- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΟΔΥ: Πρόσβαση σε δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις για το HIV/AIDS
Ποια κέντρα και εργαστήρια θα συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες δωρεάν και ανώνυμα
Πρόσβαση σε δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις για το HIV/AIDS, με τις Συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις για το HIV/AIDS, διασφαλίζουν οι Προγραμματικές Συμβάσεις Συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS που υπογράφηκαν σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Με την υπογραφή των συμβάσεων, επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που, επί σειρά ετών, παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και επιβεβαίωσης νέων περιστατικών και τη διενέργεια εξετάσεων για τη μέτρηση ιικού φορτίου και τον έλεγχο γονοτυπικής αντοχής στην αντιρετροϊκή θεραπεία.
Μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια η οποία κατεβλήθη τους τελευταίους μήνες για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, όπως είπε. «Ένα πρόβλημα των τελευταίων 3,5 ετών, λύνεται σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων με τα Κέντρα Αναφοράς σε όλη τη χώρα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στίγμα για κανέναν συνάνθρωπό μας, το ελληνικό Κράτος, το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζουν τους πάντες με ισότητα, με διακριτικότητα και στο πλαίσιο του νόμου», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η δημόσια δωρεάν υγεία προτάσσεται ως πρώτη προτεραιότητα.
Τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια που θα μπορούν από εδώ και πέρα να συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες δωρεάν και ανώνυμα, είναι:
- Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος (ΕΚΑAΒΕ), στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας
- Εξειδικευμένο εργαστήριο HIV/AIDS, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών
Ο υπουργός Υγείας αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Οργανισμού να εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους εφήβους στις προσφυγικές δομές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου - Λέσβο, Σάμο, Χίο - τόνισε πωςο ΕΟΔΥ «προχωρά, αλλάζει εικόνα, αυξάνει το βηματισμό του και αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας».
Μάλιστα προανήγγειλε ότι το υπουργείο Υγείας φέρνει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, νόμο-πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα που προάγουν τη Δημόσια Υγεία στον γενικό πληθυσμό. Τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005 όπως είπε και συμπλήρωσε «Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο».
«Οι προκλήσεις της κοινωνίας, η παιδική παχυσαρκία που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, είναι νοσήματα βαριά για τα οποία πρέπει να βρούμε λύση και απάντηση.
Και η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ», κατέληξε στη δήλωσή του ο Β.Κικίλιας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαγορευτικά κάποια συμπληρώματα διατροφής
Η απώλεια βάρους σχετίζεται με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδω από όσες καίει το σώμα μας
Ποιο είναι το βασικό όφελος
Δύο φάσεις στη ζωή των γυναικών φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα του ύπνου τους
Ποια είναι τα συμπτώματα - Γιατί απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια
Νέα δεδομένα σχετικά με τη χρήση της παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2001
Θεωρείτο για χρόνια χόμπι των ηλικιωμένων, όμως γίνεται πια νέα τάση ασχολίας για όλες τις ηλικίες
Η σημερινή αντίληψη ότι το πρωινό είναι απαραίτητο διαμορφώθηκε όταν καθιερώθηκαν συγκεκριμένες ώρες εργασίας
Ο ρόλος της σεμαγλουτίδης
Περισσότερες από ό,τι πιστεύουν πολλοί γονείς
Η Ισμήνη Δροσοφορίδη, ιδρύτρια της ΜΚΟ, μιλάει για τη «Φτώχεια Περιόδου»
...και όχι δεν αφορά την ανακύκλωση
Σύγχρονη αισθητική ιατρική και καθημερινές συνήθειες
Ειδικός κυτταρικής υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με φυτοφάρμακα και σάκχαρα
Έρευνα καταγράφει μείωση φαιάς ουσίας κατά την κύηση, που συνδέεται με ισχυρότερο δεσμό μητέρας-βρέφους
Ενημέρωση, εκπαίδευση και ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση της προσήλωσης στη θεραπευτική αγωγή
Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ
Οι επιπτώσεις στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.