- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κορωνοϊός με αιμορραγικό εγκεφαλικό αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου
Κατά περίπου δυόμισι φορές
Τι έδειξε έρευνα για τον κίνδυνο θανάτου ατόμων με κορωνοϊό σε συνδυασμό με αιμορραγικό εγκεφαλικό.
Ο κορωνοϊός και το αιμορραγικό εγκεφαλικό αποτελούν θανατηφόρο συνδυασμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου του ασθενούς κατά περίπου δυόμισι φορές, σε σχέση με όσους έχουν υποστεί μόνο εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως δείχνει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ασθενείς που επιβιώνουν μετά από Covid-19 και αιμορραγικό εγκεφαλικό, μένουν περισσότερο στο νοσοκομείο, εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές και έχουν γενικά χειρότερη έκβαση της πορείας τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν το «δίδυμο» κορωνοϊού-εγκεφαλικού. Οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας, 'Ανταμ ντε Χάβενον, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", ανέλυσαν στοιχεία από 568 αμερικανικά νοσοκομεία, συγκρίνοντας 23.378 ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό αλλά χωρίς Covid-19, με 771 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν για Covid-19 και οι οποίοι έπαθαν επίσης αιμορραγικό εγκεφαλικό στη διάρκεια της νοσηλείας τους ή λίγο πριν.
Πρόσφατες μελέτες είχαν δείξει ότι η λοίμωξη Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, της συνηθέστερης μορφής εγκεφαλικού, που προκαλείται από το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας, η οποία τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Έως τώρα λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για τη σχέση Covid-19 και αιμορραγικού εγκεφαλικού, της σπανιότερης μορφής εγκεφαλικού, που προκαλείται από τη ρήξη κάποιου εγκεφαλικού αγγείου. Υπάρχουν δύο τύποι αιμορραγικών εγκεφαλικών: η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία μέσα στον ίδιο τον εγκεφαλικό ιστό και η υπαραχνοειδής αιμορραγία στην επιφάνεια του εγκεφάλου.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι 559 ασθενείς με Covid-19 και ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είχαν μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή θνητότητα (46% έναντι 18%) σε σχέση με όσους είχαν πάθει μόνο εγκεφαλικό, μακρύτερη νοσηλεία (21 έναντι δέκα ημερών) και μακρύτερη παραμονή στη ΜΕΘ (16 έναντι έξι ημερών). Ανάλογη ήταν η εικόνα στους 212 ασθενείς με Covid-19 και υπαραχνοειδή αιμορραγία, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου μέσα στο νοσοκομείο (43% έναντι 15%), μακρύτερη νοσηλεία (27 έναντι 13 ημερών) και μακρύτερη παραμονή στη ΜΕΘ (22 έναντι εννέα ημερών).
Στη διάρκεια της νοσηλείας τους οι ασθενείς με Covid-19 και εγκεφαλική αιμορραγία (είτε ενδοεγκεφαλική είτε υπαραχνοειδή) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασωληνωθούν και να εμφανίσουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οξεία νεφρική ανεπάρκεια ή πνευμονική εμβολή, σε σχέση με όσους νοσηλεύονταν μόνο για εγκεφαλικό.
Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω Covid-19, έπαθαν το εγκεφαλικό μετά την εισαγωγή τους. Μία πιθανή αιτία γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι στους ασθενείς αυτούς χορηγήθηκαν αντιπηκτικά φάρμακα που μπορεί να αύξησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.