- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μποξεράκι ή σλιπάκι; Το ερώτημα έχει τεθεί σε αθλητές, ηθοποιούς και πολιτικούς. Και ενώ συνήθως πρόκειται για μια επιλογή αισθητικής, το πρώτο είδος εσωρούχων είναι καλύτερο από το άλλο όταν πρόκειται για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα.
Μια από τις πρώτες μελέτες που έγιναν το θέμα, το 1990, αφορούσε δύο άνδρες, όπου ο ένας έπρεπε να φορά σφιχτά εσώρουχα για μερικούς μήνες και έπειτα χαλαρά ενώ ο δεύτερος έπρεπε πρώτα να φορά χαλαρά εσώρουχα και μετά στενά. Οι παράμετροι του σπέρματος μειώνονταν σταδιακά με τα στενά εσώρουχα ενώ αυξάνονταν με τα χαλαρά.
Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction βρήκε ότι οι άνδρες που φορούν σλιπάκια έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με αυτούς που φοράνε μποξεράκια.
«Οι άνδρες που φοράνε στενά εσώρουχα επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση του σπέρματός τους και τον τελικό συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων», ανέφερε ο Jorge Chavarro, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Η μελέτη αφορούσε 656 άνδρες ηλικίας 18-56 ετών που είχαν αποτανθεί στην κλινική γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Οι άνδρες είχαν δώσει δείγμα σπέρματος και αίματος, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις για το είδος των εσωρούχων που φορούσαν το προηγούμενο τρίμηνο.
Το 53% του δείγματος προτιμούσε να φοράει μποξεράκια και οι υπόλοιποι πιο στενά εσώρουχα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι οι άνδρες που φορούσαν μποξεράκια είχαν 17% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, 33% πιο κινητικά σπερματοζωάρια και 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που προτιμούσαν τα σλιπάκια. Επίσης, είχαν 14% χαμηλότερα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) η οποία προάγει την παραγωγή του σπέρματος. Η αυξημένη θυλακιοτρόπος ορμόνη σε αυτούς που προτιμούσαν τα σλιπάκια θεωρήθηκε ένας αντισταθμιστικός παράγοντας στη μείωση των σπερματοζωαρίων.
Οι ερευνητές είπαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίαςτου σώματος που προκαλεί ένα σφιχτό εσώρουχο παρεμβαίνει στην ικανότητα των όρχεων για σπερματογένεση. Είναι ήδη γνωστό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα στη γονιμότητα του άνδρα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.