- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στο Barley Cargo γιορτάζοντας τις ελληνικές μπύρες που κερδίζουν συνέχεια βραβεία
Ένα βράδυ με εκλεκτές μπύρες στην εκλεκτή μπυραρία του κέντρου
Στο Barley Cargo θα βρεις τα άπαντα της μπύρας και κάτι νόστιμο για να τις συνοδεύσεις
Είχα περάσει μερικές φορές έξω από το Barley Cargo και το χάζευα: είναι αεράτο, μεγάλο και φωτεινό, με ολόκληρους τοίχους, από πάτωμα ως (ψηλό!) ταβάνι, σκεπασμένους με αναρίθμητες μπύρες. Μπουκάλια και μπουκαλάκια από μπύρες κάθε είδους, σπάνιες, χειροποίητες, ακριβές, μεσαίες, φθηνές, οικογενειακές, μοναστηριακές, από μικροζυθοποιίες, μεγαλοζυθοποιίες, φιλικές, νησιώτικες, ορεινές, ντόπιες και ξένες μπύρες διαφόρων εθνικοτήτων… ο αυτόματος διορθωτής που λουφάζει σα τη μουχρίτσα μέσα στο λαπτοπ μου τώρα έχει πάθει πλάκα με την μπύρα, που τη γράφω με Ύψιλον ενώ τη θέλει με Γιώτα, και δεν το επιτρέπω. Η μπύρα με Ύψιλον είναι πιο γεμάτη και νόστιμη από την άλλη, με το Γιώτα.
Στο Barley Cargo λοιπόν μαζεύτηκαν πολλοί μπυρο-λάτρες για να γιορτάσουν την βράβευση της Craft Voreia, της μπύρας που παρασκευάζει η Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδας Siris. Για την ακρίβεια δύο μπύρες της εταιρείας βραβεύτηκαν στο Concours International de Lyon, στην Λυών όπως λέει και το ίδιο το βραβείο: η Barrel Aged Stout, «με αρώματα σοκολάτας, καραμέλας και καφέ» πήρε το ένα χρυσό βραβείο και ανακηρύχθηκε Η Καλύτερη Μπύρα Του Κόσμου παρακαλώ, με βαθμολογία 99 στα 100, πάνω από σημαιοφόρος! Και η Imperial Porter τσίμπησε το δεύτερο χρυσό βραβείο. Είναι και οι δύο σούπερ μπύρες, αλλά η δεύτερη, («με αρώματα κανέλλας, βανίλιας, κάρδαμου, τόνγκα, εξωτικού καφέ και παλαιωμένου ρουμιού επτά ετών») μου φάνηκε ακόμα πιο καταπληκτική. Είναι λίγο πηχτή, χαίρεσαι ενώ την πίνεις λες και κάνεις σπουδαίο πράγμα, μάλλον επειδή είναι τόσο νόστιμη.
Η Siris φτιάχνει 260.000 λίτρα μπύρας το χρόνο – μιλάμε για πολλή μπύρα, ακόμα και για τα γράδα της Γερμανίας, που κολυμπάει στη μπύρα. Ιδρύθηκε το 2013 στις Σέρρες, με παραδοσιακές μπυρο-συνταγές, από μια οικογένεια που αγαπούσε πολύ την μπύρα και ειδικά την μη παστεριωμένη, φρέσκια, αρωματική, διαφορετική μπύρα της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός από τις δύο βραβευμένες μπύρες που δοκιμάσαμε στο Barley Cargo ένα κρύο ανοιξιάτικο βράδυ, η εταιρεία φτιάχνει καμμιά δεκαριά ακόμα, για όλα τα γούστα (μπύρες, εννοείται, αλλά να μη το γράφω οχτακόσιες φορές, το’ χουμε…).
Λοιπόν εντελώς άσχετο αλλά είναι ευκαιρία να το χώσω μια και μιλάμε για τον καιρό, σόρι, για μπύρες: πάρα πολύ καλή είναι και η «Μαρμίτα», Καβαλιώτικη μπύρα μικρού τιράζ, εντελώς σπιτική, φρέσκια και νόστιμη. «Μαρμίτα» από το καζάνι του Οβελίξ και το καζάνι στο οποίο ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρα το 2012 δύο φίλοι στην Καβάλα. Τους οποίους δεν ξέρω προσωπικά, απλώς πίνω την μπύρα τους με χαρά όποτε βρίσκομαι στα βόρεια και είπα να τους μνημονεύσω, ώρα που είναι.
Η βραδιά στο Barley Cargo ήταν ωραία, τα σνακ νοστιμούτσικα – πιτούλες με κοτόπουλο σε μια πικάντικη σάλτσα - οι μπύρες παγωμένες, βελούδινες, και αλλιώτικες από τις κλασικές μπύρες. Η μουσική ήτανε ροκ παραδοσιακή, ταίριαζε πολύ με το χώρο, και με τις μπύρες που είχανε περάσει μέσα από βαρέλια ουίσκι και ρουμιού μέχρι να φτάσουν σε μας, άρα ήτανε έξτρα αρωματικές, και όσο στούκας απαιτούσε η περίσταση.
Barley Cargo, beerbar, beer market, Κολοκοτρώνη 6, Σύνταγμα, 2103230445
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.