- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τι κρασί να πιω;
Από τη βόλτα στην κάβα μέχρι τα κατάλληλα αντικείμενα, το κρασί έχει τη δική του πολύ γοητευτική τελετουργία
Ελληνικό. Κι αυτό όχι γιατί μας έπιασε το σοβινιστικό μας, αλλά γιατί τα ελληνικά κρασιά που τώρα πια κάνουν διεθνή καριέρα δεν αξίζει να λείπουν από το δικό μας τραπέζι. Κι έπειτα, ευχαριστήσου όλη τη διαδικασία. Από τη βόλτα στην κάβα (ωραίες συζητήσεις με τον ειδικό που θα σε βοηθήσει στην επιλογή) μέχρι τα κατάλληλα αντικείμενα (ποτήρια, ανοιχτήρια, καράφες) και το τσούγκρισμα με τους φίλους, το κρασί έχει τη δική του πολύ γοητευτική τελετουργία. Ρόλο στην επιλογή παίζει το προσωπικό γούστο αλλά καλό είναι να ακολουθεί κανείς κάποιους βασικούς κανόνες.
Τα αγαπημένα ταίρια
Ορεκτικά
Οστρακοειδή με φρέσκα, ζωηρά λευκά
Σαλάτες και λαχανικά με έντονες σάλτσες με ροζέ ή ελαφρά ερυθρά
Πίτες με λευκά, μια κρεατόπιτα με ερυθρά
Αλλαντικά ήπια και ωμά με ροζέ ή
ελαφρά ερυθρά
Αλλαντικά καπνιστά και πικάντικα με πλούσια ερυθρά
Ψαρικά
Θαλασσινά με ξηρά λευκά, τα τηγανητά ταιριάζουν ωραία και με μια ρετσίνα
Σολομός και τόνος με πλούσια λευκά και ροζέ – πολλοί είναι αυτοί που τον τόνο τον συνδυάζουν με ένα ωραίο, απαλό ερυθρό
Μεγάλα ψάρια σχάρας με πλούσια λευκά
Κρεατικά
Σχάρας με ελαφρά ερυθρά
Μοσχαράκι και κατσικάκι γάλακτος
με λιπαρά λευκά
Αρνί με φινετσάτα και μαλακά ερυθρά
Χοιρινό με νεαρά και ευκολόπιοτα ερυθρά
Κυνήγι με ερυθρά παλαίωσης,
με πλούσιο σώμα
Τυριά
Φρέσκα τυριά με ελαφρά λευκά
Κατσικίσια με ξερά λευκά με έντονη γεύση ή φίνα ερυθρά
Λιπαρά τυριά με πλούσια λευκά
Αλμυρά, με έντονα μπαχαρικά ή μούχλα (κοπανιστή), με λευκά γλυκά κρασιά
Γλυκά
Χωρίς πολλή ζάχαρη με λευκά γλυκά
κρασιά και αφρώδη ημίξηρα
Σοκολάτα με γλυκά ερυθρά
Γλυκά που περιέχουν λικέρ ή
αποστάγματα με κάτι ανάλογο
Τα κρασιά του ρεβεγιόν
Τα καλύτερα για να τσουγκρίσεις στην αλλαγή του χρόνου
Αγιωργίτικο της Γαίας
Ισορροπία ανάμεσα στο φρούτο της ξεχωριστής ποικιλίας και στο ξύλο δρυός. Το ιδανικό κρασί για να υποδεχτείς την καινούργια χρονιά.
Ασύρτικο της Γαίας
Αρώματα φρούτων και νότες μελιού. Ένα δώρο που θα αγαπήσει κάθε
οινόφιλος.
Semeli Aetheria Red 2015
Ο ιδανικός συνοδός στα πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχει μεγάλη αδυναμία στα κρεατικά σχάρας ή φούρνου. Η φινετσάτη γεύση του όμως το κάνει να καταναλώνεται πολύ ευχάριστα και σκέτο.
Semeli Nemea Grande Reserve 2012
Λαμπερό, πολυβραβευμένο, με βαθύ ερυθρό χρώμα και έντονη πυκνότητα. Αναδύει πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων λόγω της μακράς παραμονής στο βαρέλι, αλλά και στο μπουκάλι. Μακρά επίγευση, γεμάτη όγκο και αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, φρυγανισμένου ψωμιού και κανέλας. Συνοδεύει πλούσια πιάτα κρέατος, ψητό αρνί, ψητά στα κάρβουνα και τη σούβλα, καθώς και σκληρά κίτρινα ή κρεμώδη τυριά.
Λευκές Φιάλες του Κτήματος Χατζημιχάλη*
Δύο ξεχωριστά κρασιά, με συσκευασία εμπνευσμένη από τους αμπελώνες της οινοποιίας
Ερυθρός ξηρός οίνος. Από τις ποικιλίες Schiopettino και Λημνιό. Δίνει αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, έχει ισορροπημένη οξύτητα, ξεχωριστές τανίνες και μεσαίο έως υψηλό σώμα, αρμονικά αναμεμειγμένο με γεύσεις από κεράσι, σύκα και στοιχεία μπαχαρικών (όπως γλυκιά πάπρικα και λευκό πιπέρι). Ευχάριστη, μακριά, φρουτώδης επίγευση.
Λευκός ξηρός οίνος. Από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Sauvignon Blanc. Στο ποτήρι σας θα ανακαλύψετε ένα πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από άνθη εσπεριδοειδών και γιασεμιού, κυδώνι, ροδάκινο και φρέσκα βότανα. Η γεύση έχει εμφανή παρουσία από αρώματα αχλαδιού και κρίνου που σε συνδυασμό με τις νότες κίτρινων λουλουδιών δίνουν ένα άρτιο γευστικό αποτέλεσμα.
*Το κόστος των δύο είναι €16/ φιάλη και διατίθενται σε πολυτελή λευκή συσκευασία δύο φιαλών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.