- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σεξουαλική υγεία: Χωρίς ενημέρωση οι ογκολογικοί ασθενείς
Παρακολουθήστε σχετική ημερίδα στις 20 Μαρτίου
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς για τη σεξουαλική τους ζωή
Επαρκούς ενημέρωσης και φροντίδας γύρω από την σεξουαλική του υγεία και τις αλλαγές που θα επιφέρει σε αυτή η αντιμετώπιση της νόσου του στερείται σήμερα ο νεοπλασματικός ασθενής. Όμως η σεξουαλικότητα είναι το ίδιο σημαντική για τους ασθενείς, όσο και για τους υγιείς ανθρώπους και αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στην εξίσωση αυτού που ονομάζουμε «ποιότητα ζωής». Τα σεξουαλικά προβλήματα συχνά παρουσιάζονται ως φυσιολογικές και ψυχολογικές παρενέργειες της νόσου και των θεραπειών.
Τα παραπάνω επισημαίνουν οι δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Διευθυντής Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με αφορμή την διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Η Προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας στον Ογκολογικό Ασθενή».
Η Ημερίδα διοργανώνεται το Σάββατο 20 Μαρτίου από το Ελληνικό Forum Ογκολογίας υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας με τη συνεργασία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ινστιτούτου Γυναικολογίας, του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, του Θεραπευτηρίου «Αττικό» και του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών.
Κάποιες επεμβάσεις και φαρμακευτικές αγωγές, τονίζουν οι κύριοι Κωνσταντινίδης και Φλιάτουρας, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής της Ημερίδας, «επηρεάζουν ελάχιστα την επιθυμία και την σεξουαλικότητα, ενώ άλλες επηρεάζουν την λειτουργία κάποιου οργάνου, τα επίπεδα των ορμονών, ή τα νεύρα που είναι απαραίτητα για την σεξουαλική λειτουργία. Η μακροχρόνια εμπειρία μας στον τομέα της σεξουαλικότητας και των διαταραχών της, μας αποδεικνύει καθημερινά ότι ο νεοπλασματικός ασθενής στερείται επαρκούς ενημέρωσης και φροντίδας γύρω από την σεξουαλική του υγεία και τις αλλαγές που θα επιφέρει σε αυτή η αντιμετώπιση της νόσου. Προς το παρόν παγκοσμίως θεωρείται -και πολύ ορθά- ότι πρώτιστος σκοπός είναι η διάσωση του ασθενούς και η αποκατάσταση της υγείας του. Με την πρόοδο όμως των θεραπευτικών μέσων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, γίνεται επιτακτική η ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένων συστημάτων εκτίμησης της σεξουαλικής υγείας των ασθενών, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής. Και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσει η έρευνα, ούτως ώστε ο ασθενής όχι μόνο να επιβιώνει αλλά να ζει».
«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά από κάθε αγωγή, αποτελεί επιθυμητό θεραπευτικό χειρισμό, όπως φάνηκε και από την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της ποιότητας ζωής (Quality Of Life) στους νεοπλασματικούς Ασθενείς είναι γνωστή από πολλά έτη, χωρίς ακόμα κοινά αποδεκτές οδηγίες μεταθεραπευτικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς τους. Βιβλιογραφικά, φαίνεται ότι τα τελευταία 20 έτη σταδιακά αυξάνονται οι δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά για την εκτίμηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νεοπλασματικών ασθενών σε συνάρτηση με τη νόσο τους και τη χορηγηθείσα αγωγή – χειρουργική, χημειο/ ακτινοθεραπεία» αναφέρουν από την πλευρά τους οι Πρόεδροι της Ημερίδας δρ Εμμανουήλ Τερζάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών τ. Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Άγιος Σάββας» και δρ Χ. Γουδέλη Χειρουργός – Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Γυναικολογίας.
Προσθέτουν ότι «στην πραγματικότητα, οι θεράποντες ιατροί σε συνεργασία με Ψυχο-ογκολόγους, Ψυχοσεξολόγους και ευαισθητοποιημένους νοσηλευτές προσπαθούν να προσεγγίσουν το δύσκολα «εκφραζόμενο» πρόβλημα της μεταβολής της σεξουαλικότητας των ασθενών εξατομικευμένα και συνήθως με καθυστέρηση λόγω προτεραιότητας στην αγωγή και έλλειψης χρόνου συνεδριών.
Προσπαθώντας να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τη συλλογική αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των ογκολογικών ασθενών ως παράγοντα ποιότητας ζωής, προσδοκούμε στην ενεργό συμμετοχή σας και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στον πολύπλευρο χαρακτήρα της επιστημονικής εκδήλωσής μας. Ευχαριστούμε για τη σημαντική συμβολή τους τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκλησή μας και θα καλύψουν τα θέματα της Ημερίδας μας».
Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα, παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη σελίδα www.livetime.gr και ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Προχωρήστε στην εγγραφή σας στη σελίδα www.livetime.gr
Επιλέξτε την εκδήλωση που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε
Πατήστε στο πεδίο που εμφανίζεται «Εγγραφείτε στην Εκδήλωση»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.