- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων
«Το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι από τους τομείς που μάλλον ενδυναμώθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού»
1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων- Το φετινό μήνυμα υπό το πρίσμα του κορωνοϊού.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων».
Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.
«Η Δωρεά Οργάνων μπορεί να φέρει φως στη ζωή σου ή στη ζωή των συνανθρώπων σου. Ενημερώσου για τη φωτεινή πλευρά της ζωής».
Το φετινό μήνυμα αποτυπώνεται εύστοχα σε ένα σύντομο βίντεο, που θα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τις ημέρες αυτές και το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.
Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις Μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία. Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Μέσα στο 2020, παρά τις εγγενείς δυσκολίες του Συστήματος Υγείας ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη ενισχύθηκαν από τη δωρεά μη συγγενών δοτών, που αποδεδειγμένα διατηρούν σχέσεις φιλίας με τους λήπτες. Πρόσφατα, η θεματική τής Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ο ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών. Από τη σχολική χρονιά 2020/21 το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας και το σχετικό υλικό μπορούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας να το κατεβάσουν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΜ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πλέον ότι το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι από τους τομείς που μάλλον ενδυναμώθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας των μεταμοσχεύσεων, αλλά και του μέγιστου ανθρωπιστικού οφέλους που προσφέρουν, οι φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματός μας υπερέβαλαν εαυτόν, με αποτέλεσμα η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων να συνεχιστούν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστες. Από την αρχή της πανδημίας όλοι όσοι εργαζόμαστε στις μεταμοσχεύσεις κατανοήσαμε ότι «ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, όμως οι ασθενείς πρέπει να εξακολουθήσουν να μεταμοσχεύονται». Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι αντιληφθήκαμε πλέον, ως άνθρωποι, το πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι ζωές και η υγεία μας, να ενισχύει στη συνείδηση του κόσμου τη σημασία της Δωρεάς».
Με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την ενδυνάμωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσα από ειδικά προσαρμοσμένα πλέον πρωτόκολλα ασφαλείας, οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να προσφέρουν ζωή.
Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Δωρητών Οργάνων
Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αμέσως μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των αποβιωσάντων δωρητών οργάνων, προκειμένου να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους.
Κατά την επιμνημόσυνη δέηση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας κατά του κορωνοϊού.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.