- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κρήτας: Σε επιφυλακή αλλά όχι πανικός για τη γρίπη των χοίρων
Μετά τις σχετικές επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
«Καλό είναι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε», τονίζει για τη γρίπη των χοίρων ο καθηγητής του ΑΠΘ, Σπύρος Κρήτας.
Την εκτίμηση ότι είναι καλό να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, διατυπώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Κρήτας. Αφορμή στάθηκαν οι σχετικές επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας.
«Ούτως ή άλλως τώρα και με τον Covid -19, αυτή η εγρήγορση που δημιουργήθηκε στον κόσμο θα μας προετοιμάσει και για μελλοντικές πανδημίες, εφόσον αυτές προκύψουν», αναφέρει. Ωστόσο, θεωρεί ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον συγκεκριμένο ιό» και εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση, για να εκδηλωθεί μια πανδημία, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.
»Η πρώτη είναι η μεταπήδηση ενός στελέχους από το ζώο στον άνθρωπο και το δεύτερο η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Καλά κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή. Και εμείς παρακολουθούμε το θέμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», προσθέτει.
Με αφορμή, άλλωστε, την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο από τη γρίπη των χοίρων καθώς, όπως επισημαίνει, «οι γρίπες όπως και ο Covid είναι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα και δεν είναι εύκολο να μεταδοθούν σε ανοιχτό πεδίο».
Δεδομένου ότι τα αγριογούρουνα ζουν στην ύπαιθρο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός ενώ το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται περισσότερο στη γρίπη των πτηνών και των χοίρων που εκτρέφονται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παπά, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα της γρίπης των χοίρων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν ακόμη σκέψεις για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα ζώα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Kαθώς πολλοί καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες ή σε πιο απαιτητικά ωράρια
Eρευνητές αποκαλύπτουν τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των αδελφών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Η κοινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία και τα νέα δεδομένα για τα μικροπλαστικά
Το να απολαμβάνουμε το φαγητό έχει τεράστια οφέλη για τον μεταβολισμό μας
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο στην Ελλάδα: Fighting cancer in disrupted times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.