- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
CDC: Μειωμένος κατά 94% ο κίνδυνος νόσησης με Pfizer- Moderna
H μεγαλύτερη μελέτη του CDC, η οποία έγινε σε πραγματικά περιστατικά όχι σε κλινικές δοκιμές
Κορωνοϊός: Τι δείχνει νέα μελέτη του CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna - Ti ισχύει μετά την πρώτη δόση
Ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna μειώνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 94%, όπως προκύπτει από τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε μέχρι σήμερα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σε πραγματικά περιστατικά και όχι κλινικές δοκιμές.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, μόνο το 6% των περιπτώσεων που νόσησαν μεταξύ των 1.800 και πλέον εργαζόμενων στον τομέα υγείας ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με ένα από τα δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κάνει το εμβόλιο της Jonhson & Johnson.
Η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να ελέγξει εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τη συμπτωματική νόσο. Ωστόσο το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό που βρέθηκε θετικό είχε εμβολιαστεί πλήρως, δείχνει ότι το εμβόλιο πιθανόν αποτρέπει όχι μόνο την ασθένεια αλλά και τη μόλυνση και τη μετάδοση.
Σε δήλωση που συνοδεύει τη μελέτη η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, τονίζει πως «αυτή η έκθεση παρείχε τις πιο συναρπαστικές πληροφορίες μέχρι σήμερα. Δηλαδή ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είχαν την αναμενόμενη απόδοση στον κόσμο». «Αυτή η μελέτη, που προστέθηκε στις πολλές μελέτες που προηγήθηκαν αυτής, ήταν καθοριστικής σημασίας για το CDC καθώς αλλάζουν οι συστάσεις του για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού», πρόσθεσε.
Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποίησε το CDC καθοδηγώντας τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς. Πιο συγκεκριμένα το CDC ήθελε να πει πως όσοι είχαν καταστρώσει τα πλάνα τους μπορούν να βρεθούν με ασφάλεια σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. Βέβαια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία.
Η μελέτη έγινε σε ένα δίκτυο με παραπάνω από 500.000 υγειονομικούς. Ωστόσο τα δεδομένα περιορίστηκαν σε 1.843 που πιθανότατα νόσησαν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Μεταξύ τους υπήρχαν 623 άτομα που βρέθηκαν θετικά και 1.220 που βρέθηκαν αρνητικά. Μάλιστα μόνοι οι 40 από τους 623 είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Δηλαδή μόλις το 3% των ατόμων που βρέθηκαν θετικά είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με το 15% των ατόμων που είχαν βρεθεί αρνητικά.
Αυτό υποδηλώνει (αλλά δεν αποδεικνύει) ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν πέντε φορές λιγότερους κινδύνους να νοσήσουν από κορωνοϊό και μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα εμβολίου που φτάνει το 96%. Ωστόσο, η μελέτη δεν περιελάμβανε άτομα που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και ήταν ασυμπτωματικοί. Επομένως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η το εμβόλιο αποτρέπει τη μόλυνση.
Παράλληλα 64 άτομα που βρέθηκαν θετικά και είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna και 241 που είχαν βρεθεί αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μία μόνο δόση ήταν 82% αποτελεσματική κατά της πρόληψης των συμπτωματικών. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος ασθένειας από τον κορωνοϊό έχει μειωθεί κατά 94% για περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα και 155 εκατομμύρια διατρέχουν 82% λιγότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν. Μαζί με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα ήταν αρκετή για να πείσει το CDC ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται χωρίς μάσκα διατρέχοντας τον ελάχιστο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.