Η γονιμότητα των ανδρών φθίνει με την ηλικία
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις για τον άνδρα
Τα συμπεράσματα από το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο «Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού»
Η αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία του άνδρα τα τελευταία χρόνια επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά γονιμοποίησης και συνεπώς των γεννήσεων στη χώρα μας. Οι άνδρες τεκνοποιούν σε συνεχώς αυξανόμενη ηλικία (ανάλογη τάση με τη γυναικεία τεκνοποίηση) και το σπέρμα εμφανίζει μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα και αλλοίωση των ποιοτικών του παραμέτρων με την πάροδο των ετών. Παράλληλα, πλέον οι άνδρες έχουν μικρότερη σεξουαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ένα σπέρμα με «καλά» μορφοκινητικά χαρακτηριστικά δεν συνεπάγεται ότι διαθέτει και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη γονιμοποίησης του ωαρίου και για την μετέπειτα ομαλή εξέλιξη της κυήσεως. Είναι πολύ σημαντικό ο σύγχρονος άνδρας να φροντίσει για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία που προκύπτει από τους νέους ελέγχους και τεχνικές.
Υπάρχουν πλέον εξειδικευμένες εξετάσεις για τον άνδρα, πέραν του καθιερωμένου σπερμοδιαγράμματος, όπως Οξειδωτικό στρες, Κατακερματισμός DNA, κ.α. που μπορούν να προσδώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι δείκτης και άλλων παθήσεων οι οποίες μπορούν, εφόσον διαγνωσθούν έγκαιρα, να θεραπευθούν.
Είναι απαραίτητο να κινητοποιούνται οι άνδρες για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από σειρά ειδικοτήτων όπως ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία του άνδρα. Η έγκαιρη εξέταση του σπέρματος ενδεχομένως να πρέπει να προστεθεί και στη λίστα των καθιερωμένων checkup.
Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο άνδρας σχετικά με την έγκαιρη τεκνοποίηση και το πως ο τρόπος ζωής επηρεάζει την γονιμοποιητική του ικανότητα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο «Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού», που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Conception of Life σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη χορηγία και την υποστήριξη της Institute of Life - ΙΑΣΩ. Πρόκειται για το πρώτο Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, που επικεντρώθηκε, μετέδωσε γνώση, ευρήματα μελετών και σύγχρονες μεθοδολογίες προσεγγίζοντας αποκλειστικά τον Ανδρικό παράγοντα.
Στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συμποσίου, διεξήχθη και ειδικά σχεδιασμένο workshop στις εγκαταστάσεις της Institute of Life – ΙΑΣΩ, όπου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση νέων επιστημόνων από τους Εμβρυολόγους της Μονάδας Institute of Life – ΙΑΣΩ και της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνικές για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του σπέρματος, όπως αυτές πραγματοποιούνται στο σύγχρονο Ανδρολογικό Εργαστήριο της Institute of Life - ΙΑΣΩ.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν πάνω από 600 διακεκριμένοι επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, προερχόμενοι από πολλές διαφορετικές ειδικότητες, όπως Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής, που έχουν άμεση επαφή με το ζευγάρι, Ενδοκρινολόγοι, Ουρολόγοι, Γενετιστές, Ανδρολόγοι και Βιολόγοι, με άμεση σχέση με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των διαταραχών του σπέρματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Πρέσβειρα Καλής θελήσεως της Unesco και πρόεδρος του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης καθώς και σημαίνοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, όπως ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ογκολογίας και Πρόεδρος Ελληνικής Μαιευτικής- Γυναικολογικής Εταιρείας κ. Αλέξανδρος Ροδολάκης, ο Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής, Γ.ΝΑ. «ΛΑΪΚΟ» κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Καθηγητής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, αναπτύχθηκαν τα κύρια αίτια ανδρικής υπογονιμότητας και η επιρροή των εξωγενών παραγόντων, όπως οι συνθήκες ζωής και εργασίας, η διατροφή και η άσκηση στη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος. Έγιναν αναφορές για τη θετική επιρροή της μεσογειακής διατροφής στα χαρακτηριστικά του σπέρματος, ενώ αντιθέτως το περιβάλλον εργασίας επιμέρους επαγγελμάτων φαίνεται να έχει δυσμενή επίδραση στο σπέρμα (τοξικοί παράγοντες, χημικά κ.α.). Επιπλέον, έγινε συσχέτιση του Ανδρικού παράγοντα με αποτυχίες εμφύτευσης, αποβολές και προβλημάτων της εμβρυικής ανάπτυξης.
Παρουσιάστηκαν οι νέοι διαγνωστικοί έλεγχοι, οι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις αντιμετώπισης και αναλύθηκαν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη λειτουργία του σπέρματος, τη στυτική δυσλειτουργία και το πώς μπορεί ο άνδρας να διατηρήσει και να προστατέψει τη γονιμότητά του. Αναπτύχθηκε ο ρόλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη διαχείριση της ανδρικής υπογονιμότητας, προσφέροντας λύσεις στα προβλήματα του σπέρματος. Επιπρόσθετα, η ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σύγχρονα εργαστήρια, δύναται να αναλύσει περισσότερες παραμέτρους για την επιλογή του υγιέστερου σπερματοζωαρίου με στόχο την επιτυχή γονιμοποίηση του ωαρίου και την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Η έγκαιρη κρυοσυντήρηση του σπέρματος αποτελεί λύση για τη διατήρηση της ανδρικής γονιμότητας και μπορεί να αξιολογηθεί ανά περίπτωση και για συγκεκριμένα περιστατικά. Υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης ακόμα και μεμονωμένων σπερματοζωαρίων, που προέρχονται από άνδρες με σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.