Aλτσχάιμερ: Η διατροφή ως προστατευτικός παράγοντας της νόσου
Γιατί η δίαιτα MIND δείχνει να έχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου
H Ιωάννα Στεργίου MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τα οφέλη της σωστής διατροφής στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τη σταδιακή απώλεια της μνήμης καθώς και τον περιορισμό των γνωστικών ικανοτήτων, όπως λογική σκέψη, γλωσσικές δεξιότητες και ικανότητα εκτέλεσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Πολύ συχνές είναι επίσης και οι εναλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα του ατόμου, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα την καθημερινή επικοινωνία με τους συνανθρώπους του.
Παράγοντες που ευθύνονται για την νόσο Αλτσχάιμερ
Αν και η αιτιολογία της νόσου είναι ασαφής, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανάπτυξής της είναι η συσσώρευση των πλακών του β-αμυλοειδούς (Aβ) μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν δυσλειτουργία των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου και τελικά οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χωρίζονται σε μη τροποποιήσιμους, όπως ηλικία, οικογενειακό ιστορικό και κληρονομικότητα, αλλά και παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε μέσω του τρόπου ζωής, όπως τραυματισμός στο κεφάλι, υγεία της καρδιάς και υγιής γήρανση. Με τον όρο υγιής γήρανση εννοούμε την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, τη διατήρηση ενός κοινωνικά ενεργού ατόμου, την αποφυγή του καπνού και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, και την άσκηση τόσο του σώματος όσο και του νου.
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην επιβράδυνση της απώλειας της μνήμης και της γνωστικής φθοράς. Το πρότυπο διατροφής που ερευνάται έντονα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να έχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου είναι η δίαιτα MIND. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο περιλαμβάνει στοιχεία από τη Μεσογειακή δίαιτα και τη δίαιτα DASH και αναπτύχθηκε ειδικά για τις νευροπροστατευτικές τoυ ιδιότητες από την ομάδα του Rush Medical Center. Η δίαιτα DASH συστήνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενός κρίσιμου παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η Μεσογειακή δίαιτα δρα συνεργιστικά με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ικανότητες.
Πώς μπορεί αυτό που τρώμε να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας;
Τα τρόφιμα-κλειδιά της δίαιτας MIND είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες φυτοχημικές ενώσεις, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ικανότητες και δρουν νευροπροστατευτικά στον εγκέφαλο αναστέλλοντας τις εναποθέσεις του β-αμυλοειδούς(Aβ). Πιο συγκεκριμένα μπορούν να:
• Αναστείλουν διάφορους βιολογικούς μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
• Μειώσουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Βελτιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς διάφοροι μικροοργανισμοί και βακτήρια στο έντερό μας μπορεί να επιδεινώσουν την εξέλιξη της νόσου.
Οι προτεινόμενες τροφές της δίαιτας ΜΙND και οι ιδιότητές τους
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Είναι πηγές φυλλικού οξέος, βιταμίνης Ε, καροτενοειδών και φλαβονοειδών, και έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καλύτερη οπτική μνήμη και μειωμένη φθορά της γνωστικής λειτουργίας κατά το πέρας της ηλικίας.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως σελήνιο και βιταμίνη Ε, τα οποία με τη σειρά τους δρουν νευροπροστατευτικά στον εγκέφαλο.
Ψάρια: Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας λόγω των υψηλών ποσοτήτων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ [DHA] και εικοσαπεντανοϊκό οξύ [EPA], καθώς και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και του σχηματισμού του β-αμυλοειδούς (Aβ).
Μούρα: Οι φυσικές χρωστικές τους βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης σε ηλικιωμένους και σε παιδιά.
Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί: Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της αυτοφαγίας, ένα στάδιο που φαίνεται να δυσλειτουργεί στα πρώτα στάδια της νόσου.
Όσπρια και πουλερικά: Έχουν συσχετιστεί με καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Κατανάλωση κρασιού με μέτρο: Συσχετίστηκε με καλύτερη μνήμη και επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς του εγκεφάλου.
Κοινά διατροφικά προβλήματα και δυσκολίες σίτισης σε άτομα με άνοια
Κατά την κατανάλωση της τροφής ο εγκέφαλος εμπλέκεται σε ποικίλες δραστηριότητες όπως όσφρηση, μάσηση, κίνηση χεριού, πέψη κ.ά. Αν κάποια μέρη του εγκεφάλου έχουν υποστεί βλάβη, το άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να καταναλώσει την τροφή του, ακόμη και να ξεχάσει να μασά. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να σιτιστεί σωστά, δεν προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και συνεπώς να δυσχεραίνει την κατάσταση της νόσου.
10 tips για να διευκολύνετε τη σίτιση των ατόμων με Αλτσχάιμερ
1. Καλέστε το άτομο να έρθει μαζί σας στην κουζίνα, καθώς μαγειρεύετε. Οι μυρωδιές πιθανόν να του διεγείρουν την όρεξη.
2. Αντικαταστήστε το αλάτι και τη ζάχαρη με μυρωδικά και μπαχαρικά για να δώσετε ένταση στη γεύση.
3. Απλοποιήστε το φαγητό στο πιάτο. Ένα πιάτο με πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Σερβίρετε μόνο ένα ή δύο τρόφιμα κάθε φορά.
4. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του, επαναλαμβάνοντας τακτικά τα φαγητά που του αρέσουν.
5. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο τραπέζι μέχρι να τελειώσει με το φαγητό του. Υπενθυμίστε του να μασάει και να καταπίνει προσεκτικά. Διασφαλίστε ότι δεν θα πνιγεί από το φαγητό του.
6. Να τρώτε μαζί του τα κυρίως γεύματα. Οι άνθρωποι τρώνε καλύτερα, όταν βρίσκονται μαζί με άλλους.
7. Οργανώστε τα τρόφιμα, τα πιάτα και τα σκεύη στο τραπέζι για να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία του φαγητού.
8. Χρησιμοποιήστε σκεύη που είναι εύκολα στη χρήση και δεν έχουν βάρος. Για παράδειγμα, ένα πλαστικό κουτάλι μπορεί να είναι πιο εύκολο στη χρήση από ένα μεταλλικό.
9. Κόψτε το φαγητό, πριν το σερβίρετε, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να το φάει μόνο του και να νιώθει ανεξάρτητο.
10. Σερβίρετε το γεύμα του σε ένα ήσυχο περιβάλλον, χωρίς αντιπερισπασμούς όπως τηλεόραση, κινητό ή άλλα σκεύη και φαγητά επάνω στο τραπέζι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.