- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Alzheimer: Πόσοι πάσχουν στην Ελλάδα και ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2050
Κάθε τρία δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια
Η νόσος Alzheimer, αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας.
Κάθε τρία δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000. Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Alzheimer Ελλάς, με αφορμή τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Νόσου Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου), αλλά και του Παγκόσμιου Μήνα για τη Νόσο που είναι ο Σεπτέμβριος. Η Alzheimer Ελλάς επιδιώκει την ενθάρρυνση των ανθρώπων, ώστε να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με άνοια.
Οι εκδηλώσεις προγραμμάτισε η Alzheimer Ελλάς είναι:
-Συμμετοχή στη Βαλκανική Πλατεία με δικό της εκθεσιακό stand, όπου διανέμεται πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού ( 3- 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 -22:00).
-Εκδήλωση για την Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42, ώρα 19.00), με ομιλία της καθηγήτριας Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδας Τσολάκη, σχετικά με την άνοια και το θεατρικό μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ι. Καμπανέλλη από τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Λαγκαδά, σε διδασκαλία Π. Μιχαηλίδη. Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, θα συμμετάσχει και η Χορωδία της Alzheimer Hellas.
-Επιμορφωτική ημερίδα για τη νόσο Alzheimer και την άνοια στα Γιαννιτσά στις 22 Σεπτεμβρίου (ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Χρήστου Χατζηδημητρίου 103). Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας (κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπών επαγγελματιών υγείας) των ΚΑΠΗ των Γιαννιτσών καθώς και του ευρύτερου κοινού (ηλικιωμένων, περιθαλπόντων ατόμων με άνοια κ.α.) για τη νόσο.
Η επιμορφωτική ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες με την παρακάτω θεματολογία από καθηγητές του Α.Π.Θ.:
-«Η διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας» της καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη
-«Νοητικές διαταραχές μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο», του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, Θωμά Τέγου
-«Νοητικές και ψυχολογικές διαταραχές στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας», της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Ευφροσύνης Κουτσουράκη
-«Νοητικές διαταραχές στην Νόσο Parkinson» της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μαριάνθης Αρναούτογλου
-«Νοητικές διαταραχές στην επιληψία» της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μάρθας Σπηλιώτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι τύποι λίπους παίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών
Πάνω από 3 ώρες μπροστά στην τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει για την ψυχική σας υγεία
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Τα τεστ δεν εγγυώνται μακροζωία αλλά δείχνουν το δρόμο
Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών
Ανάμεσα στις αιτίες και η κλιματική αλλαγή
Τα δεδομένα από μελέτη πενταετίας
Η χρόνια προστατίτιδα παραμένει δύσκολη στη διάγνωση, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και ανακούφισης
Ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι όσοι έχουν λιπαρό τριχωτ
Το σχέδιο SHIELD ενός κορυφαίου επιστήμονα του Χάρβαρντ για υγιή γήρανση
Πρόκειται για φυσική εποχική αλλαγή ή ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος;
Απαντά ο Βασίλης Καραμανίδης, διαιτολόγος-διατροφολόγος (VK Nutrition)
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δεν τρώει σχεδόν κανένα λαχανικό ή φρούτο
Τα αποτελέσματα 25ετούς μελέτης στη Σουηδία
Χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς, το φάρμακο μοιάζει περισσότερο με «διάλειμμα» στο πρόβλημα
Οι μέθοδοι αντιμετώπισής της που έχουμε στη διάθεσή μας
Οι διατροφικές ανάγκες δεν είναι σταθερές, αλλά εξελίσσονται με τα χρόνια
Τι λένε οι ειδικοί για τις βιταμίνες σε μορφή καραμέλας ζελέ
Τα πράγματα ίσως να είναι λίγο πιο περίπλοκα από ότι νομίζουμε
Τα φυτικά εκχυλίσματα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.