- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες
Ιδίως όσοι ζουν σε μονοκατοικίες
Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικιασμένο διαμέρισμα, έχουν μεγαλύτερο στρες και ενδείξεις χειρότερης υγείας σε σχέση με όσους ζουν σε δικό τους σπίτι (ιδίως αν είναι μονοκατοικία), σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, την πρώτη του είδους της.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Έσεξ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Έϊμι Κλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», μελέτησαν 9.593 ανθρώπους άνω των 25 ετών, από τους οποίους πήραν δείγμα αίματος για ανάλυση, καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις.
Διαπιστώθηκε ότι το 22% των ατόμων είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός βασικού βιολογικού δείκτη για την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή στρες στο σώμα. Αυξημένα επίπεδα CRP αποτελούν ένδειξη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια), αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.
Οι ενοικιαστές είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερα επίπεδα CRP (0,8 μιλιγκράμ ανά λίτρο), σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σπιτιού, ακόμη και όσους το είχαν πάρει με στεγαστικό δάνειο, οι οποίοι είχαν CRP κάτω από 0,6 mg ανά λίτρο. Επίσης όσοι ζουν σε μονοκατοικία (ιδιόκτητη ή νοικιασμένη), έχουν χαμηλότερα επίπεδα CRP σε σχέση με όσους ζουν σε διαμέρισμα.
«Η υψηλότερη CRP, που δείχνει χειρότερη υγεία, παρατηρείται σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια, τα υψηλότερα κόστη και η χαμηλότερη ποιότητα ενός ενοικιασμένου σπιτιού εξηγούν τα ευρήματα», δήλωσε η Κλερ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας μιλάει για την επιστήμη ως τρόπο ζωής και ευθύνης
Πώς λειτουργεί η μνήμη και ποιες απλές στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την απόδοσή της
Ιάπωνες ερευνητές δείχνουν ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να επηρεάζουν τον μεταβολισμό, πέρα από τις θερμίδες
Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωσή της με την πρόσληψη της πολύτιμης βιταμίνης B6
Τι συμβαίνει στο σώμα και πότε πρέπει να γίνει έλεγχος
Η συζήτηση στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Η διάδοση της τάσης έχει ήδη εμπορικό αντίκτυπο
Υψηλή εξειδίκευση και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
Διαταραχές που εμφανίζονται και σε νεότερους άνδρες
Συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν αμηχανία ή και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Επενδύει σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούν αξία για τις επόμενες γενιές
Ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου
Έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη εμφράγματος
Η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών ICL
Ενημερωτική πρωτοβουλία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Προστασία της υγείας σε κάθε ηλικία
Συμμετοχή της εταιρείας στο Delphi Economic Forum
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.