- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Ασθενείς με συμπτώματα για μήνες μετά τη μόλυνση
Όπως δύσπνοια, κόπωση και κατάθλιψη
Στη μελέτη που έκαναν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξετάσθηκε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της Covid-19
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης για δύο με τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής βρετανικής μελέτης.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξετάσθηκε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της Covid-19 σε 58 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι μερικοί ασθενείς έχουν ανωμαλίες σε πολλά όργανα μετά τη μόλυνσή τους με τον νέο κορωνοϊό και ότι επίμονη φλεγμονή προκάλεσε σε μερικούς προβλήματα για μήνες.
Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε ήδη στον ιστότοπο MedRxiv.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με την Covid-19, καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», δήλωσε η Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα.
Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με Covid-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά Covid», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με την Covid-19, 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση.
Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19, στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%.
«Οι ανωμαλίες που εντοπίσθηκαν… συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής», δήλωσε η Ράμαν. «Αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται εν δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρερμηνεία πίσω από τις αλμυρές πατάτες
Η ίδια χρειάστηκε να αλλάξει τρεις γιατρούς
Κοινό όραμα η υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & η ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
Βραβείο Platinum για την καλύτερη στρατηγική DEI στον φαρμακευτικό κλάδο
Οι επιπτώσεις της μη οριοθέτησης
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Κανείς δεν ακούει: Η δυσπιστία που βιώνουν οι ασθενείς με Sjögren
Ο ρόλος του στρες και της διαταραχής ύπνου
Η «μαθηματική εξίσωση» της δίαιτας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Η αξιολόγηση βασίστηκε στις απόψεις 65 οργανώσεων ασθενών από 31 χώρες
Πέντε ουσιαστικά και απελευθερωτικά βήματα
Η τάση υπόσχεται ξεκούραση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αϋπνίας στο σπίτι
Ο άγνωστος κυτταρικός μηχανισμός που συμβάλλει στην προώθηση της μακροζωίας
Σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τα συμπτώματά της
Το πώς αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Η μοντέρνα ανοσοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους κακοηθών όγκων
Μία συζήτηση για τις μυοσκελετικές παθήσεις με τον υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας
Πώς εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στα δύο φύλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.