- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Chnops: στο Κουκάκι συμβαίνουν τα πιο πρωτότυπα γαστρονομικά events
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Το Chnops και η ομάδα της Qualia κρύβονται πίσω από τα πρωτότυπα γαστρονομικά events που συμβαίνουν στο Κουκάκι
Βρίσκομαι σε ένα τραπέζι μαζί με πέντε άγνωστούς μου ανθρώπους. Κοιτιόμαστε όλοι απορημένοι, αλλά και με κάποιο ενθουσιασμό, σαν παιδιά που δεν έχουν ακόμη γίνει φίλοι. Μπροστά μου, μαλακά ακουμπισμένη πάνω στο σερβίτσιο μου, μια κάρτα δίνει τον ορισμό του έρωτα: «έ-ρω-τας, ουσ. (αρσ.) 1. Σαρκική έλξη ενός ατόμου προς άλλο, έντονη επιθυμία ή αγάπη, υπερβολική αφοσίωση, 2. Η σχέση μεταξύ ερωτευμένων, 3. Το αντικείμενο της ερωτικής επιθυμίας, 4. Η σαρκική επαφή, η ερωτική πράξη, 5. Βαθιά έλξη ή ενδιαφέρον για κάτι».
Μια γυναικεία φωνή, εκείνη της Κλαίρης, ακούγεται να λέει: «Γνωριστείτε μεταξύ σας. Τι φαγητό θα ήσασταν;». Δειλά-δειλά ξεκινάμε να συζητάμε με τους άγνωστους συνδαιτυμόνες μας. Γελάμε με τις απαντήσεις. Η Κλαίρη παίρνει πάλι τον λόγο: «Σήμερα, θα εξερευνήσουμε τον έρωτα μέσα από τη γεύση. Ο έρωτας και το φαγητό μας θρέφουν σωματικά και ψυχικά, ενώ και για τα δύο χρειαζόμαστε και τις πέντε αισθήσεις μας. Απόψε θα εξερευνήσετε τους εαυτούς σας σε σχέση με τον έρωτα. Μην κοιτάζεστε μεταξύ σας με το βλέμμα “εγώ για μια μπίρα βγήκα!” (γέλια) Όχι! Εδώ έχει εξερεύνηση!».
Τις επόμενες δύο ώρες (που δεν καταλαβαίνω πόσο γρήγορα κυλούν) το δείπνο μου αποδεικνύεται εξόχως διαδραστικό. Μας ζητούν να δοκιμάσουμε τρία κρασιά και να προσπαθήσουμε να κατατάξουμε τις αναμνήσεις που ανασύρει η γεύση τους ανάμεσα σε αγάπη, έρωτα ή κάτι άλλο, λιγότερο συναρπαστικό. Στο πρώτο ορεκτικό, ένα ταρτάρ από βιολογικό μοσχάρι (δηλαδή ωμό κρέας), η Κλαίρη λέει ότι στον έρωτα, όπως και στο φαγητό πρέπει να εμπιστευθούμε ότι δεν θα πάθουμε τίποτα, να αποδεχτούμε ότι ο κίνδυνος είναι κομμάτι της εμπειρίας. Μας ζητά να σκεφτούμε: εμείς πώς αντιδρούμε απέναντι στον έρωτα; Στο δεύτερο ορεκτικό, ένα ωραιότατο ψητό μανούρι, καλούμαστε να ζωγραφίσουμε με τη βοήθεια μιας μαρμελάδας ντομάτας τον έρωτα όπως είναι τώρα στη ζωή μας. Το κορίτσι δίπλα μου σχεδιάζει ένα τεράστιο Χ. Στο κυρίως καταφτάνει μπροστά μας μια υπέροχα χρυσαφένια κροκέτα. Είναι η στιγμή της αποκάλυψης. Πώς νιώθεις όταν ανακαλύπτεις ποιος πραγματικά είναι αυτός που ερωτεύτηκες; (εγώ πάντως καταχάρηκα – ήταν κροκέτα μουσακά).
Αυτό ήταν ένα curated event, ένα, ας πούμε γαστρονομικό εργαστήριο, που δημιούργησε η ομάδα Qualia για την ημέρα του Άγιου Βαλεντίνου. Η Qualia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που μεταξύ άλλων διοργανώνει τέτοιου είδους διαδραστικά δείπνα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι «ο γαστρονομικός πολιτισμός μεταφράζεται σε ό,τι μας αφορά – ας πούμε στον έρωτα», όπως λέει η Κλαίρη Μπακούρα, που μαζί με την Αγλαΐα Νάκα εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το γαστρονομικό εργαστήριο.
Σκοπός αυτών των γαστρονομικών εκδηλώσεων, που γίνονται στον υπέροχο χώρο του Chnops στο Κουκάκι, είναι να προσεγγίσουν τη γαστρονομική κληρονομιά όσο πιο διαδραστικά και γευστικά γίνεται. Φανταστείτε στο σαν ένα παιχνίδι (γευστικής) μάθησης ενηλίκων. Λέει και πάλι η Κλαίρη: «Αυτά τα γαστρονομικά events θα γίνονται μία φορά το μήνα, μπορεί και συχνότερα, κάθε φορά στο Chnobs. Για τα πιάτα, χρησιμοποιούμε πάντα πολύ καλά προϊόντα, τοπικά, εποχιακά, και ελληνικές ετικέτες κρασιού. Στα δείπνα μυστηρίου, στα οποία οι καλεσμένοι πρέπει να λύσουν ένα έγκλημα, προσανατολιζόμαστε σε μία συγκεκριμένη περιοχή, οπότε ο άνθρωπος που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο αναγκαστικά μαθαίνει και για τις γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου». Για παράδειγμα, στην εκδήλωση «Έγκλημα και Λαιμαργία» οι καλεσμένοι έλυσαν το μυστήριο της Ρομπόλας (κεφαλλονίτικη οινική ποικιλία) έχοντας στη διάθεσή τους ως στοιχεία παραδοσιακά εδέσματα από την Κεφαλλονιά.
Μια ωραία ευκαιρία να τα ανακαλύψετε όλα αυτά είναι αυτό το Σάββατο 22 Μαρτίου (13.00-16.00) στο Chnops όπου διοργανώνεται ένα βιωματικό γαστρονομικό event για όλη την οικογένεια. Εδώ θα παίξετε, θα φάτε και θα μάθετε τα πάντα για την επανάσταση του 1821 και τη σχέση της με τον μπακαλιάρο. Το event είναι κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και άνω και μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας τηλεφωνικά στο 6970921552.
Βεΐκου 93, Κουκάκι, 6970921552, Fb: Chnops Athens, Instagram: @chnops_athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.