- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποκλείουν τους οροθετικούς, γιατί… δεν πάσχουν από AIDS!
Στα γρανάζια της απίθανης ελληνικής πολιτικής και γραφειοκρατίας!
Είναι από τα… άγραφα της ελληνικής πολιτικής και γραφειοκρατίας, είναι απίστευτο, αλλά είναι αληθινό!
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» καταγγέλλει την πρακτική της απόρριψης αιτήσεων οροθετικών ατόμων, φορέων του ιού HIV, δηλαδή, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αξιοποίηση της ποσόστωσης του 5% επί του συνόλου των εισακτέων, με το απίθανο πρόσχημα, σύμφωνα με το οποίο οι οροθετικοί… δεν έχουν εμφανίσει AIDS!
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 25ης Οκτωβρίου 2017, ορίζεται, πράγματι, ότι χρήση του δικαιώματος αυτού μπορούν να κάνουν «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων».
Ως αποτέλεσμα της ασύλληπτης αυτής διάταξης, οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων οι οποίοι ζουν με τον ιό HIV διαβιβάζονται από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των νοσοκομείων στην αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) και… απορρίπτονται, με την αιτιολογία ότι η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Κ.Υ.Α., καθώς σύμφωνα με τον ιατρικό τους φάκελο δεν πάσχουν από AIDS…
Η «Θετική Φωνή», λοιπόν, διαμαρτύρεται, καθώς, τόσο η τροποποίηση του σχετικού πίνακα, όσο και η ερμηνεία του ΚΕ.Σ.Υ., στρέφονται ευθέως κατά των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.
«Χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία που καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού HIV στον οργανισμό του ανθρώπου, ελάχιστα άτομα εμφανίζουν πλέον AIDS. Έτσι, η πάθηση έχει καταστεί χρόνια, από καταληκτική που ήταν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τούτο όμως σε καμία περίπτωση σε σημαίνει πως έχουν εκλείψει οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνική μας ζωή, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η συμπερίληψη του HIV/AIDS στις σοβαρές παθήσεις που επιτρέπουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ποσόστωση, αποτέλεσε πράγματι ένα προνοιακό μέτρο που συνέβαλε στην κοινωνική ενσωμάτωσή μας».
Για το λόγο αυτό, η «Θετική Φωνή» απαιτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία προκειμένου επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Διαφορετικά ας παραδεχθούν δημόσια πως αποκλείουν από το κοινωνικό αυτό μέτρο, μία ομάδα ασθενών που έχει περιθωριοποιηθεί όσο ελάχιστες στη χώρα μας και ας μη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη διάκρισή μας σε όσους έχουν εμφανίσει AIDS και σε αυτούς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν επιτύχει να καταστείλουν την αναπαραγωγή του ιού HIV».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.