Health & Fitness

Γ. Λέων - Υπόθεση Πάτρας: Μεγάλο στοίχημα για την Ιατροδικαστική

«Αναμένουμε την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου περιστατικού με τρόπο και με αποτέλεσμα που δεν θα επιδέχεται καμία αμφισβήτηση»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Γρηγόρης Λέων: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας μιλά στην ATHENS VOICE με αφορμή την υπόθεση της Πάτρας και τα τρία νεκρά παιδιά.

Ως ένα μεγάλο στοίχημα για την ιατροδικαστική κοινότητα της χώρας μας, χαρακτηρίζει σήμερα στην ATHENS VOICE ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), Γρηγόρης Λέων, τη διαλεύκανση της υπόθεσης των διαδοχικών θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα.

Μάλιστα, ο Γρηγόρης Λέων μας εξηγεί, μεταξύ άλλων, με νόημα ότι οι ιατροδικαστές είναι πλέον συνηθισμένοι η επιστημονική τους εργασία να επιτελείται πάντα υπό καθεστώς πολυποίκιλων πιέσεων, τόσο εκ μέρους της κοινής γνώμης όσο και πιο ειδικά, ενώ ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η υπόθεση της Πάτρας, η οποία συγκλονίζει το πανελλήνιο, θα διαλευκανθεί πλήρως και θα διασώσει, συν τοις άλλοις, την τιμή της ιατροδικαστικής κοινότητας της χώρας μας.

Κύριε πρόεδρε, νιώθετε ότι ασκούνται πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους προς τους αρμόδιους ιατροδικαστές, σε μία σειρά ακραίων υποθέσεων οι οποίες μονοπωλούν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τη δημοσιότητα στη χώρα μας;
Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσουμε ότι η Ιατροδικαστική είναι μία ιατρική ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ιατροδικαστές θα πρέπει να εκφράζουν την επιστημονική τους κρίση βάσει αντικειμενικών στοιχείων και δεδομένων της επιστήμης. Όταν ένας ιατροδικαστής εδράζει την άποψή του στα ιατρικά δεδομένα της υπόθεσης και στα διδάγματα της επιστήμης δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε εξωγενή πίεση του ασκείται. Με απλά λόγια, όταν ένας ιατροδικαστής κάνει σωστά τη δουλειά του δεν πιέζεται από κανέναν άλλο παράγοντα.

Ανησυχείτε για τυχόν αστοχίες εκ μέρους των συναδέλφων σας, εξαιτίας τέτοιων πιέσεων αλλά και εξαιτίας της πίεσης την οποία ασκεί αντικειμενικά η ευρύτερη κοινή γνώμη;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ιατροδικαστική είναι μία επιστήμη με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Αφενός γιατί χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν τη δύσκολη πλευρά της κοινωνικής πραγματικότητας, αφετέρου γιατί η άποψή των ιατροδικαστών μπορεί να έχει συνέπειες στην προσωπική ζωή ενός ανθρώπου, μιας οικογένειας, αλλά ακόμα και σε μία τοπική ή ευρύτερη κοινωνία. Ο ιατροδικαστής είναι ένας επιστήμονας ο οποίος αναγκαστικά ασκεί την επιστήμη του με αυτές τις προϋποθέσεις, άρα είναι συνηθισμένος τόσο στις πιέσεις, όπως αναφέρετε, της κοινής γνώμης ή και ευρύτερα. Συνεπώς, δεν δικαιολογούνται αστοχίες μας με αυτή την αιτιολογία, καθώς αυτό που περιγράφετε είναι η καθημερινότητα του κάθε συναδέλφου.

Ένα ικανό μέρος της επικαιρότητας και της δημοσιότητας στη χώρα μας φαίνεται ότι έχει καταντήσει, στις μέρες μας, ζοφερό. Βλέπετε διαφορές, μέσα από τη δουλειά σας σε σχέση με το παρελθόν, ή είναι η πιο έντονη δημοσιότητα εκείνη η οποία καθιστά πιο ορατό και πιο συχνά ορατό το ζοφερό;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που φαίνεται σήμερα ζοφερό πιθανώς να προϋπήρχε ως ένα φαινόμενο κρυμμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Για να το πούμε διαφορετικά, αυτό που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι αυξάνονται οι καταγγελίες για περιστατικά κακοποιήσεων, είτε σεξουαλικών είτε σωματικών, για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, και παιδικής κακοποίησης. Εκτίμησή μου, η οποία στηρίζεται σε μελέτες και αναλύσεις, είναι ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν γίνονταν ποτέ γνωστά και δεν καταγγέλλονταν για τον πολύ απλό λόγο ότι αφενός ο κόσμος δεν γνώριζε τις διαδικασίες, αφετέρου τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχαν υποστηρικτικές διαδικασίες και δομές για τα θύματα. Το ότι σήμερα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες σημαίνει ότι μάλλον πλέον βλέπουμε την πραγματική διάσταση του φαινομένου. Σχετικά με τη βαριά εγκληματικότητα, παρότι υπάρχουν υποθέσεις ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα, εξακολουθούμε και είμαστε μία χώρα με πολύ χαμηλούς δείκτες.

Έχετε νιώσει ποτέ στην καθημερινότητάσας, στην προσωπική σας ζωή, την πίεση και τις ακραίες επιδράσεις, τις οποίες επιφέρει ενδεχομένως η επαγγελματική σας ενασχόληση ακόμη και με αδιανόητες υποθέσεις;
Από την αρχή της καριέρας μου καταφέρνω να διαχωρίζω την προσωπική από την επαγγελματική μου ζωή. Δεν σας κρύβω ότι είναι μία διαδικασία που απαιτεί αποθέματα εσωτερικής ηρεμίας και ισορροπίας αλλά και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Ίσως ο σημαντικότερος λόγος που μέχρι τώρα τα έχω καταφέρει είναι γιατί ασκώ την Ιατροδικαστική με τέτοιο τρόπο ώστε, αποχωρώντας από το ιατρείο μου και πηγαίνοντας στο σπίτι, είμαι κάθε φορά ήρεμος και κυρίως κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.

Έχετε τρόπους αποστασιοποίησης από το αντικείμενο της εργασίας σας προκειμένου να ισορροπείτε στην προσωπική ζωή σας;
Αποστασιοποίηση από την Ιατροδικαστική δεν μπορεί εύκολα να υπάρξει για έναν επιστήμονα που του αρέσει η ειδικότητά του και δεν τη βλέπει απλά σαν εργασία. Όπως σας προανέφερα όμως, έχω πράγματι καταφέρει να ισορροπώ πλήρως στην προσωπική μου ζωή γιατί ασκώ την Ιατροδικαστική με αρχές και αξίες τις ίδιες που ακολουθώ και στις άλλες εκφάνσεις της ζωής μου.

Είστε αισιόδοξος για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των τριών κοριτσιών στην Πάτρα;
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Ιατροδικαστική κοινότητα. Αναμένουμε την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου περιστατικού με τρόπο και με αποτέλεσμα που δεν θα επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Η αγωνία δεν έγκειται μόνο στο να μπορέσουν οι γονείς να μάθουν πραγματικά από τι έφυγαν τα παιδιά τους ή οι Αρχές να διερευνήσουν επιτυχώς μία υπόθεση. Το σημαντικό είναι ο κόσμος και η κοινωνία γενικότερα να μην χάσει την εμπιστοσύνη του στην Ιατροδικαστική επιστήμη, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός των άλλων και άδικο γιατί η χώρα μας διαθέτει αρκετούς αξιόλογους επιστήμονες και στη συγκεκριμένη επιστήμη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.