- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ζητήσαμε από 8 barmen εύκολες συνταγές για cocktail
Όλες μπορείς να τις φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι
8 barmen της Αθήνας μας δίνουν συνταγές για cocktail που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι
Μας λείπουν πολύ τα bar της Αθήνας! Οι μουσικές, οι άνθρωποι, φυσικά τα cocktail τους! Για αυτό σκεφτήκαμε ένα τρόπο να τα φέρουμε πιο κοντά μας. Ζητήσαμε, λοιπόν, να μας δώσουν τις συνταγές τους για εύκολα cocktail που μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε στο σπίτι. Δεν είναι ανάγκη να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα. Αλλάξτε τις, βάλτε τα δικά σας αγαπημένα συστατικά. Σκοπός είναι να εμπνευστείτε και να πειραματιστείτε δημιουργώντας το δικό σας cocktail που θα πιείτε παρέα με τους αγαπημένους σας σε βιντεοκλήση. Μέχρι να βρεθούμε ξανά σε κάποιο ατμοσφαιρικό στέκι της πόλης εκεί έξω…
Μάριος Ηλιόπουλος – Six d.o.g.s
Ο Μάριος Ηλιόπουλος από το six d.o.g.s προτείνει ένα Highball που μπορεί εύκολα να γίνει στο σπίτι. Ο Μάριος το περιγράφει ως «ένα cocktail αρκετά δημιουργικό και δροσερό για τώρα που είμαστε σπίτι και βλέπουμε την άνοιξη από το παράθυρο». Όσο για την καθημερινότητά του στην καραντίνα ο ίδιος λέει: «Προσπαθώ να είμαι καλά και να κάνω όσο μπορώ πιο δημιουργικές τις ώρες μέσα στο σπίτι. Κάποιες στιγμές τα καταφέρνω, κάποιες όχι. Δεν τα παρατάω και ελπίζω να βγούμε όλοι νικητές από αυτό και στη ζωή αλλά και στην ψυχή».
Συστατικά για το homemade cocktail του six d.o.g.s:
- 50 ml whisky (εγώ χρησιμοποίησα ΑRRAN SHERRY CASK)
- 20 ml cordial* καρύδα- καπνιστό ανανά
- γέμισμα με ginger beer
Συστατικά για το cordial:
- 50 γρ. φρέσκο ανανά
- 2 γρ. κιτρικό οξύ (έχουνε όλα τα super market)
- 20 γρ. τσιπς καρύδας (εναλλακτικά: κομμάτια από μια φρέσκια καρύδα)
- χυμό από ένα λεμόνι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 280 ml νερό
*Εκτέλεση για το Cordial:
- Κόβουμε τον ανανά σε μικρά κυβάκια και τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τη ζάχαρη, τα τσιπς καρύδας και το νερό.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και το κιτρικό οξύ.
- Ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε να σιγοβράσει για ένα λεπτό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα:
- Σε ένα ποτήρι highball βάζουμε το whisky και το cordial προσθέτουμε πάγο, ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι και γεμίζουμε με ginger beer.
- Μπορούμε να γαρνίρουμε με τα φύλλα του ανανά ή ακόμα και με τα κομμάτια ανανά που μας μείνανε από το cordial. Μπορούμε ακόμα να βάλουμε τα κομμάτια του ανανά που περίσσεψαν στον φούρνο για να τα αποξηράνουμε και να τα έχουμε σαν food pairing.
Θοδωρής Καϊσίδης – Noel
«Τώρα που κάθεστε σπίτι, είναι ευκαιρία να πειραματιστείτε με τα κλασικά cocktails. Για αρχή προτείνω αυτή την παραλλαγμένη pina colada, μια και ο τρόπος παρασκευής της είναι πολύ απλός»
Pina Colada with a twist
Συστατικά:
- 50 ml λευκό ρούμι
- 30ml γάλα καρύδας
- 15ml σιρόπι ζάχαρης*
- 30ml πουρέ ανανά**
- 10ml φρέσκο χυμό lime
- 8 ριξιές Angostura bitters
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα ποτήρι τύπου collins, προσθέστε πάγο και ανακατέψτε πολύ καλά.
*Για να φτιάξετε το σιρόπι ζάχαρης, χρησιμοποιήστε ίσα μέρη νερό και ζάχαρη.
**Ο πουρές ανανά γίνεται και με φρέσκο ανανά μέσα σε ένα μπλέντερ.
Tip: Γενικά αυτοσχεδιάστε, μπορεί να μην δημιουργήσετε το τέλειο cocktail, αλλά σίγουρα η μέρα μέσα στο σπίτι θα είναι διαφορετική!
Γιάννης Ψυλόλιχνος - The Bar Seed
«Καθώς βιώνουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές, ένα εύκολο δροσιστικό ποτό μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουν οι μέρες εγκλεισμού στο σπίτι λίγο πιο ευχάριστες. Παρέα με ωραίες μουσικές, βιβλία και γυμναστική, ας εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο, που προς το παρόν σίγουρα μας περισσεύει».
Συστατικά:
- 50 ml Fords London Dry Gin
- 15 ml liqueur πεπόνι
- 110 ml φρέσκο, παγωμένο Tonic
- 1 ριξιά Bitters
Εκτέλεση:
- Αφού παγώσουμε το Collins ποτήρι μας, προσθέτουμε το τζιν και το λικέρ. Έπειτα προσθέτουμε τον πάγο και απογεμίζουμε προσεκτικά με τόνικ.
- Τέλος ρίχνουμε το bitters και γαρνίρουμε με τη φλούδα λεμονιού.
Γρηγόρης Μητράκος - Galaxy Bar/ Hilton
Φτιάχνοντας το αγαπημένο μας Spritz στο σπίτι!
Θα ακολουθήσουμε την μέθοδο 3:2:1 δηλαδή:
Σε ένα ποτήρι κρασιού -κατά προτίμηση- προσθέτουμε πάγο και 3 μέρη από αφρώδη οίνο. Υπάρχουν και αρκετές ελληνικές επιλογές σε αυτήν την κατηγορία (λ.χ.: Amalia Brut) ή προχωράμε εξ ορισμού, φτιάχνοντας ένα Spritz Veneziano με ιταλικό αφρώδη οίνο δηλαδή ένα καλά παγωμένο prosecco!
Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 μέρη από το αγαπημένο μας απόσταγμα, ό,τι αγαπά ο καθένας ή ό,τι έχει στο σπίτι του. Ιδανικά, θα επιλέγαμε κάποιο bitter apéritif όπως: Aperol, Campari ή και Cynar!
Τέλος, προσθέτουμε 1 μέρος από παγωμένη σόδα ή κάποιο παρεμφερές αναψυκτικό που διαθέτουμε στο ψυγείο μας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποτό μας έχει και η γαρνιτούρα! Μεγάλος νικητής στο πασίγνωστο Aperol Spritz είναι το αγαπημένο μας πορτοκάλι... Προσθέτουμε ένα κομμάτι από τη σάρκα του φρούτου και τα έλαια από τη φλούδα του.
Τώρα αν δεν διαθέτουμε πορτοκάλι, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο άλλο εσπεριδοειδές ή φρούτο που έχουμε στο σπίτι μας ή και αρωματικά βότανα (βλ.: δυόσμο, βασιλικό κτλ.) ανάλογα πάντα, με την αλκοολούχα βάση που έχουμε χρησιμοποιήσει στο Spritz μας πέρα από το κρασί.
Στην υγειά μας!
Παναγιώτα Γαλανακοπούλου – e&o Athens
Cocktail Land & Sea
Συστατικά:
- 50ml Tanqueray gin
- 20ml Cocchi Americano
- 10ml Φυσικός Χυμός Λεμόνι
- Top Up: 3 cents Tonic Water
- Ανθός αλατιού/ δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Σε ένα ψηλό ποτήρι τύπου collins προσθέτουμε το gin, το vermouth, τον χυμό σχεδόν από μισό λεμόνι, και λίγο από τον ανθό αλατιού.
- Βάζουμε πάγο στο ποτήρι, απογεμίζουμε με το τόνικ και γαρνίρουμε με μια κορυφή από δενδρολίβανο, και αναδεύουμε με ένα ψηλό κουτάλι.
Tip: Χτυπήστε απαλά με τα χέρια σας το δενδρολίβανο προτού γαρνίρετε το ποτό σας για να μυρίζει πιο έντονα το δενδρολίβανο καθώς το απολαμβάνετε.
3 ακόμα συνταγές από αγαπημένα bars της Αθήνας
Yellow River – Shamone
Το “Yellow River” είναι ένα δροσερό Highball από τη λίστα cocktail “The rainbow project” του Shamone.
Συστατικά:
- 50 ml vodka (κατά προτίμηση με εκχύλισμα εσπεριδοειδών)
- 20 ml cordial orange, lemon, yuzu lime*
- top up: premium mango soda
- πάγος
- φλούδες lime (για το γαρνίρισμα)
*citrus cordial
Μέσα σε ένα βάζο τοποθετούμε τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή μας και τη ζάχαρη. Τη δεύτερη μέρα προσθέτουμε ζωμό από yuzu lime και ένα κουταλάκι κιτρικό οξύ σκόνη. Ανακατεύουμε και σουρώνουμε πολύ καλά. Συντηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο και μας δίνει ένα δροσερό αποτέλεσμα.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ποτήρι highball, όπου έχουμε προηγουμένως βάλει πάγο.
Pink Martini- Novotel Athens
Συστατικά:
- 90 ml Βότκα
- 90 ml χυμός Cranberry
- Φύλλα μέντας
- 45 ml χυμός μήλου
- 45 ml Vermouth
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ, ανακινούμε έντονα και στη συνέχεια στραγγίζουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι μέντας.
White Owl in Hawaii –White Owl Cafe
Συστατικά:
- 60 ml Vodka
- 40 ml γάλα καρύδας
- 25 ml πουρέ Passion Fruit
- 30 ml lime
- 20 ml σιρόπι ζάχαρης
Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα συστατικά μέσα σε ένα shaker. Σουρώνουμε μέσα στο ποτήρι το cocktail μας, συμπληρώνοντας με λίγο φρέσκο πάγο και γαρνίρουμε με τριμμένο πάγο.
Πρόταση Σερβιρίσματος
Σερβίρεται σε ψηλό σκαλιστό ποτήρι του cocktail με φρέσκο δυόσμο και αποξηραμένη φέτα lime.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.