Μένουμε σπίτι αλλά μην τρελαθούμε κιόλας
Δες ποια είναι τα «αρνητικά» του σπιτιού σου και πώς θα τα αποφύγεις
Πώς μπορεί το σπίτι να επηρεάσει την υγεία μας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε
Έχεις σκεφτεί ποτέ πως το σπίτι σου μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σου; Κι όμως, υπάρχουν πράγματα μέσα στο σπίτι, τα πιο απλά και καθημερινά, τα οποία παραβιάζουν με χαρακτηριστική ευκολία τον «κύκλο» προστασίας σου. Δες παρακάτω μερικά από αυτά:
Ο αέρας του (για αρχή)
Από την εποχική γύρη, η οποία μπαίνει και στο σπίτι σου και κάθεται μαζί με τη σκόνη στα έπιπλα, στον καναπέ, στο κρεβάτι σου, υπάρχουν πολλά ακόμα που επιβαρύνουν τον αέρα μέσα στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν από αλλεργίες μέχρι σοβαρότερα προβλήματα. Ο καπνός του τσιγάρου, οι μυρωδιές από τα καλλυντικά περιποίησης του σώματος, το άρωμά σου, η λακ των μαλλιών σου, τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού σου, οι μυρωδιές της κουζίνας όταν μαγειρεύεις, τα αντικουνουπικά, τα αρωματικά χώρου, ακόμη και οι ηλεκτρικές συσκευές καθαρισμού του αέρα όταν δεν συντηρούνται σωστά και σχολαστικά, το καυσαέριο που άφησε το φορτηγό που μόλις πέρασε στον δρόμο... Άνοιγε τακτικά το σπίτι σου να ανανεώνεται ο αέρας, αλλά μην το αφήνεις για ώρες ανοικτό. Προσπάθησε να μειώσεις όσο το δυνατόν τα «αρώματα» που μπλέκονται μεταξύ τους. Χρησιμοποίησε φυσικές λύσεις όπου είναι εφικτό.
Τα παπούτσια σου
Δεν χρειάζεσαι κάποια έρευνα να σου αποκαλύψει πως τα παπούτσια, τόσο το εσωτερικό τους όσο και οι σόλες αποτελούν εστίες επικίνδυνων βακτηρίων και, φυσικά, ιών, ωστόσο οι έρευνες υπάρχουν και το αποδεικνύουν. Κάθε μας βήμα πολλαπλασιάζει τον αριθμό αυτών των μικροβίων και τα μεταφέρει όπου πάμε, με επικρατέστερα εκείνα από ακαθαρσίες ζώων και «ανθρώπων», στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στο γρασίδι, στην τουαλέτα του εστιατορίου ή του κλαμπ, στο σούπερ μάρκετ, στο μπακάλικο... είναι παντού και μεταφέρονται παντού. Το ίδιο ισχύει και για το χαλάκι της εξώπορτας. Μη νομίσεις ούτε λεπτό πως σκουπίζοντας τα πόδια σου στο χαλάκι, έχεις «απομακρύνει» τη βρωμιά και είσαι ασφαλής. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ανακυκλώνεις ξανά και ξανά τον κίνδυνο. Νέος κανόνας στο σπίτι: βγάλε τα παπούτσια σου πριν μπεις και πλύνε τα χέρια σου μόλις τα βγάλεις – κάποια βγαίνουν δύσκολα και βοηθάς με τα χέρια. Σφουγγάριζε τακτικά το πάτωμα του σπιτιού σου.
Η τσάντα σου
Όταν επιστρέφεις σπίτι, πετάς την τσάντα σου όπου βρεις, στον πάγκο της κουζίνας, στον καναπέ, στο έπιπλο δίπλα στην πόρτα. Δυστυχώς, μαζί με την τσάντα σκορπίζεις και τα επικίνδυνα βακτήρια που έχει μαζέψει. Όπου ακούμπησες την τσάντα σου, στο πάτωμα του γραφείου σου στη δουλειά, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στο γκισέ της τράπεζας, στον πάγκο του take-away, η τσάντα σου φρόντισε να μαζέψει μικρόβια, βακτήρια και πολλά άλλα καθόλου ευπρόσδεκτα στο σπίτι ή στα χέρια σου. Καθάρισε με ένα αντισηπτικό πανάκι το κάτω μέρος της κάθε φορά που επιστρέφεις σπίτι και, αν είναι υφασμάτινη, φρόντισε να την πλένεις τακτικά στο πλυντήριο.
Τα τάπερ σου
Τα πλαστικά σκεύη στα οποία διατηρούμε συνήθως τα τρόφιμα, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές οργανικές ενώσεις όπως η BPA, οι οποίες φιλτράρονται από τα τρόφιμα τη στιγμή που τα βάζουμε μέσα ζεστά ή όταν θα τα ξαναζεστάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια. Καλύτερα να χρησιμοποιείς μεταλλικά ή γυάλινα σκεύη ή αν επιμένεις στο πλαστικό, φρόντισε τουλάχιστον να διαλέγεις αυτά που αναφέρουν «δίχως BPA».
Το άρωμά σου
Ήδη από το 1970 το 95% των συστατικών των αρωμάτων είναι συνθετικά (το ίδιο ισχύει και για τα αρωματικά χώρου, είτε σπρέι ή αυτά που βάζεις στην πρίζα του σπιτιού σου). Θα σκεφτόσουν ποτέ πως κάποια από τα χημικά των αρωμάτων μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο νευρικό σύστημα, ζαλάδες, ναυτία, πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα ή ερεθισμούς σε λαιμό, στόμα, μάτια, δέρμα; Κι όμως είναι πιθανό. Χρησιμοποίησέ τα με μέτρο, τόσο πάνω σου όσο και στους χώρους του σπιτιού σου, και ίσως σκεφτείς να δοκιμάσεις και πιο φυσικές, εναλλακτικές προτάσεις.
Η οδοντόβουρτσα
Ναι, φυσικά και μπορεί η οδοντόβουρτσα να μεταδώσει ασθένειες και μικρόβια. Η οδοντόβουρτσα «απορροφά» βρωμιά, βακτήρια και μικροοργανισμούς και από τον αέρα στον οποίο είναι εκτεθειμένη αλλά και από το στόμα σου, τα οποία κάνουν τον τέλειο κύκλο τους κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς –από την οδοντόβουρτσα στο στόμα και το αντίστροφο– και φυσικά πολλαπλασιάζονται πάνω της. Μη χρησιμοποιείς ξένες οδοντόβουρτσες και μετά από το πλύσιμο των δοντιών σου να ξεπλένεις καλά την οδοντόβουρτσά σου με χλιαρό νερό και να την αφήνεις όρθια να στεγνώσει καλά πριν από την επόμενη χρήση. Επίσης, να θυμάσαι, πρέπει να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις μήνες.
Το πλυντήριο των ρούχων
Άπειρα μικρόβια και βακτήρια συσσωρεύονται στο πλυντήριό σου κάθε φορά που πλένεις τα «βρώμικα» ρούχα σου (και ακόμη περισσότερα εάν πλύνεις εσώρουχα και κάλτσες), τα οποία μεταφέρονται στην επόμενη πλύση και στην επόμενη και στην επόμενη... Το πλύσιμο των ρούχων με ζεστό νερό και απορρυπαντικό δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει αυτά τα βακτήρια. Προτίμησε ένα απορρυπαντικό με απολυμαντική σύνθεση ή, εάν αυτό σου ακούγεται αρκετά πιο «σκληρό» για τα ρούχα σου, φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά το πλυντήριό σου ρίχνοντας λίγη χλωρίνη στον κάδο και αφήνοντάς το να δουλέψει άδειο.
Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου
Υπέροχα αρώματα, μπόλικος αφρός και σαπουνάδα, τέλεια καθαρό αποτέλεσμα. Υπάρχει και κόστος. Το δέρμα σου. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα δέρματα, όπως ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, ακόμη και ψωρίαση ή να επιδεινώσουν ένα ήδη υπάρχον. Προτίμησε οικολογικά ή υποαλλεργικά απορρυπαντικά που περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες και αν δεν μπορείς να στεγνώσεις τα ρούχα σου στον ήλιο, άρχισε να σιδερώνεις (και δη... με τη δύναμη του ατμού).
Το καινούργιο σου χαλί
Εκτός από τη συσσωρευμένη σκόνη, τα χαλιά, κυρίως τα συνθετικά, κρύβουν στις ίνες τους πληθώρα τοξικών ουσιών επικίνδυνων για την υγεία σου, οι οποίες απελευθερώνονται σταδιακά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου. Απόφυγε λοιπόν τα χαλιά που στη σύνθεσή του αναγράφεται το νάιλον, το πολυπροπυλένιο ή το ακρυλικό και προτίμησε πιο φυσικές ύλες όπως το μαλλί ή το οργανικό βαμβάκι. Το ίδιο πρέπει να προσέχεις και στα υφάσματα των διακοσμητικών σου μέσα στο σπίτι (ριχτάρια, κουβερτάκια, μαξιλάρια διακοσμητικά)...
Τα ντουλάπια σου (που σε παχαίνουν)
Φροντίζεις να έχεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά και υλικά για να μαγειρεύεις, αλλά ταυτόχρονα στοκάρεις και την «εύκολη λύση». Τυποποιημένα σνακ, πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες, παγωτά, έτοιμα γεύματα... συντηρητικά, χημικά, θερμίδες! Καταναλώνοντας πολλά τέτοια «σνακ» μέσα στην ημέρα, γεμίζεις το στομάχι μειώνοντας την όρεξή σου για κάτι πιο ισορροπημένο και υγιεινό, όπως ένα καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό. Φάε μια μπανάνα ή ένα φρούτο αντί για γλυκό, φάε μια σαλάτα με χούμους ή μια μερίδα ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια.
Ο ελεύθερος χρόνος (και η... μυωπία)
Οι τέσσερις τοίχοι και το ταβάνι, η τηλεόραση, το λάπτοπ, το κινητό, ακόμη και ένα βιβλίο, είναι όλος σου ο «ορίζοντας». Όταν τα μάτια περιορίζονται μέσα στο σπίτι, ενδέχεται να δημιουργηθούν ή να αυξηθούν προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξεκουράζεις τα μάτια σου συχνά, αφήνοντας το βλέμμα σου να ταξιδέψει κάπου... μακριά. Αν δεν μπορείς να βγεις έξω και να περπατήσεις, κρατώντας το κεφάλι σου ίσιο και το βλέμμα μπροστά, βγες στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού σου και εστίασε σε... μακρινά «τοπία».
Η τηλεόραση (και ο καναπές)
Ο τρόπος με τον οποίο κάθεσαι και βλέπεις τηλεόραση μπορεί τελικά να μη σε ξεκουράζει τόσο όσο νομίζεις, το αντίθετο μάλιστα. Είτε κάθεσαι σταυροπόδι ή κουλουριασμένη για αρκετή ώρα, επιβαρύνεις τη σπονδυλική σου στήλη, τη μέση και τον αυχένα. Μακροπρόθεσμα, αυτό έχει επιπτώσεις στη γενικότερη φυσική στάση του σώματός σου, ενώ, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ατονία και απροσδιόριστη κούραση. Προσπάθησε να διατηρείς ίσια την πλάτη σου όταν βλέπεις τηλεόραση κι αν αυτό δεν σε «βολεύει», τουλάχιστον φρόντισε να ισιώνεις τακτικά το κορμί σου όσο κάθεσαι στον καναπέ. Να θυμάσαι επίσης ότι ο καναπές έχει την τάση να «ρουφάει» τον φιλοξενούμενό του. Όσο πιο πολύ κάθεσαι, τόσο πιο δύσκολο σου είναι να σηκωθείς, να κουνηθείς, να δραστηριοποιήσεις τους μύες του σώματός σου με τις ελάχιστες έστω κινήσεις. Μην πέφτεις σ' αυτή την παγίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.