- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσιαλος: Toν Απρίλιο η επιστροφή στην κανονικότητα
Τι είπε για τις «παρενέργειες» των εμβολίων
Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τη διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας - Τι είπε για τις «παρενέργειες» των εμβολίων
Τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης, τον Απρίλιο, βλέπει ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος να επιστρέφει η κανονικότητα στην Ελλάδα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε ότι στην Ελλάδα, εφόσον ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην είναι η ίδια πίεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές του 2021 θα πάρουμε περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, ενώ μετά θα έρθει και το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκ. δόσεις.
Εκτός από τον εμβολιασμό, όπως είπε, που θα πετύχει την ανοσία έως την Άνοιξη είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα.
Στην αναμονή είναι και το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο θα έρθει πιο αργά, περίπου τον Μάρτιο.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι θάνατοι εθελοντών δεν έχουν σχέση με αυτό.
Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Τόνισε δε, ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια. «Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατος τους με το εμβόλιο», σχολίασε.
Πρόσθεσε πως όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.
Δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες παρενέργειες Όσον αφορά τις παρενέργειες σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα εξήγησε, ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο καθαυτό διότι, θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.
Μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθάει στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Τα παιδιά πρόσθεσε, από 12-17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι την περνάνε στο «πόδι», χωρίς προβλήματα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κίνδυνοι από μη τεκμηριωμένες θεραπείες
Ποιοι κλάδοι «τρέχουν» και ποιοι μένουν πίσω στην Ιατρική του 21ου αιώνα
Σε αντίθεση με τους ήχους της φύσης, η μουσική φαίνεται να ενεργοποιεί ένα πιο οργανωμένο δίκτυο του εγκεφάλου
Πότε να πιείτε καφέ και πότε να τον αποφύγετε
Δερματολόγος εξηγεί τις επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος και την ιδανική συχνότητα
Τι αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη σε 204 χώρες για τις επιπτώσεις σε καρδιά και αναπνευστικό
Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 10.00 με 13.00
Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης στη Φιλανδία
Με κυτισινικλίνη, δραστική ουσία φυτικής προέλευσης, το TOKOVYS υποστηρίζει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος
Η ηλικία αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα
Μια νέα παρέμβαση δημόσιας υγείας από τον σύλλογο Προμηθέα
Πότε η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς
Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στο 5ο The Chios Festival
Τι ισχύει για τα εγκαύματα
Η διαφορά φάνηκε και στον χρόνο αποκατάστασης
Οι αδένες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.