Health & Fitness

Λίστα αναπόδεικτων μεθόδων θεραπείας του καρκίνου

Τα Ellinika Hoaxes συλλέγουν όλες τις «εναλλακτικές θεραπευτικές» μεθόδους

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100930b.jpg

Στο παρόν άρθρο, συλλέγουμε όλες τις αναπόδεικτες «εναλλακτικές θεραπευτικές» μεθόδους που υποτίθεται πως μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο.

(Κάντε κλικ στο ενεργό λινκ κάθε επικεφαλίδας για περισσότερες πληροφορίες)

Κουκούτσια βερίκοκου
Η αμυγδαλίνη μαζί με την ημισυνθετική μορφή της λεατρίλη (laetrile) ή ψευδώς βιταμίνη Β17, έχουν προταθεί ως φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι δεν είναι αποτελεσματικές. Η αμυγδαλίνη και η λεατρίλη δεν είναι η ίδια ουσία και αποτελούν διαφορετικές χημικές ενώσεις. Οι έρευνες έχουν δείξει πολύ μικρή αντικαρκινική δραστικότητα σε μελέτες σε ζώα και καμία αντικαρκινική δράση σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους. Διαβάστε για τις έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα ΕΔΩ και τις κλινικές δοκιμές με ανθρώπους ΕΔΩ από το National Cancel Institute. Η ιστορία της αμυγδαλίνης και της λεατρίλης έχει καταγραφεί σαν μια από τις μεγαλύτερες και επικίνδυνες απάτες στις εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου.

Βιοσυντονισμός
Ο βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance therapy, είναι μια ψευδοεπιστημονική εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών βιοσυντονισμού. Το έγκυρο Quackwatch, κατατάσσει το βιοσυντονισμό, ως μη αποτελεσματική και δυνητικά επικίνδυνη εναλλακτική θεραπεία, ειδικά σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

Θεραπεία Breuss
Οι επιστήμονες όμως είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για τη θεραπευτική αξία της συγκεκριμένης δίαιτας. Στο PubMed  δημοσιεύτηκε έρευνα που τονίζει αφενός την αναποτελεσματικότητα της δίαιτας εναντίον του καρκίνου και αφετέρου την επικινδυνότητα της λόγο της αποκλειστικής κατανάλωσης χυμών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε δημοσίευμα του Guardian διαβάζουμε για τη περίπτωση του γνωστού οδηγού μοτοσυκλετών Barry Sheene, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου σε ηλικία 51 ετών, το 2002. Ο Sheene, επέλεξε να ακολουθήσει τη θεραπεία του Breuss, αντί της χημειοθεραπείας που του υπέδειξαν οι γιατροί του. Δυστυχώς, ο Sheene πέθανε 8 μήνες αργότερα.

Ομοιοπαθητική
Το ολιστικό-μεταφυσικό μοντέλο της ομοιοπαθητικής και άλλων εναλλακτικών θεραπειών, δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ιατρικής, για τον απλούστατο λόγο ότι βασίζεται σε αντιλήψεις του 18ου αιώνα. Οι παράγοντες που καθορίζουν μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος είναι τόσο πολύπλοκοι, που η γενικόλογη προσέγγιση της ομοιοπαθητικής, είναι τραγικά αστεία για κάποιον που έχει στοιχειώδεις επιστημονικές γνώσεις. Για παράδειγμα, η Calcarea fluorica παράγεται από το φθοριούχο ασβέστιο και έχει διάλυση 30C. Δηλαδή «περιέχει» ένα μόριο ενεργής ουσίας, σε ένα (υποθετικό) χάπι που έχει διάμετρο 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όση δηλαδή η απόσταση Γης – Ήλιου. Η ομοιοπαθητική δε μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο. Για την ακρίβεια, δε μπορεί να θεραπεύσει τίποτα. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιους επιθετικούς ισχυρισμούς, διότι μπορεί να τους κοστίσουν τη ζωή.

Αλκαλικό νερό
Το αλκαλικό νερό, είναι ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα εφεύρεσης ενός φανταστικού (ανύπαρκτου) προβλήματος (οξείδωση οργανισμού) και παροχής «λύσης» μέσω των σχετικών προϊόντων. Το PH του ανθρώπινου σώματος, ρυθμίζεται από μηχανισμούς που πετυχαίνουν τη λεγόμενη οξεοβασική ισορροπία (ή ομοιόσταση) και δε μπορεί να επηρεαστεί από αλκαλικές δίαιτες και νερό. Δεν προλαμβάνει, ούτε θεραπεύει το καρκίνο.

Αγιουρβεδα
Το πρόβλημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως δεν έχει επιστημονική βάση και δεν είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα. Φυσικά, δεν είναι σε θέση να θεραπεύσει το καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αρρώστια.

Διττανθρακική σόδα
Ο Tulio Simoncini ήταν ο μέντορας της ιδέας που θεωρεί τον καρκίνο έναν μύκητα ο οποίος εξαφανίζεται με τη χρήση σόδας. Η ιατρική άδεια του Simoncini έχει αφαιρεθεί από το 2003 ενώ το 2006 καταδικάστηκε για απάτη από Ιταλικό δικαστήριο αλλά βρήκε πρόσφορο έδαφος στη κλινική της Ολλανδίας για να συνεχίσει τις εναλλακτικές του θεραπείες.

Σιρόπι σφενδάμου και διττανθρακική σόδα
Οι λόγοι που η θεραπεία με σιρόπι σφενδάμου και σόδας, ΔΕΝ λειτουργεί, είναι σχετικά απλοί: Διότι δεν το επιτρέπει η χημεία και η ανθρώπινη φυσιολογία. Από τη στιγμή που το μείγμα σιροπιού-σόδας καταναλωθεί, το πρώτο διασπάται σε σάκχαρα που θα τροφοδοτήσουν με ενέργεια όλα τα κύτταρα, και το δεύτερο απορροφάτε από το αίμα, για να χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, για να ρυθμίσει το ΡΗ του αίματος. Η συντριπτική πλειοψηφία της ποσότητας της σόδας, καταλήγει στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα. Επομένως ο θεωρητικός μηχανισμός δράσης του μείγματος εναντίον του καρκίνου, πολύ απλά δεν υφίσταται.

Λεμόνι και σόδα
Ο ισχυρισμός ότι η σόδα και το λεμόνι είναι 1000 φορές πιο αποτελεσματικά από τη χημειοθεραπεία, είναι όχι μόνο ανυπόστατος, αλλά και επικίνδυνος.

Μέλι με κανέλα
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το  μέλι και η κανέλα (μεμονωμένα και μαζί), περιέχουν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. Οι ισχυρισμοί όμως ότι αποτελούν θεραπεία για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι ανυπόστατοι και δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ η προέλευσή τους είναι ένα σατιρικό δημοσίευμα.

Κουκούτσια σταφυλιών
Μια έρευνα του 2008 από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, όπου μελετήθηκε η δραστικότητα της φυσικής  χημικής  ένωσης  (πολυφαινόλη) Ρεσβερατρόλης, σε λευχαιμικά καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με τα πειράματα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 76% σε λευχαιμικά κύτταρα, σε εργαστηριακό περιβάλλον (η έρευνα αφορούσε την επίδραση της ουσίας αποκλειστικά σε λευχαιμικά κύτταρα και όχι σε άλλους τύπους καρκίνου). Ενώ η θετική επίδραση της συγκεκριμένη ένωσης δεν αμφισβητήθηκε, το δημοσίευμα που την παραθέτει, αναφέρει την άποψη της Kat Arney, του Βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK που καταλήγει λέγοντας πως ακόμη απέχουμε πολύ από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ουσίας ως φαρμακευτικό προϊόν «Although interesting, it’s still a long way from being a treatment that we can give to patients». Επιπλέον, η Ρεσερβατόλη, δεν είναι το »φάρμακο που κρύβουν οι φαρμακευτικές εταιρίες» αλλά κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και πολλά χρόνια. Η ιδιότητές της είναι πολλές και μερικά παραδείγματα μπορείται να διαβάσετε εδώ. Ενημερωτικά, η συγκέντρωση Ρεσερβατόλης είναι αρκετά υψήλότερη στη φλούδα παρά στο σπόρο του σταφυλιού, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Σε καμία περίπτωση, η έρευνα δεν αναφέρει πως θεράπευσε το καρκίνο, ή έστω κατέστρεψε τα καρκινικά κύτταρα σε πειραματόζωα ή ανθρώπους, αλλά αποκλειστικά σε δοκιμές in vitro.

Κάνναβη
Έχουν υπάρξει μερικές πρώιμες κλινικές δοκιμές των κανναβινοειδών στη θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο και έχουν προγραμματιστεί περισσότερες μελέτες. Ενώ οι μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να είναι ασφαλή στα πλαίσια χρήσης με συμβατικές θεραπείες του καρκίνου (δηλαδή δεν τον επιβαρύνουν), δεν δείχνουν ότι βοηθούν στον έλεγχο ή τη θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού FDA, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κανναβιδοειδή , μπορούν να θεραπεύσουν το καρκίνο και οι εταιρίες που εμπορεύονται σχετικά προϊόντα (στις ΗΠΑ), θα πρέπει να σταματήσουν να διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς. Τονίζει μάλιστα την επικινδυνότητα της χρήσης αυτών των προϊόντων, διότι δεν είναι γνωστές οι αλληλεπιδράσεις με κανονικά φάρμακα, οι παρενέργειες και η σωστή δοσολογία.

Nigella sativa – Μαύρο κύμινο
Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει το φαρμακευτικό φυτό in vitro έχουν διαπιστώσει ότι η θυμοκινόνη, το κυρίαρχο βιοδραστικό συστατικό στο Nigella sativa, μπορεί να προκαλέσει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και επιβράδυνση μετάστασης σε καρκίνο του μαστού, γλοιοβλάστωμα, μελάνωμα, ορισμένες μορφές λεμφώματος , του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του οστεοσαρκώματος και της λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. Τα ανάλογα θυμοκινόνης έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων in vitro και ενισχύουν την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στη χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα πρόσφατης in vitro μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα σπόρου Nigella sativa, μειώνει σημαντικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων του καρκίνου του πνεύμονα. Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για in vitro μελέτες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των αντικαρκινικών επιδράσεων.

Σπαράγγια
Είναι ευρέως γνωστό πως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Τα σπαράγγια είναι μια υγιεινή τροφή και περιέχουν βιταμίνη D , φολικό οξύ, και το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη, που πιστεύεται πως μπορούν να αυξήσουν την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά υπάρχουν και σε πολλές άλλες υγιεινές τροφές και σε μεγαλύτερες ποσότητες, αναφέρει το urbanlegends.about.com που έχει ασχοληθεί με το παραπάνω άρθρο. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του άρθρου περί θεραπείας είναι αναληθείς και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη και απόδειξη ότι τα πολτοποιημένα σπαράγγια, μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο.

Βιταμίνη C
Εκτός από κάποια σποραδικά case reports που κάνουν λόγο για θεραπευτική αξία της βιταμίνης C σε καρκινοπαθείς, η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών, έχει γίνει σε δοκιμαστικά τρυβλία και πειραματόζωα (πολλές φορές με υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά η διαφορά μεταξύ δοκιμών στο εργαστήριο και δοκιμών σε ανθρώπους, μπορεί να είναι χαώδης). Όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους, πέρα από την βελτίωση κάποιων συμπτωμάτων, δε επιβεβαιώθηκε πως η βιταμίνη C, μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο (Πηγή 12 και 3). Διαπιστώθηκε επίσης, η σοβαρή πιθανότητα παρενεργειών από τη λήψη υψηλών δόσεων της βιταμίνης σε ανθρώπους.

Η Αμερικανίδα γιατρός Hulda Clark
Η Hulda Clark ισχυριζόταν ότι είχε μεταπτυχιακό στη φυσιολογία από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το πήρε το 1958, στα αρχεία του πανεπιστημίου όμως φαίνεται ότι είχε πτυχίο στη ζωολογία και τη βοτανική. Το άλλο της πτυχίο (N.D) ήταν αγορασμένο από ένα μη αναγνωρισμένο κολέγιο, το Clayton College of Natural Health. Ισχυριζόταν ψευδώς πως έχει θεραπεύσει 20.000 καρκινοπαθείς.

Δίαιτα Gerson
Ο Max Gerson, γεννήθηκε στη Γερμανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου άσκησε την ιατρική από το 1936 έως το θάνατό του το 1959. Από το 1977 και μετά, η κόρη του Charlotte, συνεχίζει το «έργο» του. Η περίφημη σούπα του Ιπποκράτη, στην έκδοση του Gerson, αποτελεί μέρος της θεραπείας ασθενειών όπως ο καρκίνος. Ουδέποτε όμως αποδείχθηκε η θεραπευτική της αξία. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί θάνατοι, ειδικά ασθενών που διέκοψαν τη συμβατική τους θεραπεία, έναντι της μεθόδου Gerson.

Πρωτόκολλο Budwig
Μια δίαιτα η οποία δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη αλλά μία θεωρία και προτάθηκε το 1953.

Dr Royal Raymond Rife
Σύμφωνα με συνωμοσιολογικά άρθρα, έχουμε τον Dr Royal Raymond Rife να φτιάχνει ένα μικροσκόπιο με το οποίο μπορούσε να βλέπει όλους τους ιούς και να εξαφανίζει τους όγκους και μια συνωμοσία τον εξαφάνισε και προώθησε έναν «πανηλίθιο» σαν τον Αϊνστάιν, σύμφωνα με την αφυπνισμένη συνωμοσιολογική άποψη. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, ο Dr Royal Raymond Rife ήταν ένας Αμερικανός εφευρέτης ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει την επιστημονική κοινότητα για τους ισχυρισμούς του, μετά την αποτυχία να αποδείξει και να πείσει την επιστημονική κοινότητα για την συσκευή του, ο Dr Royal Raymond Rife επέλεξε τον ασφαλή δρόμο και μίλησε για μια συνωμοσία εναντίον του. Από τις συσκευές του Rife υπήρξαν και θάνατοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τις συμβατικές μορφές θεραπείας,σε μια περίπτωση δε ο πελάτης των φαν των εναλλακτικών θεραπειών πείστηκε για να εγκαταλείψει τις χημειοθεραπείες και να ακολουθήσει την θεραπεία τους.

Dr. Matthias Rath
«The definitive charlatan» (Ο ορισμός του τσαρλατάνου). Έτσι χαρακτηρίζει το quackometer.net, τον Dr. Matthias Rath, ο οποίος είναι γνωστός και από εμφανίσεις του στη χώρα μας. Γεννημένος στη Γερμανία το 1955, όπου σπούδασε ιατρική, έχει αποκτήσει παγκόσμια «φήμη» μέσω των πωλήσεων βιταμινών και συμπληρωμάτων, που, όπως ισχυρίζεται, θεραπεύουν καρκίνο, AIDS και λοιπές σοβαρές ασθένειες. Ο συγκεκριμένος γιατρός πέρασε από τη χώρα μας πριν λίγα χρόνια.

Νέα Γερμανική Ιατρική – Δρ. Χάμερ
Ο Hammer έγινε γνωστός για την ψευδοεπιστημονική, εναλλακτική μέθοδο θεραπείας του καρκίνου που λανσάρισε ο ίδιος και κατατάχθηκε στον χώρο της ψευδοιατρικής. Το 1986 ανακλήθηκε η άδεια του να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα όμως ο ίδιος συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα.Φυλακίστηκε για απάτη και παράνομη εξάσκηση επαγγέλματος.Το 2007 οι Ισπανοί γιατροί τον καθιστούν υπεύθυνο για δεκάδες θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν,ο Dr Ryke Geerd Hammer ζούσε στην Ισπανία εκείνη την περίοδο. Ο Dr Ryke Geerd Hammer άρχισε να αναπτύσσει και θεωρίες συνωμοσίας καθώς υποστηρίζει πως οι Εβραίοι δεν παθαίνουν καρκίνο και ότι οι υποδόριες βελόνες που χρησιμοποιούνται στην χημειοθεραπεία περιέχουν δηλητήριο το οποίο ενεργοποιείται μέσω δορυφόρων για να σκοτώσει τους ασθενείς.

Εμβόλια και καρκίνος
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βρέθηκαν ίχνη του ιού SV40 στα εμβόλια της πολιομυελίτιδας. Μέχρι τη πλήρη επίλυση του ζητήματος το 1963, εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η ιατρική κοινότητα θορυβημένη από τα ευρήματα, διεξήγαγε εκτεταμένες και πολύχρονες έρευνες για να διαπιστώσει εάν ο ιός προκαλεί καρκινογενέσεις σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα ήταν σαφώς αρνητικά. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν το περιστατικό για να προωθήσουν την αντιεμβολιαστική τους φρενίτιδα.

Η σούπα του Ιπποκράτη
Υποτίθεται ότι ότι βοηθάει στη θεραπεία του καρκίνου, φυματίωσης, διαβήτη, αρθρίτιδα, αλλεργίες, έλκη, καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση, ψυχικές νόσοι, νεφρική νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ. Η σούπα είναι ένα τμήμα της δίαιτας Gerson που προωθείται σαν θεραπεία.

Αρτεμισίνη
Υπάρχει όντως μια επιστημονική μελέτη η οποία λέει πως η αρτεμισίνη έχει κάποιες ιδιότητες που θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν σε κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου και αυτό γιατί περιέχει μια ομάδα ενδοϋπεροξειδίου η οποία μπορεί να αντιδράσει με το σίδηρο,επίσης οι ενώσεις της αρτεμισίνης έχει αποδειχθεί πως έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.Οι ιδιότητες αυτές την κάνουν ελκυστική στο να χρησιμοποιηθεί σε κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου.Απέχει πολύ όμως από τις αξιώσεις κάποιων ότι μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ