- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Κίνδυνος για όσους εργάζονται νυχτερινές βάρδιες
Τι δείχνει νέα βρετανική έρευνα
Πολύ πιθανότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό όσοι δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα
Νέα βρετανική έρευνα έβγαλε πόρισμα πως όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες είναι πολύ πιθανότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, συγκριτικά με όσους δουλεύουν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Η έρευνα δείχνει ότι η δουλειά σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μελλοντικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ως εργασία σε βάρδιες θεωρείται αυτή που γίνεται σε άλλες ώρες πέρα από τις συνήθεις (π.χ. 8:00-16:00), όπως είναι η νυχτερινή εργασία και η εναλλασσόμενη πρωί-βράδυ.
Η εργασία σε βάρδιες γίνεται ολοένα συχνότερη παγκοσμίως, με το 10% έως 40% των εργαζομένων -ανάλογα με τη χώρα- να δουλεύουν πλέον με αυτόν τον τρόπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως διαβήτη, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, οι οποίες συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα για μόλυνση από κορωνοϊό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Μπλέικλι του Τμήματος Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους από 40 έως 69 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τα θετικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 με το εάν ένας εργαζόμενος δούλευε συχνά σε βάρδιες ή καθόλου.
Διαπιστώθηκε ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί-βράδυ), είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορωνοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί. Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τους υγειονομικούς.
Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορωνοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει μειωμένος χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων και στη μικρότερη εγρήγορσή τους για τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρερμηνεία πίσω από τις αλμυρές πατάτες
Η ίδια χρειάστηκε να αλλάξει τρεις γιατρούς
Κοινό όραμα η υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & η ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
Βραβείο Platinum για την καλύτερη στρατηγική DEI στον φαρμακευτικό κλάδο
Οι επιπτώσεις της μη οριοθέτησης
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Κανείς δεν ακούει: Η δυσπιστία που βιώνουν οι ασθενείς με Sjögren
Ο ρόλος του στρες και της διαταραχής ύπνου
Η «μαθηματική εξίσωση» της δίαιτας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Η αξιολόγηση βασίστηκε στις απόψεις 65 οργανώσεων ασθενών από 31 χώρες
Πέντε ουσιαστικά και απελευθερωτικά βήματα
Η τάση υπόσχεται ξεκούραση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αϋπνίας στο σπίτι
Ο άγνωστος κυτταρικός μηχανισμός που συμβάλλει στην προώθηση της μακροζωίας
Σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τα συμπτώματά της
Το πώς αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Η μοντέρνα ανοσοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους κακοηθών όγκων
Μία συζήτηση για τις μυοσκελετικές παθήσεις με τον υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας
Πώς εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στα δύο φύλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.