- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μίξερ 12: Τα διαφορετικά είδη ζάχαρης και οι χρήσεις τους
Η ζάχαρη, το γλυκό συστατικό που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε γλυκές και αλμυρές παρασκευές, έχει πολλές μορφές και τύπους, καθένας από τους οποίους μας προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Από τις πιο κοινές μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, οι τύποι ζάχαρης ποικίλλουν, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Ζάχαρη κρυσταλλική
Η ζάχαρη αυτή είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές, από γλυκά και σάλτσες μέχρι ποτά και ροφήματα. Είναι ο «βασιλιάς» της κουζίνας, προσφέροντας τη γλυκύτητα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Ζάχαρη άχνη
Λεπτότατα αλεσμένη σε σκόνη, η ζάχαρη άχνη χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει την επιθυμητή υφή και γλυκύτητα σε γλάσα, κρέμες και γλυκά. Η εξαιρετικά λεπτή της υφή την καθιστά ιδανική για επικάλυψη γλυκών και για συνταγές που απαιτούν διαλυτικότητα σε κρύες ή ζεστές βάσεις.
Καστανή ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη είναι γνωστή για τη γεμάτη και «μεστή» γεύση της, η οποία προέρχεται από την παρουσία μελάσας. Η μελάσα της δίνει την καραμελωμένη γεύση, κάνοντάς την ιδανική για ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και για γλυκά που απαιτούν μια πιο έντονη γεύση. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε μέταλλα σε σχέση με την κρυσταλλική.
Ζάχαρη μπαχαρικό
Η ζάχαρη αυτή έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω των μοναδικών της αρωμάτων και της προσθήκης διάφορων μπαχαρικών, όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο ή το τζίντζερ. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για γλυκά που έχουν έντονα αρώματα, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, αλλά και για ροφήματα που χρειάζονται μια γλυκιά, πιο αρωματική πινελιά.
Ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι λιγότερο επεξεργασμένη και έχει μια πιο φυσική γεύση, με ελαφριές νότες μελάσας. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν έναν πιο φυσικό και λιγότερο επεξεργασμένο τύπο ζάχαρης.
Φρουκτόζη και γλυκαντικά φρούτων
Η φρουκτόζη ανακαλύφθηκε το 1847 από τον Γάλλο χημικό Ογκιστάν Πιέρ-Ντιμπρανφό. Είναι φυσικό σάκχαρο, που προέρχεται από τα φρούτα και από κάποια λαχανικά, και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γλυκών με λιγότερες θερμίδες – αλλά εξίσου νόστιμα.
Ζάχαρη στέβια
Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα με διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων. Η στέβια προσφέρει γλυκύτητα, χωρίς να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος, καθιστώντας την ιδανική για υγιεινές συνταγές.
Ζάχαρη καρύδας
Προερχόμενη από το άνθος της καρύδας, η ζάχαρη αυτή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και υψηλή σε σουκρόζη. Είναι ιδανική για vegan και υγιεινές επιλογές.
Η ζάχαρη, λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γλυκιά προσθήκη στα γεύματά μας. Σημαντικό είναι να επιλέγετε τη ζάχαρη που ταιριάζει καλύτερα στη συνταγή που επιθυμείτε να δημιουργήσετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.