- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Κίνδυνος για τα νεφρά από τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα
Τι έδειξε νέα αμερικανική μελέτη
Η μακρά Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα και στα νεφρά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Τα παρατεταμένα για καιρό συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19», που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για νέα προβλήματα στα νεφρά, από απλή δυσλειτουργία έως προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, δείχνει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όσοι πέρασαν πιο βαριά τη νόσο, ιδίως εκείνοι που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο (έως 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα) για κατοπινή βλάβη στα νεφρά, ακόμη κι αν δεν είχαν εμφανίσει οξεία νεφρική νόσο κατά τη νοσηλεία τους.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Ζιγιάντ Αλ-'Αλι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων σχεδόν 90.000 είχαν αρρωστήσει από τον κορωνοϊό και είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα.
Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μακρόχρονη ήταν η Covid-19, τόσο αυξημένη ήταν η πιθανότητα εκδήλωσης νέων νεφρικών προβλημάτων, κάτι που ίσχυε ακόμη και αν ο ασθενής με κορονοϊό δεν είχε χρειαστεί νοσηλεία, ούτε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Πάντως η νεφρική ανεπάρκεια και δυσλειτουργία ήταν πιο εμφανής σε όσους είχαν περάσει πιο βαριά λοίμωξη.
Περίπου το 5% - ο ένας στους 20- των ασθενών με μακρά Covid-19 εμφάνισαν μείωση τουλάχιστον 30% στον κρίσιμο δείκτη νεφρικής λειτουργίας eGFR (ρυθμός σπειραματικής διήθησης με βάση την κρεατινίνη στο αίμα). Γενικότερα, οι άνθρωποι με μακρόχρονη Covid-19 είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, να εμφανίσουν μείωση 30% στον εν λόγω δείκτη.
Ο δείκτης eGFR εμφανίζει φυσιολογική πτώση όσο γερνάει κανείς (περίπου 1% ετησίως), αλλά η μακρά Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει και να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία νεφρικής ανεπάρκειας (μια μείωση του δείκτη διήθησης κατά 30% ισοδυναμεί με χαμένα 30 χρόνια νεφρικής λειτουργίας).
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν οξεία νεφρική βλάβη, κατά την οποία τα νεφρά χάνουν απότομα τη λειτουργικότητα τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως πρήξιμο στα πόδια, κόπωση και δύσπνοια. Όσοι έχουν χρειαστεί νοσηλεία λόγω Covid-19, έχουν πέντε έως οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για οξεία βλάβη των νεφρών, σε σχέση με τους μη-Covid-19 ασθενείς, ενώ ο κίνδυνος οξείας νεφρικής βλάβης είναι περίπου 30% μεγαλύτερος για όσους ασθενείς "βγάζουν" τη λοίμωξη Covid-19 στο σπίτι τους.
Όπως είπε ο δρ Αλ-'Αλι, «τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία να δίνεται προσοχή στη νεφρική λειτουργία και νόσο κατά τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19». Επεσήμανε επίσης πως προς το παρόν δεν είναι σαφές κατά πόσο θα σταματήσει η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας στους ασθενείς με μακρά Covid-19 που εμφανίζουν τέτοια προβλήματα.
Η οξεία νεφρική βλάβη μπορεί να αναστραφεί χωρίς να προκύψει χρόνιο πρόβλημα, αλλά μερικοί ασθενείς στη μελέτη εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που πέρασαν ήπια την Covid-19, είναι απίθανο να εμφανίσουν νεφρικά προβλήματα, ενώ ο κίνδυνος είναι κάπως μεγαλύτερος για όσους ταλαιπωρήθηκαν επί εβδομάδες από τη νόσο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωσή της με την πρόσληψη της πολύτιμης βιταμίνης B6
Τι συμβαίνει στο σώμα και πότε πρέπει να γίνει έλεγχος
Η συζήτηση στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Η διάδοση της τάσης έχει ήδη εμπορικό αντίκτυπο
Υψηλή εξειδίκευση και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
Διαταραχές που εμφανίζονται και σε νεότερους άνδρες
Συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν αμηχανία ή και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Επενδύει σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούν αξία για τις επόμενες γενιές
Ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου
Έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη εμφράγματος
Η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών ICL
Ενημερωτική πρωτοβουλία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Προστασία της υγείας σε κάθε ηλικία
Συμμετοχή της εταιρείας στο Delphi Economic Forum
Γιάννης Λούγγος: Ο 15χρονος αθλητής που ποδηλατεί πέρα από τη νόσο
Mε δεδομένα από περισσότερα από 1.300 άτομα
Είμαστε τελικά ό,τι αποβάλλουμε;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.