- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γιώργος Παπακώστας: Στο Gloria Gati σερβίρουμε καλό ιταλικό φαγητό και όμορφες ιστορίες
Ο ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου μιλά για την ταυτότητα του μαγαζιού, για το μενού του που θα ανανεωθεί, για τις σύγχρονες τάσεις, για τα social media
Gloria Gati: Ένα ιταλικό εστιατόριο με ταυτότητα
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του στην πλατεία Καρύτση, το Gloria Gati έχει προλάβει να βάλει τη δική του σφραγίδα στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Ο Γιώργος Παπακώστας, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου –και ορκισμένος μακαρονάς, όπως λέει–, μας μιλά για την ταυτότητα του Gloria Gati, για το μενού του που θα ανανεωθεί, για τις σύγχρονες τάσεις, για τα social media.
Το Gloria Gati μετρά ήδη δύο χρόνια στην πλατεία Καρύτση. Πώς προέκυψε η ιδέα και τι σας διαφοροποιεί από άλλα ιταλικά εστιατόρια;
Η απόφαση ήρθε φυσικά – είμαστε στη δουλειά από τα γεννοφάσκια μας και αγαπάμε τη δημιουργία. Το Vittoria ήταν η επιστροφή μας στην ιταλική κουζίνα και το Gloria Gati η εξέλιξή της. Θέλαμε κάτι νέο, που να ταιριάζει στο κέντρο, με διαφορετικό μενού και ενέργεια. Λέμε για πλάκα ότι είναι η «θεία» του Vittoria – ένα πιο ώριμο μαγαζί, με εμπειρία και ξεκάθαρη ταυτότητα. Ένας χώρος που ξέρει τι προσφέρει, πώς να σερβίρει καλό φαγητό και να αφηγηθεί όμορφες ιστορίες.
Το μενού θα ανανεωθεί. Τι να περιμένουμε;
Ανανεώνεται συχνά – μας αρέσει να δουλεύουμε με εποχικά υλικά και φρέσκες γεύσεις. Το καλοκαίρι φέρνει μελιτζάνα, ένα υπέροχο κριθαράκι με θαλασσινά, ριζότο με σπαράγγια και την αγαπημένη μου aglio e olio με αυγοτάραχο.
Ποιο είναι το best seller σας και ποιο αγαπάτε περισσότερο;
Το arancini και η burrata δεν έχουν φύγει ποτέ από το μενού μας. Το πρώτο είναι κροκέτα με χυλωμένο ριζότο τρούφας και λιωμένη μοτσαρέλα, που πλημμυρίζει τον χώρο με άρωμα. Η burrata είναι απλή, αλλά με εξαιρετικές ελληνικές ντομάτες και φρέσκο τυρί που εισάγουμε μόνοι μας. Και φυσικά, σχεδόν κάθε τραπέζι έχει και μια carbonara!
Σας βλέπουμε ενεργό στο Instagram. Πώς βλέπετε τον ρόλο των social media στην εστίαση;
Μου αρέσει να επικοινωνώ μέσα από τα social. Από την αρχή του Instagram ήμουν ενεργός, αλλά τελευταία με κούρασε λίγο – πρέπει να ποστάρεις συνεχώς και να διαχειρίζεσαι 2-3 πλατφόρμες. Είναι απαραίτητο, αλλά πολλές φορές παραπλανά. Υπάρχει υπερπληροφόρηση και ο κόσμος δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το αυθεντικό. Επίσης, είναι ανησυχητικό όταν βλέπεις ανθρώπους να βασίζουν την αυτοπεποίθησή τους σε likes και views.
Πώς βλέπετε τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας; Βελτιώνεται ή κυριαρχούν οι τάσεις;
Οι τάσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν – σήμερα είναι τα μπεργκεράδικα, χθες τα frozen yogurt. Κάποια μαγαζιά στηρίζονται σε πληρωμένα post και όχι στην ποιότητα. Παρ’ όλα αυτά, βλέπω να ανοίγουν όλο και περισσότερα εστιατόρια που θαυμάζω – που προωθούν την ελληνική κουζίνα και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Και με την άνοδο του τουρισμού, το brand «Ελλάδα» δυναμώνει διαρκώς.
Αν έπρεπε να τρώτε μόνο ένα πιάτο για έναν χρόνο, ποιο θα ήταν αυτό;
Cacio e pepe. Είμαι μακαρονάς και απλός άνθρωπος – ένα καλά φτιαγμένο σπαγγέτι με τυρί και πιπέρι με εκφράζει απόλυτα. Θέλει σωστά υλικά και τεχνική για να γίνει φαντασμαγορικό.
INFO
Πλατεία Καρύτση 6, Αθήνα
Τηλ. 2120000022
Site gloriagati.com
Facebook Gloria Gati
Instagram gloria.gati
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κανέλα, κρέμα και ουρές στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για το νέο pastry spot που έχει ήδη γίνει talk of the town
11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια
Πάπρικα, γκούλας και παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στα μπαρόκ ανάκτορα
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2026
Η αλληλεπίδραση με το προσωπικό δεν αφορά μόνο την παραγγελία και την πληρωμή
Για τους γείτονες μας, η καρμπονάρα δεν είναι απλώς ζυμαρικό
Στο σουβλατζίδικο που αγαπούν οι φίλοι μου και μετά παγωτό χωρίς ζάχαρη που δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι δεν έχει ζάχαρη
Κοντά τέσσερις τόνους από αυτά στέλνει σε όλη την Ελλάδα!
Ο παράδεισος του παστουρμά αλλά και αμέτρητες ακόμα λιχουδιές
«Χωρίς εσάς το Betty’s Bakery θα έμενε μια τρελή ιδέα»
Χριστούγεννα και είμαστε συνέχεια στους δρόμους
Μήπως φέτος θα κάνεις Χριστούγεννα στο ελληνικό Μαϊάμι;
Η απαραίτητη γαστρονομική στάση στο Βερολίνο
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.