- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσιαλος: Επηρεάζει η μετάλλαξη του ιού το εμβόλιο;
Τι είπε για ρεβεγιόν και lockdown
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη του κορωνοϊού και στο αν επηρεάζει το εμβόλιο.
Για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. «Το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο».
Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι είπαν ότι δεν ξέρουν ακόμα αν έχει ξεφύγει ο μεταλλαγμένος ιός σε άλλες περιοχές της χώρας και εκτός Βρετανίας. «Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες», είπε ο καθηγητής. Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα.
Για το εμβόλιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι είπαν ότι δεν επηρεάζεται από τη μετάλλαξη η δράση του, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε θα παραταθούν για μήνες, δηλαδή αν θα φτάσουν μέχρι το Μάρτιο.
«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.
Σχετικά με το lockdown και το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο, ο καθηγητής είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα.
Για να αποφύγουμε πλήρη lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω.
Για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας.», είπε.
Έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων. Όπως είπε ο καθηγητής, δεν έχουμε δεδομένα για άλλα φάρμακα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. «Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή.»
«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο.», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο καθηγητής είπε ότι τα εμβόλια δεν θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 8-12 παιδιά με SMA, ενώ περίπου 1 στους 40 ανθρώπους είναι φορέας, χωρίς να το γνωρίζει
Από τη Σχολή Ναυαγοσωστικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
3ο Διεθνές Summer School στην Κέρκυρα
Δεν είναι μόνο η ιδανική διατροφή του βρέφους, είναι ένας φυσικός μηχανισμός προστασίας
Έρευνες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά, ίχνη μετάλλων και υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων σε προϊόντα χειλιών
Η έρευνα στη διατροφή εξελίσσεται ταχύτερα από σχεδόν κάθε άλλο κλάδο υγείας
Το 80% των πνιγμών στην Ελλάδα αφορά ηλικιωμένους - Εκστρατεία ενημέρωσης από το Safe Water Sports
Το «δώρο» της ηλιακής ακτινοβολίας δεν έχει μονάχα ευεργετικές επιπτώσεις
Ο εξοπλισμός προορίζεται για τα δύο λιμάνια του νησιού (στο νέο λιμάνι στον Τούρλο αλλά και στο παλιό λιμάνι) όπου διακινούνται ετησίως πάνω από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας.
Κάντε καθημερινά τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, όπου και να βρίσκεστε
Δεν είναι όλοι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης ίδιοι
Οι λανθασμένες εκτιμήσεις και η παραπληροφόρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.