- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«CritIS»: Πρωτοπόρο ελληνικό σύστημα παρακολούθησης ασθενών ΜΕΘ
Αναπτύχθηκε από την κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το μοναδικό ελληνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιατρικής Παρακολούθησης Ασθενών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας «CritIS»
Το μοναδικό ελληνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιατρικής Παρακολούθησης Ασθενών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας «CritIS» αναπτύχθηκε από την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης μετά από προσπάθειες 11 ετών (2001-2012) και αποκλειστική οικονομική υποστήριξη από ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ Κρήτης).
Το 2012 το «CritIS» εγκαταστάθηκε στη πολυδύναμη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (13 κλίνες), η οποία έγινε η πρώτη Μονάδα της χώρας που λειτούργησε χωρίς χαρτί (paperless Unit). Το «CritIS» αναπτύχθηκε από τον Γεράσιμο Δευτεραίο μηχανικό πληροφορικής, και όλο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό της Μ.Ε.Θ. που εργάσθηκαν αφιλοκερδώς με συντονιστές της όλης προσπάθειας το Δημήτρη Γεωργόπουλο, Καθηγητή Εντατικής και την Νεκταρία Ξηρουχάκη, Εντατικολόγο, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το «CritIS» δημιουργήθηκε από το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στο περιβάλλον της Μ.Ε.Θ. Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι αυτονόητα εάν ληφθεί υπ’ όψη η πολυπλοκότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ.
Το «CritIS» χρησιμοποιείται ήδη χωρίς προβλήματα 7 χρόνια στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και σύντομα θα εγκατασταθεί και στη Μ.Ε.Θ. Παίδων του ίδιου Νοσοκομείου και στην καρδιολογική ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
Είναι ένα «ζωντανό» λογισμικό που συνεχίζει να αναπτύσσεται συνεχώς ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές της Ιατρικής (guidelines).
Εκτός της δυναμικής αυτής ανάπτυξης το «CritIS» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή ιατρικών πληροφοριών για τον χρήστη παρά την κλίνη του ασθενούς. Με βάση τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που ήδη υπάρχει μετά τα τόσα χρόνια λειτουργίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάζεται με άλλα Πανεπιστήμια (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) με σκοπό οι πληροφορίες αυτές να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορεί να επέμβουν δυναμικά στη λήψη ιατρικών αποφάσεων (decision making process). Το «CritIS» ανοίγει καινούργιους δρόμους τόσο στην καθημερινή ιατρική φροντίδα των ασθενών όσο και στην έρευνα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για ότι έχει πετύχει το «CritIS» μέχρι σήμερα. Όλο το προσωπικό της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι περήφανο για το «Παιδί» του που είναι πια ένας ώριμος «Ενήλικας». Αυτός ο «Ενήλικας» λειτουργεί ήδη στην Γενική Μ.Ε.Θ. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, του «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, και του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
Το «CritIS» συλλέγει αυτόματα, αποθηκεύει, ομαδοποιεί, και προβάλει την πληθώρα πληροφοριών που παράγονται ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αρχείο που καλύπτει το σύνολο της διαμονής ενός ασθενή στη ΜΕΘ. Χρησιμοποιώντας προηγμένες λειτουργίες και ποιοτική παρουσίαση των κλινικών δεδομένων, έξυπνα εργαλεία παρακολούθησης της πορείας ασθενή καθώς και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα νοσοκομειακά συστήματα ιατρικής περίθαλψης, ενισχύει την ροή εργασίας στην ΜΕΘ υποβοηθώντας τις κλινικές εκτιμήσεις και τον σχεδιασμό της περίθαλψης. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια πλούσια πηγή δεδομένων για έρευνα και κλινικές μελέτες που μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω το νοσοκομείο.
Ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του CritIS, Γεράσιμος Δευτεραίος, σχολιάζει στην A.V.:
«To CritIS αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει τις ΜΕΘ όπου έχει εγκατασταθεί και αρκετά δημόσια νοσοκομεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.
Παρά τις όποιες αντιξοότητες στην εύρεση χρηματοδότησης για την συνεχή βελτίωση και προώθηση του προϊόντος, δηλώνουμε αφοσιωμένοι στην μετεξέλιξη του CritIS συνεχίζοντας την προσπάθεια να καλύψουμε την ανάγκη των παρόχων υγείας να διαχειρίζονται τον ολοένα αυξανόμενο όγκο διαθέσιμων πληροφοριών παρέχοντας τη βέλτιστη φροντίδα. Ο αυξημένος όγκος δεδομένων από τα πολλαπλά συστήματα παρακολούθησης, όσο και η κρισιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται υπό πίεση χρόνου, υπερτονίζει την μετάβαση σε έξυπνα συστήματα CDSS (Clinical Decision Support Systems). Η ενσωμάτωση ενός CDSS σε ένα ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο όπως το CritIS θεωρείται διεθνώς ως καλή πρακτική καθώς επιτρέπει την βέλτιστη ενσωμάτωση της παρεχόμενης πληροφορίας στην κλινική ρουτίνα και την μέγιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων ιατρικών δεδομένων. Στόχος μας είναι μέσα από συνεργασίες με πανεπιστήμια και χρησιμοποιώντας μεθόδους ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, όπως νευρωνικών δικτύων και μηχανικής μάθησης, να μπορέσουμε να υποστηρίζουμε σύντομα πιο αποτελεσματικά τις ιατρικές αποφάσεις, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου διαχείρισης-νοσηλείας και κατ επέκταση στη μείωση του κόστους νοσηλείας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.