- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΟΥ - Moderna: Με διαφορά 6 εβδομάδων ο εμβολιασμός
«Οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα»
ΠΟΥ: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού μπορεί να γίνεται με διαφορά 6 εβδομάδων ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 μπορεί να χορηγείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, ανακοίνωσε σήμερα, 26 Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ, η οποία συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου, πως οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, εκτός από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνεδρίασε αυτή τη φορά για να συζητήσει ιδιαίτερα το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τη Moderna και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές χωρών.
Αντίθετα ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna. Όμως η αξιολόγησή του αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 μερών, όμως ανέφεραν πως η δεύτερη ένεση μπορεί «να αναβληθεί και για 42 ημέρες», αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις που συνδέονται με την ισχυρή παρουσία της νόσου σε μια χώρα σε συνδυασμό με έλλειψη εμβολίων.
Αντιθέτως δεν συνιστούν να μειωθεί η δόση στο μισό.
Γενικότερα η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά επίσης να χορηγείται το εμβόλιο σε εγκύους.
Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν αν τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από το εμβόλιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή για το υγειονομικό προσωπικό που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν επίσης να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που θηλάζουν και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό.
Υπογραμμίζουν επίσης πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πρέπει να προτείνεται επίσης ανεξάρτητα από αν είχε προηγουμένως μολυνθεί κάποιος, είτε είχε εμφανίσει συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικός.
Τέλος, υπογραμμίζοντας πως τα δεδομένα δείχνουν ότι μια νέα μόλυνση με συμπτώματα μέσα στους έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό είναι «σπάνια», συνιστούν στα πρόσωπα, που διαγιγνώσκονται θετικά μέσω τεστ PCR στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, να καθυστερούν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.
Αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια, οι ειδικοί του ΠΟΥ επανέλαβαν τη θέση τους του Ιανουαρίου, ενώ αυξάνεται η πίεση για την καθιέρωση «διαβατηρίων εμβολιασμού».
«Κατά την τρέχουσα περίοδο που η προσφορά εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, ο κατά προτίμηση εμβολιασμός των διεθνών ταξιδιωτών θα αντέβαινε στην αρχή της ισότητας», αναφέρει στις συστάσεις της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE).
«Γι' αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο της μετάδοσης, ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτή τη στιγμή τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών κατά της Covid-19», προσθέτουν, αναφέροντας πως η σύσταση αυτή θα επανεξετασθεί στο βαθμό που η προσφορά εμβολίων θα αυξηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα fillers κάτω από τα μάτια και η αφαίρεση λίπους από τα μάγουλα στην κορυφή της λίστας
Η Λόρεν Φρίντμαν καταγγέλλει μόνιμο «χημικό ευνουχισμό» από αντικαταθλιπτικά - Τι είναι το σύνδρομο PSSD
Ο πρώην σταρ του NBA εξήγησε γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη θεραπεία
Εργαζόμενοι της εταιρείας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό καθάρισαν δασική περιοχή στον Διόνυσο
Νέα κλινικά δεδομένα για άτομα που μεταβαίνουν από το κάπνισμα στη χρήση pouches νικοτίνης
Πώς επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή το σώμα
Το nivolumab σε συνδυασμό με το σχήμα χημειοθεραπείας AVD έλαβε διευρυμένη έγκριση στην ΕΕ
Η ψυχολογία εξηγεί γιατί ο εγκέφαλός μας αναζητά μοτίβα, «σημάδια» και νοήματα ακόμη και στις πιο απλές συμπτώσεις
Η χρονική σύμπτωση θεωρείται εντυπωσιακή
Η μελέτη εκτιμά ότι το αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες από 200 διαφορετικές ασθένειες
Οι αισθήσεις μας καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές, ακόμα κι όταν δεν πεινάμε
Νέα μελέτη δείχνει σύνδεση της μακροχρόνιας έκθεσης σε ρύπους με προχωρημένη στεφανιαία νόσο
Λάθος συμβουλές που ακούγονται αρκετά και ο λόγος που η ζάχαρη έχει τόσο κακή φήμη
Πώς βιώνεται η ανηδονία;
H χάρτα της ΕΠΕ σε «5+1» άξονες: Παρεμβάσεις σε ζητήματα δημόσιας υγείας για το αναπνευστικό σύστημα
Το νέο ψηφιακό «νοσοκομείο» του Ομίλου
10 οδηγίες για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές
Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο στη Λισαβόνα
Για την ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.