- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ένεση με αλατόνερο συνοδεύτηκε από παράπονα για «παρενέργειες του εμβολίου». Τι έδειξε έρευνα για το φαινόμενο nocebo.
Στο φαινόμενο nocebo οφείλονται κάποιες από τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Επιστήμονες εξηγούν ότι το nocebo εμφανίζεται, όταν κάποιος αισθάνεται παρενέργειες, όπως ναυτία και κόπωση, μετά από χορήγηση εικονικής θεραπείας χωρίς καμία απολύτως δραστική ουσία.
Οι επιστήμονες Γιούλια Χάας, Σάρα Μπαλού και Φριντερίκε Μπέντερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Philipps της πόλης Μάρμπουργκ, σημειώνουν στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), ότι το 76% των εμβολιασμένων στη πρώτη δόση και το 52% μετά τη δεύτερη ανέφεραν παρενέργειες που, βάσει του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, οφείλονται στο φαινόμενο νοσίμπο.
Το φαινόμενο πλασίμπο είναι γνωστότερο στο ευρύ κοινό από το φαινόμενο νοσίμπο. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες για αποθεραπεία ενισχύουν συχνά την επίδραση ενός εικονικού παρασκευάσματος. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στο φαινόμενο νοσίμπο όπου αρκεί και μόνο η προσδοκία για αρνητικές παρενέργειες, όπως π.χ. πόνοι, για να εμφανιστούν στο σώμα.
Εμβολιασμός με αλατόνερο - Πόσοι ανέφεραν πονοκέφαλο και υπνηλία ως παρενέργειες
Οι επιστήμονες από το αμερικανικό και το γερμανικό Πανεπιστήμιο εξέτασαν από κοινού 12 έρευνες με συνολικά 45.380 εμβολιασμένους από 16 ετών και πάνω. Από αυτούς 22.578 έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.
Μετά την πρώτη δόση το 35,2% των ανθρώπων που έλαβαν εμβόλιο-πλασίμπο (αλατόνερο) έκαναν λόγο για συστημικές παρενέργειες, δηλαδή πονοκέφαλο και υπνηλία. Το 16% ανέφερε τις λεγόμενες τοπικές παρενέργειες στην περιοχή της ένεσης, όπως για παράδειγμα πιασμένο χέρι, πρήξιμο, φλεγμονή στο σημείο του εμβολιασμού.
Αντίθετα, οι παρενέργειες σε όσους έκαναν πράγματι εμβόλιο είναι πολύ περισσότερες. Ειδικότερα:
- Το 46,3% έκαναν λόγο για συστημικές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση και
- το 66,77% για τοπικές παρενέργειες.
Μετά τη δεύτερη δόση τα ποσοστά αυξήθηκαν σε 61,4% συστημικές παρενέργειες και 72,8% τοπικές.
Nocebo και πλασίμπο έχουν μετρήσιμα συμπτώματα
Τι επιρροή έχει ωστόσο το φαινόμενο nocebo σε όσους έκαναν όντως εμβόλιο; Είναι εφικτός ο υπολογισμός ενός θεωρητικού ποσοστού παρενεργειών νοσίμπο στο σύνολο των παρενεργειών σε εμβολιασμένους; Oι επιστήμονες απαντούν θετικά.
Συγκεκριμένα, υπολόγισαν το ποσοστό των παρενεργειών που σχετίζονταν με παρενέργειες νοσίμπο σε μη εμβολιασμένους και το μετέφεραν σε εμβολιασμένους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Ακόμα και σε εκείνους που έλαβαν πραγματικό εμβόλιο η πλειονότητα των παρενεργειών σχετίζονταν με παρενέργειες νοσίμπο.
Η έρευνα δείχνει ότι οι προσδοκίες όσων εμβολιάζονται, επηρεάζουν σημαντικά την πρόσληψη πιθανών παρενεργειών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παρενέργειες που βιώνουν οι εμβολιασμένοι είναι προϊόν αυθυποβολής. Διότι τα φαινόμενα πλασίμπο και νοσίμπο έχουν αντικειμενικά και μετρήσιμα συμπτώματα, καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρερμηνεία πίσω από τις αλμυρές πατάτες
Η ίδια χρειάστηκε να αλλάξει τρεις γιατρούς
Κοινό όραμα η υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & η ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
Βραβείο Platinum για την καλύτερη στρατηγική DEI στον φαρμακευτικό κλάδο
Οι επιπτώσεις της μη οριοθέτησης
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Κανείς δεν ακούει: Η δυσπιστία που βιώνουν οι ασθενείς με Sjögren
Ο ρόλος του στρες και της διαταραχής ύπνου
Η «μαθηματική εξίσωση» της δίαιτας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Η αξιολόγηση βασίστηκε στις απόψεις 65 οργανώσεων ασθενών από 31 χώρες
Πέντε ουσιαστικά και απελευθερωτικά βήματα
Η τάση υπόσχεται ξεκούραση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αϋπνίας στο σπίτι
Ο άγνωστος κυτταρικός μηχανισμός που συμβάλλει στην προώθηση της μακροζωίας
Σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τα συμπτώματά της
Το πώς αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Η μοντέρνα ανοσοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους κακοηθών όγκων
Μία συζήτηση για τις μυοσκελετικές παθήσεις με τον υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας
Πώς εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στα δύο φύλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.