Health & Fitness

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους αγώνες 5 και 10 χλμ. του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Οι συμμετοχές, οι διαδρομές και τα δεδομένα πριν την εκκίνηση

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 590
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330095-682921.jpg

Tι είναι μια μεγάλη διοργάνωση αν όχι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν; Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος παίρνει θέση στην αφετηρία την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και περισσότεροι από 50.000 δρομείς διεκδικούν μετάλλιο στο μεγάλο αθλητικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός της πόλης, που συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή του. Μολονότι η σκληρή διαδρομή των 42.195 μέτρων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ως αποθέωση της ανθρώπινης θέλησης και σαν γέφυρα με την παράδοση του μαραθωνίου, σημαντικό μερίδιο στη αίγλη ανήκει και σε όσους δοκιμάζονται στις συντομότερες κούρσες. Οι αφανείς πρωταγωνιστές του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου είναι επιπλέον αυτοί οι οποίοι τον αναδεικνύουν σε μαζικό δρώμενο: περισσότεροι από 20.000 δρομείς θα βρεθούν στην εκκίνηση των αγώνων δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων, ενώ ο απογευματινός αγώνας δρόμου WIND μετρά 6.000 συμμετοχές. Μαραθώνιος άλλωστε δεν είναι μόνο τα 42.195 μέτρα. Είναι η διάθεση να γίνεις μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας, σε όποια ένταση το επιτρέπουν η προετοιμασία και οι τρέχουσες αντοχές σου, είναι η διάθεση να εμπνεύσεις με το παράδειγμά σου τις επόμενες γενιές δρομέων, να βγάλεις το τρέξιμο από την επικράτεια του εξειδικευμένου σπεσιαλίστα και να το εξασκήσεις ως το απλό και προσιτό σε όλους άθλημα πόλης που οφείλει να είναι. Οι 26.000 δρομείς των 5 και 10 χιλιομέτρων της προσεχούς Κυριακής είναι ήδη κερδισμένοι με τη συμμετοχή τους. 

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, ας σημειωθεί ότι την περσινή διοργάνωση των 5 χιλιομέτρων κέρδισαν στους άνδρες ο Χρήστος Καλλίας, με χρόνο 15.09 και στις γυναίκες Αναστασία Μαρινάκου με 17.23. Στα 10 χιλιόμετρα, ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος τερμάτισε πρώτος σε χρόνο 32.03, ενώ η Αναστασία Καρακατσάνη, σειριακή νικήτρια των τεσσάρων τελευταίων διοργανώσεων, πέτυχε χρόνο 34.59. Θα επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και η αγωνιστική διάθεση ακόμη καλύτερες επιδόσεις φέτος; Τα αποτελέσματα των αγώνων θα δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του Αυθεντικού Μαραθωνίου (athensauthenticmarathon.gr) και η ΕΡΤ θα καλύψει τη διοργάνωση με τέσσερις ώρες ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αγώνες Δρόμου 10 και 5 χλμ. Wind

Η εκκίνηση των 10 χλμ. θα γίνει στις 08.35, ενώ των 5 χλμ. στις 07.45. Η αφετηρία των αγώνων έχει οριστεί στη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου. Ο τερματισμός και των δύο Αγώνων, όπως και του Μαραθωνίου, είναι πλέον στη βόρεια πλευρά του στίβου του Καλλιμάρμαρου. 

H διαδρομή των 10 χλμ.

Η όδευση της διαδρομής των 10 χλμ. είναι η ακόλουθη: Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Χαρ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων μέχρι Σχολή Αστυνομίας, αναστροφή (στο φανάρι της Σχολής Αστυνομίας), Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου - Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά. 

H διαδρομή των 5 χλμ.

Η όδευση της διαδρομής των 5 χλμ. είναι η ακόλουθη: Λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, αναστροφή επί της Βασ. Σοφίας - διασταύρωση ΝΙΜΙΤΣ), Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου - Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά. 

Η εκκίνηση των δρομέων και στους αγώνες δρόμου των 5 και 10 χλμ. θα γίνει κατά κύματα κατανεμημένοι σε έξι (6) blocks εκκίνησης, ενώ στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ. οι διαδοχικές εκκινήσεις θα είναι τρεις. Οι εκκινήσεις θα δίνονται με χρονοκαθυστέρηση η μία από την άλλη, ενώ οι δρομείς θα χρονομετρηθούν με βάση τον «καθαρό» χρόνο (net time).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αθήνα - Λεωφόρος Αμαλίας 

(Ύψος Εθνικού Κήπου)

07.45 - 09.15: Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. WIND

Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη

Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ου Δρομέα: 08.00

08.35 - 10.30: Αγώνας Δρόμου 10 χλμ. WIND

Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη

Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ου Δρομέα: 09.06

Αθήνα - Λεωφόρος Αμαλίας 

(Ύψος Εθνικού Κήπου)

16.00 - 17.20: Απογευματινός Αγώνας 

Δρόμου 5 χλμ. WIND

Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του μεγάρου Μποδοσάκη

Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού |

1ου δρομέα: 16.15

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.