- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέρασα ένα ΣΚ μαγειρεύοντας μόνο συνταγές του Gordon Ramsay
Kαραντίνα με τον πραγματικό Master Chef
Mένουμε Σπίτι: Τέσσερις συνταγές του Gordon Ramsay για να περάσεις δύο ημέρες
Η διάθεσή μου στην καραντίνα είναι κάπως σαν την κινηματογραφική καριέρα της Jennifer Lopez: περνάει τις φάσεις της. Ξεκίνησε με την απόλυτη ανάγκη να μην κάνω τίποτα άλλο εκτός του να τυλίγομαι με το πάπλωμα σαν ανθρώπινο μπουρίτο και να σαπίζω στον καναπέ βλέποντας Tiger King. Στη συνέχεια με έπιασε ένας γυμναστικός οίστρος και αποφάσισα να περάσω τις ημέρες μου πάνω στο στατικό ποδήλατο μέχρι να φτάσω Καρδίτσα. Ευτυχώς σταμάτησα πριν με πείσω πως είναι κατάλληλη στιγμή για αυτοσχέδιες αφέλειες. Kαι έπειτα (φυσικά) ήρθε η ώρα του φαγητού.
Με τα τόσα μαγειρικά trend της εποχής, είναι ό,τι πιο εύκολο, ευχάριστο και δημιουργικό να περάσεις χρόνο στην κουζίνα δοκιμάζοντας καινούργιες συνταγές. Αντί όμως να ασχοληθώ εκτενώς με το χειροποίητο ψωμί, το dalgona coffee ή τα νηστίσιμα κουλουράκια, αποφάσισα να δυσκολέψω λίγο το παιχνίδι θέτοντας στον εαυτό μου ένα μαγειρικό challenge.
Παλιότερα είχα περάσει ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μόνο με συνταγές του Άκη Πετρετζίκη. Τώρα είπα να γνωρίσω έναν ακόμα σεφ μέσα από τις δημιουργίες του και επέλεξα τον «μάστορα» του είδους, Gordon Ramsαy. Γιατί; Γιατί έχει μία γοητεία να τον φαντάζεσαι να σε βρίζει ανελέητα όσο τηγανίζεις ψάρια.
Μελέτησα λοιπόν τις συνταγές που έχει σπείρει σε διάφορες γωνιές του ίντερνετ, βρήκα και τα αντίστοιχα βίντεο στο YouTube –προφανώς αποσπάστηκε η προσοχή μου χαζεύοντας μοντάζ όλων των επικών καβγάδων του από το Hell's Kitchen–, βρήκα τι μπορώ να φτιάξω με υλικά που υπήρχαν ήδη στην κουζίνα και ξεκίνησα ένα νοστιμότατο Σαββατοκύριακο. Το οποίο και θα διηγηθώ. Πρώτα όμως, αυτό το βίντεο:
ΣΑΒΒΑΤΟ
Τα πιο νόστιμα scrambled eggs που έχω φάει ποτέ
Του Gordon:
Το δικό μου:
Το challenge ξεκίνησε με την αποκάλυψη της ζωής μου: μαγειρεύω τα αβγά τελείως λάθος εδώ και χρόνια. Τόσο λάθος που μάλλον θα έπρεπε να τους ζητήσω συγγνώμη.
Το Σάββατο λοιπόν θεώρησα σωστό να ασχοληθώ με τα scrambled eggs, ένα κλασικό και αγαπημένο πρωινό, αν και προσωπικά είμαι της άποψης πως η μέρα δεν ξεκινάει σωστά χωρίς να φας κάτι γλυκό. Βρήκα λοιπόν τη συνταγή του Gordon, από την οποία πληροφορήθηκα πως όταν εκείνος θέλει να προσλάβει κάποιον νέο σεφ του λέει να φτιάξει το συγκεκριμένο πιάτο για να καταλάβει αν ξέρει να μαγειρεύει. Ε, εμένα θα με έδιωχνε στο πρώτο τρίλεπτο της συνέντευξης. Κατ' αρχάς, ο ίδιος ποτέ δεν ψήνει τα αβγά σε τηγάνι αλλά σε κατσαρολάκι. Δεύτερον δεν αλατοπιπερώνει παρά μόνο στο τέλος της διαδικασίας. Τρίτον εναλλάσσει τη θερμοκρασία του ματιού και ανακατεύει το μείγμα με επιμονή, σαν να μαγειρεύει ριζότο. Αποτέλεσμα; Το πιο κρεμώδες, βελουτέ, απίστευτα νόστιμο αβγοδημιούργημα που έχω φάει, με τα πιο απλά υλικά. Ιδού:
Μου θύμισε κυριακάτικα αθηναϊκά μπραντς σε μαγαζιά του κέντρου, μόνο που είχε κοστίσει το 1/4 της τιμής τους για να το φτιάξω μόνη μου. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και δοκίμασέ το με μία φέτα ψωμί με προζύμι, μανιτάρια και ντοματίνια. Αξίζει.
Στο παρακάτω βίντεο θα δεις ακριβώς τη σωστή τεχνική:
Παραλλαγές στη συνταγή:
O Gordon συμπλήρωσε τα αβγά με crème fraîche. Εμείς δεν είχαμε και θεωρήσαμε σωστό να βάλουμε γιαούρτι. Ήταν τεράστια αποτυχία και πετάξαμε την πρώτη δόση στα σκουπίδια (έκλαψα). Στη συνέχεια μαγειρέψαμε μόνο με αβγά, βούτυρο και αλατοπίπερο. Αντί για πράσο, βάλαμε ρίγανη.
Πικάντικα fish cakes με τόνο
Του Gordon:
To δικό μου:
Είχα σταμπάρει τη συγκεκριμένη συνταγή όταν έψαχνα εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος του τόνου σε κονσέρβα και μου είχε κάνει από τότε εντύπωση. Γενικότερα μεγαλώνοντας είχα μονίμως αδυναμία στις διάφορες εκδοχές του κεφτέ, από τον κλασικό μέχρι τον ρεβιθοκεφτέ (ή αλλιώς φαλάφελ). Περιέργως όμως κανείς στην οικογένεια δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με οποιουδήποτε είδους ψαροκεφτέ και έτσι τα tuna fish cakes του Gordon ήταν μία ευχάριστη έκπληξη.
Μου έκανε εντύπωση πως η συνταγή δεν χρειάστηκε καθόλου φρυγανιά, αν και δυσκολεύτηκα ελαφρώς στο να πλάσω το μείγμα σε μπαλίτσες. Επίσης το καυτό λάδι του τηγανιού είναι ο νούμερο ένα εχθρός μου.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε την πάλη, καθώς προέκυψε ένα πιάτο με υπέροχη γεύση, τελείως εξωτική, η οποία πραγματικά απογειώθηκε από την απλούστατη σος που βάλαμε στη μέση. Το κυρίως πιάτο στο τραπέζι ήταν τσιπούρες, αλλά επισκιάστηκαν.
Επίσης: στα μισά της συνταγής εγώ και η μαμά μου ανακαλύψαμε πως χωρίς τα ωμά αβγά θα ήταν μία απίθανη καλοκαιρινή σαλάτα.
Βίντεο:
Παραλλαγές:
Δεν είχαμε fish sauce και βάλαμε soy sauce με χυμό λεμονιού. Αντί για κόλιαντρο χρησιμοποιήσαμε μαϊντανό. Επίσης δεν νομίζω πως υπάρχουν στην ελληνική αγορά τα water chestnuts και έτσι βάλαμε διάφορα τουρσιά που είχαμε ήδη. Και πάλι, ήταν πεντανόστιμα.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Rice noodles με αβγό σε stir fry
Του Gordon:
Tο δικό μου:
Αυτό ήταν και το πιάτο που δέχτηκε τον περισσότερο αυτοσχεδιασμό, καθώς απλά βασίστηκα στην original συνταγή αλλά άλλαξα τα βασικά συστατικά, από κοτόπουλο σε γαρίδες (διότι είχα ξεχάσει να το ξεπαγώσω από την προηγούμενη) και από τραγανό μπρόκολο σε τραγανά κολοκυθάκια (διότι το μπρόκολο δεν βρισκόταν εύκαιρο και δεν ήθελα να σπάσω την καραντίνα για χάρη του). Παρ' όλα αυτά, τα rice noodles μαγειρεμένα με αβγό ήταν μία τεχνική που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και το πιάτο ήταν τόσο γευστικό, που η τσιμπίδα δεν σταματούσε να ανεβοκατεβαίνει. Το ταψί άδειασε τόσο γρήγορα που αναρωτήθηκα αν πρέπει να αισθάνομαι τύψεις. Δεν αισθάνθηκα τελικά. Επίσης ήταν πανεύκολο και πάρα πολύ γρήγορο στην παρασκευή του. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τεμπέλικο μεσημεριανό αφού έχεις ξυπνήσει πολύ αργά και βαριέσαι να ασχοληθείς ιδιαίτερα με κουζινικά ζητήματα.
Βίντεο:
Apple Crumble
Του Gordon:
To δικό μου:
Ας είμαστε σοβαροί. Κανένα μαγειρικό challenge δεν ολοκληρώνεται χωρίς γλυκό. Ήταν η τέλεια ευκαιρία να αρχίσω σιγά-σιγά να αποχαιρετάω τα μήλα, καθώς η άνοιξη φέρνει μαζί της νέα, υπέροχα φρούτα που απαιτούν την απόλυτη αφοσίωσή μου (δηλαδή τις φράουλες).
Έτσι δοκίμασα αυτό το απίστευτο apple crumble, το οποίο πραγματικά μπορεί να σε παρασύρει τόσο με την καραμελένια, λαχταριστή γεύση του που να καταβροχθίσεις τεράστιες ποσότητες χωρίς καν να το καταλάβεις.
Το μόνο δύσκολο της συνταγής είναι το λιώσιμο της ζάχαρης ώστε να γίνει καραμέλα, βήμα που χρειάζεται υπομονή και προσοχή, γιατί μπορεί απλά να την κάψεις. Απίστευτη η προσθήκη της γκρανόλας στο crumble, ειδικά αν υπάρχουν και ξηροί καρποί. Κάθε αμύδγαλο που συναντούσα στις μπουκιές μου ήταν και μία μικρή δόση παραδείσου.
Βίντεο:
Παραλλαγές:
Καμία. Καμία απολύτως.
Περνάω στο επόμενο επίπεδο του MasterChef ή όχι;
Eσύ τι συνταγές φτιάχνεις όσο μένουμε σπίτι; Κάνε μας tag στο Instagram της Taste Voice για να δούμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.