- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους
Στην Κίνα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλούνται κατά μέσο όρο 1,1 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι
Αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση ανάμεσα στην ποιότητα του αέρα και την ψυχική διάθεση των ανθρώπων, όπως αυτή αντανακλάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζονται με μεγαλύτερη δυστυχία των κατοίκων μιας πόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour.
Η ρύπανση του αέρα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Κίνα, όπου εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της προκαλούνται κατά μέσο όρο 1,1 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, ενώ η ετήσια επιβάρυνση για την οικονομία φθάνει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, καθώς επίσης από τα κινεζικά Πανεπιστήμια της Σανγκάης και Τσινγκούα του Πεκίνου, αλλά και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, συσχέτισαν τα επίπεδα μικροσωματιδίων (ΡΜ 2,5) στην ατμόσφαιρα με τις διακυμάνσεις στην ψυχική διάθεση των πολιτών σε 144 κινεζικές πόλεις.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ειδικό αλγόριθμο μάθησης για να αναλύσουν το συναισθηματικό περιεχόμενο 210 εκατομμυρίων μηνυμάτων (tweets) από την πλατφόρμα microblogging Sina Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter. Δημιουργήθηκε έτσι για κάθε πόλη και κάθε μέρα ένας μέσος «δείκτης ευτυχίας» σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100.
Η συσχέτιση αυτού του δείκτη με τις μεταβολές στις καθημερινές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων αποκάλυψε ότι η ρύπανση και η ευτυχία συνδέονται στενά με αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όταν η ρύπανση ανεβαίνει, η ευτυχία κατεβαίνει.
Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο ευαίσθητες από ό,τι οι άνδρες στην αυξημένη ρύπανση του αέρα, όπως είναι και τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα. Επίσης, οι άνθρωποι από τις πιο καθαρές και τις πιο βρόμικες πόλεις είναι αυτοί που επηρεάζονται ψυχολογικά περισσότερο, σε σχέση με όσους ζουν σε πόλεις με ενδιάμεση ρύπανση.
Παρόλο που η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 6-7%, τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών δεν φαίνονται να αυξάνονται εξίσου -και η ρύπανση μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για αυτό, πέρα από τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, τις ολοένα υψηλότερες τιμές των ακινήτων, την ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων κ.ά.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.