- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: Η έγκυρη ενημέρωση των καπνιστών, όπλο κατά του τσιγάρου
Το 64% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα λέει πως θα ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε μια καλύτερη εναλλακτική λύση
Τι δείχνουν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της Povaddo για τους καπνιστές στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται να έχει η κοινή γνώμη και ειδικότερα οι καπνιστές για τους λόγους που το τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία, καθώς και για τις διαφορές που έχει από τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη νέα διεθνή έρευνα της ανεξάρτητης εταιρείας Povaddo που έγινε για λογαριασμό της Philip Morris International με τη συμμετοχή 29.484 ενηλίκων από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η έρευνα με τίτλο «Ελλιπής πληροφόρηση: μια μεγάλη απειλή στην πρόοδο για ένα μέλλον απαλλαγμένο από το τσιγάρο» (Misinformation: A major threat to smoke-free progress) δείχνει συγκεκριμένα πως όταν το κοινό στην Ελλάδα κλήθηκε να προσδιορίσει την κύρια αιτία ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, μόλις το 18% αναγνώρισε σωστά το υψηλό επίπεδο τοξικών ουσιών και το 33% την πίσσα που προκαλούνται από την καύση του καπνού. Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό (41%) στο παγκόσμιο δείγμα όσων απάντησαν σωστά (δηλαδή, τοξικές ουσίες και πίσσα από την καύση του καπνού) σε αυτή την ερώτηση.
Επιπλέον στην Ελλάδα, το 27% των ενηλίκων γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι περισσότερο ή εξίσου επιβλαβή σε σχέση με τα τσιγάρα, ενώ το 29% ισχυρίζεται το ίδιο για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού. Πολύ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά της λανθασμένης εντύπωσης που υπάρχει στο παγκόσμιο δείγμα της έρευνας, όπου εκεί περίπου το 45% του γενικού πληθυσμού εξισώνει ή θεωρεί αυξημένο τον κίνδυνο που προκαλούν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα σε σχέση με το τσιγάρο.
«Η ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τους ενήλικους καπνιστές για τα αίτια που προκαλούν την βλάβη μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας οριστικά το τσιγάρο. Η πολυετής έρευνα που υπάρχει πια για τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα δείχνει πως η καύση του καπνού στο τσιγάρο είναι η κύρια αιτία για τη δημιουργία των τοξικών ουσιών που επηρεάζουν σοβαρά την υγεία. Η αντικατάσταση της καύσης με τη θέρμανση, είτε του υγρού στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε του καπνού στα προϊόντα θέρμανσης, είναι αυτό που διαφοροποιεί ουσιαστικά τα εναλλακτικά προϊόντα έναντι του τσιγάρου και αυτό που τα καθιστά μια καλύτερη εναλλακτική για τους καπνιστές που δεν επιθυμούν να διακόψουν συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας στο σύνολό της» τονίζει η κυρία Σταυρούλα Νταηλάκη, Επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος της Παπαστράτος (θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International στην Ελλάδα).
Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα είναι τα εξής:
- Το 64% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα λέει πως θα ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε μια καλύτερη εναλλακτική λύση εάν υπήρχε σαφήνεια σχετικά με το πώς αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα τσιγάρα και ποια είναι η επιστήμη πίσω από αυτά.
- Το 32% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού που είδαν, διάβασαν ή άκουσαν κάτι για προϊόντα χωρίς καύση τους τελευταίους έξι μήνες δηλώνει ότι έλαβαν ασαφείς ή αντικρουόμενες πληροφορίες.
- Η έλλειψη πληροφόρησης (29%) και η αβεβαιότητα για τα επιστημονικά δεδομένα (34%) είναι παράγοντες για τους οποίους οι καπνιστές δεν έχουν σκεφτεί να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.