερη μετά από εμβολιασμό, σύμφωνα με δύο διεθνείς μελέτες.
Η οξεία μυοκαρδίτιδα - φλεγμονή του μυοκαρδίου - που προκαλείται από τον κορονοϊό, συνέβη μόνο σε περίπου δύο ανθρώπους ανά 1.000 ασθενείς νοσηλευόμενους με Covid-19 (ποσοστό 0,24%), δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα. Στις περιπτώσεις αυτές των ασθενών με μυοκαρδίτιδα, είναι όμως πιο βαριά η λοίμωξη Covid-19 και σχετίζεται με πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδίως αν κάποιος έχει επίσης πνευμονία.
Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση, η οποία προκαλεί φλεγμονή στον μυ της καρδιάς, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της τελευταίας και του ηλεκτρικού συστήματος της, δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία της ως αντλίας αίματος. Ένα επεισόδιο μυοκαρδίτιδας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο του, να χρειαστεί θεραπεία ή να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ενρίκο Αμιράτι του Νοσοκομείου Νιγκουάρντα του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 57.000 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 σε 23 νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Από αυτούς, οι 54 είχαν βέβαιη ή πιθανή οξεία μυοκαρδίτιδα.
Η μελέτη βρήκε ότι:
- Περίπου 2,4 ασθενείς στους 1.000 εμφάνισαν οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω του κορωνοϊού.
- Η οξεία μυοκαρδίτιδα συνέβη συχνότερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν είχαν πνευμονία (57,4%).
- Όσοι είχαν τόσο οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω κορωνοϊού όσο και πνευμονία, εμφάνισαν θνησιμότητα 15%, έναντι μηδενικών θανάτων στην ομάδα των ασθενών με μυοκαρδίτιδα αλλά χωρίς πνευμονία. Οι ασθενείς με πνευμονία ήσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας (45 ετών) έναντι εκείνων χωρίς πνευμονία (30 ετών).
- Ο ένας στους πέντε με επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα (20,4%), εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν επίσης πνευμονία, χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη για την κυκλοφορία του αίματος τους ή πέθαναν στο νοσοκομείο.
«Μολονότι η Covid-19 αφορά έναν ιό που πρωτίστως οδηγεί σε οξεία αναπνευστική νόσο, υπάρχει και μια μικρή ομάδα ατόμων που επίσης παθαίνουν καρδιακές επιπλοκές», τόνισε ο δρ Αμιράτι. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το ποσοστό μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με την Covid-19, μπορεί να κυμαίνεται διεθνώς από 1,2 έως 5,7 περιστατικά ανά 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.
«Η ανάλυση μας δείχνει ότι, αν και σπάνιοι, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα σχετιζόμενη με λοίμωξη Covid-19 έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έως περίπου στο 70,5% των περιπτώσεων, παρόλο που η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι πολύ νεότερη της αναμενόμενης, στα 38 έτη», δήλωσε ο ερευνητής Μάρκο Μάτρα, καθηγητής καρδιολογίας του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπρέσια.
Σπανιότερη η μυοπερικαρδίτιδα λόγω εμβολίου
Μια δεύτερη διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Κολενγκόντε Ραμανάθαν του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, επιβεβαίωσε ότι η μυοπερικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) μετά από εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι πολύ σπάνια, περίπου 18 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεων.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία αξιολόγησε στοιχεία από 11 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, βρήκε ότι ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι συγκρίσιμος ή χαμηλότερος από τον κίνδυνο μετά από άλλα μη-Covid-19 εμβόλια, που σχετίζονται με περίπου 56 περιστατικά μυοπερικαρδίτιδας ανά εκατομμύριο δόσεων (στην περίπτωση μάλιστα της ευλογιάς 132 περιστατικά/εκατομμύριο δόσεων).
Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, υψηλότερο κίνδυνο μυοπερικαρδίτιδας έχουν οι εμβολιαζόμενοι έναντι της Covid-19 κάτω των 30 ετών (σχεδόν 41 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων) σε σχέση με τους ηλικιωμένους, οι άνδρες (23 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων) σε σχέση με τις γυναίκες, όσοι κάνουν εμβόλιο mRNA (22,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων) σε σχέση με τα μη-mRNA εμβόλια (8 περιστατικά), καθώς και όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου (31 περιστατικά), καθώς η πιθανότητα μυοπερικαρδίτιδας είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση από ό,τι μετά την πρώτη ή την τρίτη.
Η μελέτη βρήκε επίσης, αναλύοντας στοιχεία για 2,5 εκατομμύρια νοσηλευθέντες ασθενείς με Covid-19, ότι αναλογικά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (1,1%) είχαν μυοπερικαρδίτιδα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά και τα νέα δεδομένα, είναι σαφές πως τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους όποιους κινδύνους μυοπερικαρδίτιδας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.