- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μια βραδιά κάτω από την ελιά - Γαστρονομία και πολιτισμός στο 4ο Φεστιβάλ της Νάξου
Ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις και αρώματα Νάξου
Γαστρονομία και πολιτισμός στο 4ο Φεστιβάλ της Νάξου: Αναδεικνύοντας την ταυτότητα και την παράδοση του νησιού
Η τέταρτη χρονιά του «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» έθεσε, για άλλη μία χρονιά, στο επίκεντρο τη Νάξο συνδυάζοντας τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη δημιουργία και τη φιλοξενία. Από την 1 έως τις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας, κληρονομιάς και παράδοσης του τόπου καθώς και των υψηλής ποιότητας προϊόντων που παράγει το νησί.
Όπως δήλωσε η εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Φεστιβάλ κ. Μαρία Πολυκρέτη «Η ουσία για εμάς είναι ξεκάθαρη: το φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια γιορτή γεύσεων, αλλά μια ζωντανή γέφυρα. Μια γέφυρα που συνδέει τη νέα γενιά με αληθινά παραδείγματα, τους παραγωγούς με την υψηλή γαστρονομία, τη Νάξο με τον κόσμο. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε όραμα, να δώσουμε έμπνευση και να αναδείξουμε την αξία της γης μας∙ γιατί μόνο έτσι οι νέοι θα πιστέψουν ότι μπορούν να πάνε μπροστά, και μόνο έτσι η Νάξος θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές τραπέζι».
Το 4ο Φεστιβάλ ξεκίνησε στον παραδοσιακό νερόμυλο Δρύλλη του 1860 στην Ποταμιά με μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ κορυφαίων Ιταλών σεφ που έχουν ηγηθεί σε αναγνωρισμένα και βραβευμένα με Michelin αστέρια εστιατόρια, και τοπικών παραγωγών. Ο Chef Luca Piscazzi – Executive Head Chef, Four Seasons Astir Palace, o Chef Giacomo Tranquilli – Executive Head Chef, Four Seasons London Bridge / Private Club Latour London και ο Chef Andrea Mura – Head Pastry Chef, Trinity Members Private Club συνομίλησαν με τους Κώστα Ελευθεράκη (Διευθυντή Πωλήσεων GR-CY, BRIDOR), Γιάννη Βασαλάκη (Τυποποίηση Κρέατος), Νίκο Πιταρά (Βραβευμένο Τυροκόμο), Σπύρο Σκάρκο (Καλλιεργητή Πατάτας), Αντώνη Σέργη (Οινοποιό «Άξιος Οίνος») και Κωσταντή Χουζούρη (Παραγωγό βιολογικών προϊόντων «Η μικρή μου φάρμα») για την αξία των πρώτων υλών, τη διατήρηση της παράδοσης και τη σύνδεση τοπικών προϊόντων με τη διεθνή γαστρονομική σκηνή.
Όπως πολύ σωστά είπε ο chef Luca Piscazzi: «Χωρίς τους παραγωγούς, δε μπορούμε να είμαστε σεφ». Ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο Χαρδαλιάς του ταλαντούχου Ναξιώτη σεφ Γιάννη Οικονόμου, όπου οι σεφ δοκίμασαν παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις της Νάξου, γνωρίζοντας από κοντά τα υλικά του τόπου».
Την επόμενη μέρα το πρωί, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των τριών προσκεκλημένων σεφ στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, όπου συνομίλησαν με τους μαθητές για τη μαγειρική, τη δημιουργία και το μέλλον της γαστρονομίας. Στην επίσκεψη μοιράστηκαν ιταλικά cannoli, που ετοίμασαν οι ίδιοι στο ζαχαροπλαστείο του Ναξιώτη pastry chef Μάκη Μαθιάσου. Το βράδυ ακολούθησε το επίσημο δείπνο του Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Naxian Collection, με μενού που υπέγραψαν οι Ιταλοί chef Luca Piscazzi, Andrea Mura, Giacomo Tranquilli, ο head chef του Tortuga Κώστας Βότανος και ο pastry chef Μάκης Μαθιάσος. Η βραδιά αποτέλεσε μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας, αφιερωμένη στους φίλους και υποστηρικτές της διοργάνωσης.
Την τρίτη και τελευταία ημέρα, οι σεφ μαγείρεψαν suppli μαζί με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου στο εστιατόριο Amour στην Αγία Άννα, δίνοντας στους μαθητές την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της δημιουργίας. Το βράδυ, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά την προετοιμασία αλλά και να δοκιμάσει μια παραδοσιακή ιταλική ψαρόσουπα Cacciuco alla livornese, μαγιάτικο ceviche cacio e pepe και χταπόδι με εσπούμα πατάτας Νάξου και με ντόπια υλικά.
Ο καιρός κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, η οποία όμως θα γίνει το Σάββατο 18 Οκτωβρίου όπου μαζί με τους μουσικούς Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι) θα χαρίσουν στους παρευρισκόμενους, μια μοναδική μαγική μουσική βραδιά στο φυσικό τοπίο του ελαιώνα της οικογένειας Πολυκρέτη, στους Κάμπονες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.