- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριτική στην ΠΟΕΔΗΝ για στιγματισμό «ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV»
Η απάντηση που δίνει το Κέντρο Ζωής για την επίθεση οροθετικού σε νοσηλευτή
Την άμεση αντίδραση του Κέντρου Ζωής προκάλεσε η ανακοίνωση εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με το περιστατικό της νοσηλευόμενης οροθετικής χρήστριας ναρκωτικών στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο».
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ζωής τονίζει:
«Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ: 374/4.6.2018 δελτίου τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο “Οροθετική ασθενής, τοξικομανής, έντονα διεγερτική, δάγκωσε νοσηλευτή με αίματα στο στόμα, ο οποίος κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό HIV. Άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας” θα θέλαμε καταρχάς να εκφράσουμε τη λύπη μας για το περιστατικό που αναφέρεται και την συμπαράστασή μας για τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες απασχολούνται τα μέλη της Ένωσης. Είναι γεγονός ότι οι περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου δύσκολη κατάσταση τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το προσωπικό τους, αλλά και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτά.
Κατά κανόνα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα οφείλουν να παρέχουν στο προσωπικό τους τα απαραίτητα μέσα και τις συνθήκες ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε ότι αυτό συχνά δεν εφαρμόζεται. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, παρά την προσπάθεια να αναδείξει τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τα ζητήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αυτό που τελικά καταφέρνει είναι, για ακόμα μία φορά, να στιγματίσει και να στοχοποιήσει συγκεκριμένες ομάδες συνανθρώπων μας, όπως είναι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό του HIV ή/και που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι όταν προσεγγίζουν δομές υγείας, απαιτείται να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως ασθενείς και όχι ως πηγές κινδύνου.
Συμπερασματικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά. Ωστόσο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την δαιμονοποίηση των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό του HIV ή/και κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, δαιμονοποίηση η οποία εντείνεται όταν οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόκλησης φόβου και ως τέτοια είδηση αναπαράγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.