- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
*Του Απόστολου Γαϊτάνη
Ο ήλιος θεωρείται ευλογία, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη και χρήση αντιηλιακού δημιουργεί βλάβες στο δέρμα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος. Καλό θα είναι να ενημερωνόμαστε για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και να προφυλασσόμαστε κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες να μην κυκλοφορούμε ποτέ χωρίς αντιηλιακό.
3 σημαντικότερες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε πριν εκτεθούμε στον ήλιο
Σημαντικότερη προφύλαξη είναι η χρήση αντιηλιακού, με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 50, ειδικά στο πρόσωπο. Η επανάληψη στη χρήση του αντιηλιακού και η αποφυγή του ήλιου, ειδικά τις ώρες που είναι πάρα πολύ δυνατός, όπως είναι από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Επίσης, εκτός από το αντιηλιακό, καλό θα είναι να προφυλάσσουμε το πρόσωπό μας με τη χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου.
Ο δείκτης προστασίας ιδιαίτερα στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50. Τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η επανάληψη στην εφαρμογή του αντιηλιακού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το αν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα ή όχι. Για να είμαστε σίγουροι ότι προφυλάσσουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα του προσώπου, χρειάζεται ανανέωση ανά μία με μιάμιση ώρα περίπου.
Καφέ κηλίδες στο δέρμα, οι λεγόμενες «πανάδες», πώς δημιουργούνται;
Οι «πανάδες» ονομάζονται και μελαγχρωματικές βλάβες και αποτελούν την αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα μας όταν εκτίθεται στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή σκούρου χρώματος για να προστατεύσει την επιδερμίδα μας από τις ακτίνες του ήλιου. Γι’ αυτό το λόγο όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο μαυρίζουμε, επειδή τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης. Οι πανάδες –αποτελούν μία μορφή ακτινικής βλάβης– δημιουργούνται από τη συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κατά την οποία απορυθμίζεται σε ορισμένα σημεία του προσώπου η παραγωγή μελανίνης, η οποία μένει πια μόνιμα στο δέρμα. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καφέ κηλίδες και η επιδερμίδα να φαίνεται σκουρόχρωμη. Το καλοκαίρι με την έκθεση στον ήλιο παρατηρείται πως οι πανάδες αυτές είναι πιο έντονες. Σίγουρα η ηλικία παίζει ρόλο, μιας και οι πανάδες δύσκολα εμφανίζονται σε άτομα νεαρής ηλικίας κάτω των 20 ετών. Συνήθως θα τις δούμε σε άτομα με γενετική προδιάθεση και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλές φορές και η εγκυμοσύνη προκαλεί πανάδες στο πρόσωπο καθώς και μια υπερευαισθησία του δέρματος του πρόσωπου στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πώς αντιμετωπίζουμε το έγκαυμα από τον ήλιο;
Αντιμετωπίζονται συνήθως με συντηρητικό τρόπο, έτσι το καλύτερο απ’ όλα είναι η προφύλαξη, αλλά εφόσον δεν έχουμε προφυλαχτεί, θα πρέπει να εφαρμόζουμε συχνά μια κρέμα ανακουφιστική στην περιοχή, να προφυλασσόμαστε από την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες μέρες, καθώς και να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό.
* Πλαστικός χειρουργός MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. www.agaitanis.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.