- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μια σπέσιαλ τουρνέ στο Δουβλίνο και στο αποστακτήριο του Tullamore D.E.W. στην Ιρλανδία
Πήγαμε, είδαμε, περιηγηθήκαμε, απολαύσαμε, μαγευτήκαμε και μεταδίδουμε
Τον φετινό χειμώνα, για πρώτη φορά έλληνες ρεπόρτερ φτάνουν στην πιο Irish True ζώνη της Ευρώπης. Αυτό το μικρό νησί δεν είναι παρά μια ουτοπία για δοκιμαστές ουίσκι με υψηλές απαιτήσεις, ένα λούνα παρκ γεμάτο θαύματα για όσους παίρνουν το ποτό τους στα σοβαρά και αντιλαμβάνονται το ουίσκι σαν μια γλυκιά έκρηξη στον ουρανίσκο που συνδέεται με τη φιλία και το όμορφο συναίσθημα της ομόνοιας σε προσωπικές στιγμές, όσο και μια ιδέα ρεαλιστική για την επιχειρηματικότητα του 21ου αιώνα, με μια φιλόδοξη, απόλυτα επιτυχημένη επένδυση η οποία προκαλεί απροκάλυπτο θαυμασμό.
Δεν ξέρεις ποτέ πόσο ξεχωριστό ουίσκι είναι το Tullamore D.E.W. αν δεν βρεθείς στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Στα περίχωρα της ομώνυμης πόλης, στα ιρλανδικά midlands, όπου το νέο του αποστακτήριο δεσπόζει σε έκταση 58 στρεμμάτων φιλοξενώντας τις εγκαταστάσεις ενός state of the art εγχειρήματος κόστους εκατό εκατομμυρίων ευρώ, στο παραμυθένια γραφικό Visitor Centre της ετικέτας, την καλύτερη κουκκίδα του χάρτη για να γνωρίσεις το μύθο του Tullamore D.E.W. Η Ιρλανδία μας ξετρέλανε. Να γιατί.
First we take Dublin
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ερωτεύσιμη πόλη, ας φέρουμε την κουβέντα στο Δουβλίνο, όπου η γεωργιανή αρχιτεκτονική, ο πλούτος των μνημείων και η αύρα του ποταμού Λίφεϊ δίνουν τον τόνο μιας αστραφτερά καθαρής, προσπελάσιμης πρωτεύουσας που τρώγεται με τα μάτια και διασχίζεται αχόρταγα, μέσα από γέφυρες, πάρκα και αμέριμνα ξεστρατίσματα στους πολύχρωμους παράδρομους της συνοικίας Temple Bar, με αξιοσημείωτες παμπ σε κάθε διαθέσιμο τετραγωνικό της. 1.5 εκατομμύριο κάτοικοι απαρτίζουν το δυναμικό ενός προορισμού που δικαιούται τον χαρακτηρισμό ενός από τους δημοφιλέστερους της Ευρώπης.
Ως πρωτεύουσα ενός νεαρού κράτους, με την ανεξαρτησία του αποκτηθείσα μόλις το 1922, το Δουβλίνο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά της δυναμικής, ολοένα ανερχόμενης θέσης της Ιρλανδίας στον κόσμο. Τον νεανικό πληθυσμό, την υψηλή γεννητικότητα, την εξωστρεφή οικονομία, τον κοσμοπολιτισμό μιας μικρής χώρας με τεράστια διασπορά (δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανιχνεύουν τις ρίζες τους στην Ιρλανδία των 4.75 εκατομμύρια κατοίκων, από τους οποίους 14 εκατομμύρια εντοπίζονται μόνο στις ΗΠΑ), την έδρα πολυεθνικών της κλάσης των Dell, Yahoo, Microsoft, Apple, Facebook, οι οποίες διοχετεύουν στην εθνική οικονομία πέντε δισεκατομμύρια ετησίως, όλα αυτά σε ένα πολιτισμικό μιξ με έντονο κέλτικο χρώμα, με τη διαχρονική του έφεση στη μυθολογία, την πίστη στα ξωτικά και στις νεράιδες, στις αφηγήσεις και στο τραγούδι.
Η Δύναμη των Τριών
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο, αλλά κανένα ουίσκι στον κόσμο δεν φτιάχνεται σαν το δικό μας». Τάδε έφη John Quinn, ένας από τους μεγαλύτερους μέντορες της κουλτούρας του ουίσκι διεθνώς και Global Brand Ambassador του Tullamore D.E.W., του ουίσκι που εκφράζει την αυθεντικότητα της ιρλανδέζικης ψυχής, του οποίου τη μοναδική ιδιοσυγκρασία ήρθαμε για να γνωρίσουμε από κοντά.
Βρισκόμαστε στο αποστακτήριο του Tullamore D.E.W., εδώ όπου η κληρονομιά της ετικέτας επιστρέφει στις ρίζες της, μέσα από μια θεαματικά υψηλή επένδυση της William Grant & Sons στην κομητεία Offaly. Το αποστακτήριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014 και σήμερα απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα στο ποτήρι μας, με ξεναγούς μας τον Kevin Pigott, χαρισματικό ομιλητή και Distillery Ambassador του Tullamore D.E.W., και τον John Quinn, που μας περιμένει στο τέλος της περιήγησης στις εγκαταστάσεις για ένα εκτεταμένο blending και tasting session σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κτιρίου. Αξεπέραστος γνώστης του ιρλανδέζικου ουίσκι με θητεία στο Tullamore D.Ε.W. σε διάφορες θέσεις από το 1974, ο Quinn δεν αφήνει την παραμικρή απορία αναπάντητη στην προσπάθεια να περιγράψει τα χαρίσματα του προϊόντος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, να εξηγήσει τους τρόπους παρασκευής και εμφιάλωσής του, την ιδιαίτερη δυναμική του στην αγορά και τους παράγοντες που το τοποθετούν στην κλίμακα των πλέον εκλεκτών Irish whiskey.
Μαζί του δοκιμάσαμε διαφορετικούς τύπους Tullamore D.E.W., από το Original απόσταγμα κατευθείαν από το βαρέλι έως το πλέον παλαιωμένο single malt της ετικέτας, καθώς και το Carribean Rum Cask Finish, μια νέα προσθήκη στην οικογένεια του Tullamore D.E.W., με ωρίμανση σε βαρέλια από ρούμι της Καραϊβικής και γλυκές νότες, ενώ στο τέλος φτιάξαμε το δικό μας blend, σύμφωνα με τις προσωπικές Tullamore D.E.W. προτιμήσεις στη γευστική μας παλέτα. Μια σπάνια εμπειρία, η οποία μας πλούτισε σε γνώσεις ενόσω ο ουρανίσκος έκανε το δικό του πάρτι.
Tullamore D.E.W., σύμφωνα με το απόσταγμα όσων μας μετέφερε ο ξεναγός μας στην κουλτούρα του, σημαίνει το μοναδικό ουίσκι που υιοθετεί τη «Δύναμη των Τριών» σε κάθε στάδιο της παραγωγής του. Τριπλή απόσταξη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ουίσκι ξεχωριστής, ήπιας πολυπλοκότητας. Τριπλό blend τριών τύπων ιρλανδικού ουίσκι: golden grain, malt και pot still, με καθένα από τους τύπους αυτούς να προσδίδει διαφορετικές νότες στο τελικό απόσταγμα: η γλυκύτητα του grain whisky παντρεύεται ιδανικά με την διακριτικές πικάντικές νότες του pot still whisky και τις νότες εσπεριδοειδών του malt. Τέλος, ωρίμανση σε βαρέλια μπέρμπον και σέρι, μια διαδικασία που του προσδίδει ξεχωριστή ισορροπία και γευστικό βάθος. Δεν είναι σπάνια η τριπλή απόσταξη στη μεθοδολογία του ιρλανδικού ουίσκι, επισημαίνει ο κύριος Quinn, ούτε το τριπλό blend ή τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης σε βαρέλια. Μόνο το Tullamore D.E.W. συνδυάζει ωστόσο όλα τα παραπάνω. Πρόκειται πράγματι για ένα ουίσκι μοναδικά παρασκευασμένο, με μοναδικό χαρακτήρα, χωρίς όμοιο στον κόσμο.
Μερικά πράγματα αντέχουν στο χρόνο
Αν ψάχνεις για το ξεκίνημα της όλης ιστορίας, πρέπει να γυρίσεις πολύ πίσω. Το 1829, το αυθεντικό αποστακτήριο Tullamore ιδρύεται στην ομώνυμη πόλη. Η μήτρα για τους παρασκευαστές του μοναδικού ουίσκι υποδέχεται στο δυναμικό της τον Daniel Edmund Williams, έναν θεληματικό νεαρό, ο οποίος περνά από όλες τις βαθμίδες του χώρου που εκπαιδεύεται για να βρεθεί στην κορυφή της εταιρίας μόλις στα 25 του. Το 1873 αναβαθμίζεται σε γενικό μάνατζερ, ενώ γρήγορα γίνεται ιδιοκτήτης της εταιρίας. Το 1893, δίνει τα αρχικά του ονόματός του στο Tullamore D.E.W., την ετικέτα – ναυαρχίδα της επιχείρησης, η οποία γνωρίζει τη δεύτερη άνθησή της το 1955, όταν αναλαμβάνει τα ηνία ο εγγονός του Daniel, Desmond Williams, για να καινοτόμες πρακτικές στη βιομηχανία λανσάροντας το πρώτο blended ουίσκι της Ιρλανδίας. Το 2010, το Tullamore D.E.W. περνά στην οικογένεια προϊόντων της William Grant & Sons, οι αυθεντικές εγκαταστάσεις του 19ου αιώνα ανακαινίζονται και επαναλειτουργούν ως Visitor Centre, το αποστακτήριο ολοκληρώνεται και το Tullamore D.E.W. φτάνει στη σύγχρονη ακμή του. Είναι πλέον το δεύτερο στον κόσμο brand ιρλανδικού ουίσκι με πωλήσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κιβώτια ετησίως. Στις πολυάριθμες βραβεύσεις του, συγκαταλέγεται το «Brand Innovator of the Year» στην Rest of World κατηγορία του Icons of Whisky 2017. O δρόμος του είναι μόνο προς τα πάνω και αποτελεί την διεθνώς πιο φρέσκια αντίληψη για ουίσκι αυθεντικά ιρλανδικού χαρακτήρα. Πήγαμε, το είδαμε, το μάθαμε από μέσα, το τιμούμε σε κάθε πρόποσή μας. Glasses up!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.