Health & Fitness

Εμβολιασμός - κορωνοϊός: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα!

Κάθε ημέρα εμβολιασμού είναι μια ημέρα με λιγότερους θανάτους, διασωληνώσεις και εισαγωγές στις ΜΕΘ, μια ημέρα λιγότερη περιορισμών και lockdown

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
emboliasmos-koronoios-embolia.jpg
© EPA / SERGEY KISILEV / MOSCOW NEWS AGENCY

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας γράφει την ATHENS VOICE για την σημασία του (άμεσου) εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Γράφει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος*


Η πανδημία Covid-19 είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ποτέ η σύγχρονη ιατρική. Η προσοχή της κοινής γνώμης αυτή την εποχή είναι στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στα εμβόλια καθώς αυτά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν βαριά και- υπό προϋποθέσεις - να εξαφανίσουν τον κορωνοϊό από την κοινότητα.

Από την αρχή της πανδημίας η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχεικινητοποιηθεί σε απίστευτοβαθμό και μαζί με τις κυβερνήσεις αρκετών κρατών έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην έρευναγια την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η εντατική έρευνα για εμβόλια έχει αποφέρει θεαματικούς καρπούς με τουλάχιστον 12 εμβόλια στη φάση των τελικών κλινικών μελετών πριν την έγκριση. Από αυτά δυο (των εταιρειών Pfizer και Moderna) έχουν ξεχωρίσει καθώςμέσα στον Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν δύο μεγάλες (με 45.000 και 30.000 συμμετέχοντες εθελοντές αντίστοιχα) και ιδιαίτερα αξιόπιστες κλινικές μελέτες με εντυπωσιακά αποτελέσματα και ιδιαίτερα ευνοϊκά δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Τα δεδομένα αυτά έχουν υποβληθεί προς κρίση στους ρυθμιστικούς αρμόδιους οργανισμούς των ΗΠΑ (FDA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA) και του Ηνωμένου Βασιλείου (HMRA). Το τελευταίο κινήθηκε ταχύτερα από όλους και έδωσε την άδεια του για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer τη Δευτέρα 30/11. Οι εμβολιασμοί εκεί άρχισαν ήδη από τη Δευτέρα 7/12.

Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να επιταχύνει τις εξελίξεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη άρα και στη χώρα μας. Σύντομα, μέσα στο Δεκέμβρη, θα ακολουθήσει και η έγκριση από το ΕΜΑ, πιθανόν αρκετές ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 29ηςΔεκεμβρίου που έχειεπίσημα ανακοινωθεί. Η εταιρεία έχει από καιρό ανακοινώσει ότι έχει ήδη έτοιμες κοντά στα 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου προς διανομή. Αν και η μερίδα του λέοντος θα διανεμηθεί άμεσα στις ΗΠΑ, μερικά εκατομμύρια από αυτά (πιθανόν μονοψήφιος αριθμός) θα διατεθούν στις χώρες τις ΕΕ. Με την πληθυσμιακή ποσόστωση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η χώρα μας δικαιούται να πάρει περίπου το 2,5% των ευρωπαϊκών εμβολίων. Κάποιες δεκάδες χιλιάδες δόσεων λοιπόν θα είναι άμεσα διαθέσιμες για τον εμβολιασμό του Ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την εταιρεία, οι προετοιμασίες για τη άφιξη, φύλαξη (σημαντική πτυχή καθώς απαιτείται διατήρηση σε βαθιά ψύξη τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου), διανομή και χορήγηση των εμβολίων έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την έναρξη των εμβολιασμών ακόμα και πριν το τέλος του χρόνου. Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλη συμβολική αξία, καθώς θα σηματοδοτήσει την αρχή της εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού που έχειεπιφέρειτεράστιοατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Προπάντων όμως θα έχει και μεγάλη ουσιαστική αξία, γιατί κάθε ημέρα εμβολιασμού είναι μια ημέρα κερδισμένη, με λιγότερουςθανάτους, διασωληνώσεις και εισαγωγές στις ΜΕΘ, μια ημέρα λιγότερη περιορισμών και lockdown, μια ημέρα πιο κοντά στην επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα!

*Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Ιατρικό Τμήμα - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ