- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές τροφές
Οι ενδείξεις στις τροφές μπορεί να είναι παραπλανητικές
Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018 βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.
Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό μεταξύ 18 και 57% των προϊόντων περιλαμβάνουν ζάχαρη και πάνω από το 30% των θερμίδων σε αυτά προέρχονται από τη ζάχαρη. Επιπρόσθετα, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.
Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα). «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Το 2018, ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά των ατόμων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δύναται να αντιστρέψουν την σύγχρονη τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής
Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.
«Η καλή διατροφή κατά την νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του», τονίζει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης, Σουζάνα Τζακάμπ.
Έως και το 60% των ετικετών των προϊόντων είναι παραπλανητικές
Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι τα προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις προτάσεις ΠΟΥ, προωθούνται και γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης για τα μικρά παιδιά.
Το 28% με 60% των προϊόντων ανέφεραν ότι είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των έξι μηνών, αντίθετα με την συνιστώμενη οδηγία του ΠΟΥ, συμφωνα με την οποία τα βρέφη κάτω των έξι μηνών πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και επομένως κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να διαφημίζεται ως κατάλληλη εναλλακτική.
Ο ΠΟΥ, προκειμένου να ενθαρρύνει τα μέλη του να υιοθετήσουν τις οδηγίες του, επικαιροποίησε τις προτάσεις του. Στόχος είναι να τερματίσει την προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλατος και αντιπρότεινε πως η διατροφή των παιδιών μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών οφείλει να βασίζεται σε προϊόντα που παρασκευάζονται στο σπίτι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Η προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκαντικά πρέπει να εκτοπιστούν από τη διατροφή των μωρών.
Οι επισημάνσεις στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, κυρίως στο συμπυκνωμένο χυμό και στο συμπυκνωμένο γάλα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, πρέπει να αναγράφουν ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού, η βρεφική επιβίωση έχει βελτιωθεί κατά περίπου 40%
Δεν πρόκειται απλά για βιολογική ανάγκη, αλλά είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων στον εγκέφαλο
Περίπου 1 στις 5 λανθασμένες απαντήσεις κρίθηκε δυνητικά επικίνδυνη
Τι αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Χατζημαυρουδής
Τα πλεονεκτήματα της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής
Πρόληψη και θεραπεία της επικονδυλίτιδας
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Όσα υπάρχουν μέσα στις συσκευασίες που εμπιστευόμαστε καθημερινά και ούτε που το φανταζόμασταν
Η καλή είδηση είναι ότι η συνήθεια μπορεί να αλλάξει
Όταν οι σκέψεις κάνουν κύκλους και κλέβουν την ηρεμία μας λίγο πριν κοιμηθούμε
Το σώμα αντιδρά έντονα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην αναπνοή
Έκκληση του Συλλόγου Ασθενών «Εριφύλη» προς το υπουργείο Υγείας
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην οστεοπόρωση και την οστεοπενία
Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Το να κρύβετε συνεχώς πληροφορίες επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία - Πώς να το διαχειριστείτε
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Το δώρο του χρόνου στη ζωή μας. Σημειώσεις για μια καλύτερη καθημερινότητα
Οι εργασίες γραφείου είναι ο εχθρός Νο1
Πώς συνδέεται με τον αυτισμό
Το πιο ωραίο είναι αυτό: ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να φροντίζουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.