- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Απροστάτευτοι οι πολίτες της Αττικής από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επιρρίπτει ευθύνες σε Περιφέρεια Αττικής και Υπουργείο Υγείας
Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλοντας παράλληλα την εγκληματική ολιγωρία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας στην καταπολέμηση των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, αναφέρει:
Την τελευταία εβδομάδα, διπλασιάστηκαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, ενώ η εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη αποτελεί ένδειξη ότι έχουν μολυνθεί τα κουνούπια του αστικού ιστού και είναι δύσκολο να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας στην Αττική.
Για τη ιδιαίτερα δυσμενή αυτή εξέλιξη έχουν τεράστια ευθύνη οι αρμόδιοι φορείς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΙΣΑ, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ τον χρόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων!
Μάλιστα, ο σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε μόνο ένα όχημα και δύο υπαλλήλους με ψεκαστήρες ράχης για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα. Ανάλογα ανεπαρκέστατα ήταν τα ποσά που φαίνεται ότι έχουν διατεθεί για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και Νήσων) είναι μόλις 361.228,00 ευρώ, για τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους επιστήμονες, με τους οποίους επικοινώνησε ο ΙΣΑ, τα χρήματα που έχουν διατεθεί, καθιστούν αδύνατη την καταπολέμηση του πληθυσμού των κουνουπιών, με αποτέλεσμα η Αττική να έχει μείνει για άλλη μια χρονιά αθωράκιστη, απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου και στις άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια.
Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για να διευκρινιστεί εάν το κονδύλια που έχουν διατεθεί για τους ψεκασμούς, στις συγκεκριμένες περιοχές είναι μόνο αυτά που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις στη Διαύγεια.
Επίσης, καλεί το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν παρακολούθησε την εκπόνηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στις διάφορες περιοχές της χώρας και εάν διασφάλισε ότι έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου, καλεί τους πολίτες να λάβουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε για να μην τον επιβαρύνετε
Έως και το 35% των ενηλίκων θα εκδηλώσει κάποια μορφή της
Μια σύντομη άσκηση αποκαλύπτει τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ισορροπία και τους κινδύνους για την υγεία
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η πρόληψη λοιμώξεων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφράγματα, εγκεφαλικά και καρδιακή ανεπάρκεια
Το σύστημα που ανέπτυξαν ειδικοί
Η αλήθεια πίσω από έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους
Δεν είναι μόνο ο ύπνος
Τι απαντούν οι ειδικοί
Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου δίνουμε ραντεβού στο Αθλητικό Πάρκο του Φωκιανού, με ελεύθερη είσοδο, αθλητικές δράσεις, συζητήσεις με ειδικούς και μαθήματα ΚΑΡΠΑ
Πανελλήνια δράση του KIDS SAVE LIVES για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2026
Εξατομικευμένη προσέγγιση στον καρκίνο
Πάθηση που προσβάλει περισσότερους από τους μισούς άνω των 60 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.