- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ειδικοί εξηγούν: Γιατί οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη
Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων
Έγκυες και υγειονομικοί από τους πρώτους που θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη, ιδίως από τις ευάλωτες ομάδες σε επιπλοκές της, επισημαίνουν οι ειδικοί δίνοντας έμφαση στις εγκύους αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό. Όπως είπαν σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η κύηση είναι συνθήκη που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη. Η γρίπη στην εγκυμοσύνη σχετίζεται ακόμα και με εμβρυϊκό θάνατο, πρόωρη έναρξη τοκετού και μειωμένο βάρος γέννησης του νεογνού, όπως τόνισαν.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις.
«Η αποτύπωση των κινδύνων από τη νόσηση με γρίπη έχει διευρύνει τις συστάσεις εμβολιασμού, με παράδειγμα τις έγκυες για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό. Ο εμβολιασμός μειώνει κινδύνους που αφορούν στην έγκυο αλλά και στο κύημα. Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ φαίνεται ότι υιοθετείται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός των ατόμων που αποτελούν το στενό περιβάλλον βρεφών, ηλικίας <6 μηνών ή ατόμων με χρόνιο πρόβλημα και ανοσοκαταστολή», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου η οποία εξήγησε πως οι λόγοι που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση στον εμβολιασμό είναι πολλοί, αλλά κυρίως είναι η εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος, ο φόβος για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του.
Στην ενημερωτική εκδήλωση του ΙΣΑ, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τονίστηκε ότι 1071 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης κατά τη περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα, παρότι τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ενώ κατεγράφησαν 154 θάνατοι. Μόνο οι 26 ασθενείς (19,4%) από τους 154 που κατέληξαν είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι το 87% ανήκε σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας και δεν ξεπερνά το 30%.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης που έστειλε το μήνυμα του εμβολιασμού κάνοντας και ο ίδιος το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά το πέρας της εκδήλωσης που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών, διοικητές νοσοκομείων και πολλοί γιατροί μέλη του ΙΣΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συμπέρασμα προέρχεται από μετα-ανάλυση 24 επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκε το 2023
Η ανησυχία δεν είναι μόνο επιστημονική
Ο David Sinclair εγκαινίασε τη σειρά διαλέξεων Evolve στο UNIC Athens
8 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων
Αναγκάστηκε να σταματήσει την αγωγή
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.