«Αναπνέω» 2017: Ολοκληρώθηκε η φετινή εκστρατεία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, εξετάστηκαν εκατοντάδες ασθενείς
Ολοκλήρωσε το ταξίδι της για το 2017 η εκστρατεία «Αναπνέω», μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), που για τέταρτη συνεχή χρονιά επισκέφθηκε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η εκστρατεία «Αναπνέω», σχεδιάστηκε από τη Novartis με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ειδικός Πνευμονολόγος, εξέτασε εθελοντικά την αναπνευστική λειτουργία των κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, για τους οποίους η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και προληπτικές εξετάσεις είναι δύσκολη.
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζει περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται η τέταρτη αιτία θανάτου. Είναι προοδευτική (συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου), και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η ΧΑΠ δυσχεραίνει την αναπνοή, και παρουσιάζει συμπτώματα με καταστροφική επίδραση στη λειτουργία των ασθενών (π.χ. περιορισμός της δραστηριότητας, μειωμένη κινητικότητα) και την ποιότητα ζωής τους.
Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός ασθενών ξεπερνά τις 500.000, ενώ η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, εξετάστηκαν εκατοντάδες ασθενείς δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας αναφορικά με την πρόληψη της νόσου. Το πρόγραμμα επισκέφτηκε την Κάσο, το Καστελόριζο, τη Σαμοθράκη και την Καρδαμύλη. Τα ποσοστά απήχησης στις τοπικές κοινότητες ήταν ενθαρρυντικά: συγκεκριμένα έγιναν 184 σπιρομετρήσεις στην Κάσο, 227 στο Καστελόριζο, 221 στη Σαμοθράκη και 153 στην Καρδαμύλη.
Σύμφωνα με τον κο. Σπύρο Ζακυνθινό, Καθηγητή Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας «Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία στην ανίχνευση και διάγνωση χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων σε πληθυσμούς χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γύρω από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία που θα παραμείνει αρωγός ανάλογων δράσεων».
Η κα Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, ιατρός δημόσιας υγείας και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δήλωσε: «Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ΧΑΠ, είναι σημαντικό να προβάλλονται δράσεις όπως η καμπάνια Αναπνέω, που εστιάζει στη σημασία της πρόληψης και αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διακοπής του καπνίσματος για την καταπολέμηση των παθήσεων του αναπνευστικού»
Ο κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Ιατρός-Ενδοκρινολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Novartis Hellas έχοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τους Έλληνες ασθενείς, για 4η συνεχή χρονιά, προβάλλει τη σημαντικότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για μια υποτιμημένη νόσο, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Ευχαριστούμε την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την πολύτιμη επιστημονική υποστήριξη. Η φετινή απήχηση της εκστρατείας, μας δεσμεύει να συνεχίσουμε την υποστήριξη ανάλογων δράσεων που αναμφίβολα αποτελούν αναγκαιότητα όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.