Health & Fitness

8.400: Όχι πόσοι πεθαίνουν, αλλά πόσοι σώζονται

Πραγματικά, ποιο αντεπιχείρημα μπορεί να σταθεί από την άλλη πλευρά;

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Σωτήρης Τσιόδρας
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός απέτρεψε 8.400 θανάτους, είπε ο καθηγητής στην έκτακτη εμφάνισή του στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Συνήθως μετράμε τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από κορωνοϊό, αυτά είναι τα νούμερα που μας ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά. Και εμείς τα επαναλαμβάνουμε, φωνάζουμε, εκλιπαρούμε, δικούς μας ανθρώπους, γνωστούς, ξένους που ανοίγουμε κουβέντα: Εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε εσείς και μαζί σας κινδυνεύουν κι οι άλλοι γύρω σας. Κάθε μέρα πεθαίνουν 20, 30, 40 άνθρωποι, 200, 300 νεκροί κάθε εβδομάδα, όλοι αυτοί δεν θα είχαν πεθάνει αν είχαν εμβολιαστεί. Όταν ακούνε αυτό, πολλοί σταματούν, σαστίζουν, σαν να μην το είχαν σκεφτεί.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα νούμερα, ικανά να μας κάνουν να σαστίσουμε. Τα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου για την πορεία και τη σημασία των εμβολιασμών. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος – όχι πόσοι πεθαίνουν, αλλά πόσοι σώζονται. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά συμπεράσματα που ξεχώρισε ο ίδιος ο καθηγητής από τα μέχρι τώρα στατιστικά.

Χωρίς τους εμβολιασμούς:
Θα είχαμε 8.400 επιπλέον θανάτους.
Θα είχαν καταγραφεί 5.560 επιπλέον εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.

Αυτά τα νούμερα να τα κρατάμε καλά στο μυαλό μας, και να τα ανανεώνουμε κάθε τόσο – ίσως θα έπρεπε να συνοδεύουν τις επίσημες ανακοινώσεις. Γιατί μαζί με τα άλλα, στον αντίποδά τους, είναι το πιο τρανταχτό επιχείρημα για τους ανθρώπους που αρνούνται το εμβόλιο ή έχουν ενδοιασμούς. Πραγματικά, ποιο αντεπιχείρημα μπορεί να σταθεί από την άλλη πλευρά; Για αυτό και οι πλευρές δεν είναι δύο, αλλά μία: αυτή της επιστήμης, των επιστημονικών δεδομένων και των στατιστικών της πανδημίας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος, που ήδη χτυπάει χώρες όπως η Ρουμανία όπου τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλά. Εκτίμησε πως θα έρθει και στη χώρα μας, καθώς η διάδοση του ιού αναμένεται να αυξηθεί όσο κρυώνει ο καιρός. Που σημαίνει ότι τα νούμερα των διασωληνώσεων και των θανάτων θα αυξηθούν (κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουμε και πολύ στο μυαλό μας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι). Είναι αναγκαιότητα, είπε, να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών, γιατί μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας. Και γιατί έτσι μόνο θα αυξάνονται τα νούμερα αυτών που σώζονται. Αυτά τα δύο πρέπει να τα σκεφτόμαστε μαζί. 

Μας έλειψε. Θα τον ακούσουν; Θα τον ακούσουμε; 

Υ.Γ. 1 Το ποσοστό των άνω των 60 που δεν έχει εμβολιαστεί είναι ικανό να προκαλέσει κατάρρευση των ΜΕΘ, αν νοσήσουν ταυτόχρονα πολλοί μαζί. Χρειαζόμαστε στοχευμένη καμπάνια για αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Υ.Γ. 2 Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό. Τα τελευταία περιστατικά νεαρών ατόμων χωρίς υποκείμενα νοσήματα που κατέληξαν, δίνοντας μάχη με τον ιό, είναι η απόδειξη. 

Υ.Γ. 3 Τα νούμερα που ήδη είπαμε, θα πρέπει να τα προβάλλουμε στο μέλλον.  Θέλουμε να πεθαίνουν άνθρωποι, ή να σώζονται άνθρωποι;

Υ.Γ. 4 Τα νούμερα των θανάτων που έχουμε, ή που θα είχαμε χωρίς το εμβόλιο, ή που θα έχουμε στο μέλλον, θα πρέπει να τα πολλαπλασιάζουμε επί τέσσερα, κατά μέσο όρο. Εννοώ τους ανθρώπους του στενού, άμεσου περιβάλλοντος των ανθρώπων που φεύγουν. Π.χ. Οι 8.400 θάνατοι που αποτράπηκαν, επί 4, ίσον 33.600, παιδιά, γονείς, αδέρφια, σύζυγοι, που θα έμεναν πίσω να βιώνουν την απώλεια. Με τραγικό τρόπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ